Letné pochúťky môžu mať nepríjemnú dohru

Grilovanie v záhrade, piknik v parku, zmrzlina na promenáde. Leto ponúka lákavé kulinárske potešenia, ktorým sa dá len ťažko odolať. No nepriateľ nespí. Baktérie, parazity, vírusy si s teplom veľmi dobre rozumejú. A predovšetkým tehotným ženám môžu spôsobiť rôzne nepríjemnosti.

Je 25 stupňov nad nulou. Už v priebehu 20 minút sa mikróby pomnožia na dvojnásobok. Určite si dokážeme predstaviť, koľko „potomkov“ bude mať jedna jediná baktéria v šaláte, ktorý sme si kúpili o jedenástej dopoludnia a večer sa ho chystáme zjesť. Pritom vyzeral tak chutne. V lete sa skrátka máme na pozore, a to už pri nákupe potravín.

Kontrolujeme dátum spotřeby

Pri túlaní sa medzi regálmi v supermarkete by sme mali mať v hlave potravinovú GPS. Viedla by nás od balených trvanlivých produktov, pečiva k ovociu a zelenine a nakoniec k čerstvému a mrazenému tovaru. Tehotné ženy by mali mimoriadne sledovať dátumy spotreby a pre istotu nekupovať nič, čo „horí“. S nákupom sa následne snažíme dostať čo najskôr domov k chladničke. V rozpálenom kufri auta hrozí nebezpečenstvo, že mikróby začnú ožívať a množiť sa.

Do chladničky potraviny ukladáme dobre zabalené, prípadne v plastikovom boxe alebo prekryté potravinovou fóliou, oddelené od seba, aby sa nemohli kontaminovať. Ani chlad totiž mikroorganizmy nezabije, iba zamedzí ich množeniu. A tak do najchladnejšej zóny umiestnime najrizikovejšie potraviny: mäso, ryby, údeniny. Chladničku v lete asi dva razy do mesiaca odstavíme z prevádzky, vymyjeme ju nejakým antibakteriálnym prostriedkom a opláchneme octovou vodou.

Neprestajne omývame

Pred varením si najskôr poriadne mydlom umyjeme ruky a osušíme ich čistým obrúskom alebo papierovou utierkou. Rovnako dôkladne omývame pracovnú dosku, dosky na krájanie, nože medzi prípravou jednotlivých jedál. Zamedzíme tak kontaminácii jednej potraviny druhou.

Domnienka, že varením sa baktérie zahubia, je sčasti mylná. Napríklad vôbec nestačí „hodiť“ na panvicu steak z mletého mäsa, urobiť ho rýchlo a sprudka. Mleté mäso potrebuje teplotu 70 stupňov minimálne počas ôsmich minút, aby sa zlikvidovali škodlivé baktérie. Pozor tiež na zvyšky jedál, predovšetkým tých, ktoré sa dostatočne nevarili. V chladničke by sa mali uchovávať maximálne jeden deň prikryté plastikovou fóliou.

Čítajte tiež:

Nepripravujeme nič do zásoby

Posedieť a zajesť si s priateľmi v záhrade alebo inde v prírode je v lete viac než lákavé. Nikto sa nikam neponáhľa, vedú sa nekonečné reči. A jedlo rozložené na stole alebo na doske sa zatiaľ v teple kazí, bez toho, aby si to prítomní uvedomili. Značný počet prípadov potravinových otráv pochádza práve z obdobných situácií. Navyše je ohrozených viac ľudí. Preto jedlá, ktoré servírujeme hosťom na terase alebo pod jabloňou, vyberáme z chladničky čo najneskôr, hlavne rôzne šaláty, predovšetkým majonézové, ale aj údeniny. Po jedle zvyšky okamžite uložíme do chladu, majonézy, ktorá bola v teple, sa radšej zbavíme. Na piknik pripravíme sendviče najlepšie až na mieste z prinesených surovín, každému podľa jeho chuti.

Údeniny volíme vákuovo balené, na majonézové šaláty alebo nátierky radšej zabudneme, ovocie a zeleninu vopred dobre omyjeme. Na kúpalisku si zase dáme pozor na rôzne balené bagety alebo párky v rožku. Nikdy nevieme, kde a ako dlho ležali. Taký lákavý kopček zmrzliny nemusí byť úplne bezpečný, lepší je balený nanuk. Aj v reštaurácii nad výberom jedál v lete premýšľame a volíme nielen podľa chuti, ale aj podľa stupňa rizikovosti potravín. Lákavá pochúťka môže mať totiž neslávnu dohru.

Kde číha nepriateľ

Surové potraviny živočíšneho pôvodu môžu byť zdrojom baktérie salmonely. Takže pozor na vajcia, hydinu, mliečne produkty, ale aj údeniny. Príznaky salmonelózy sa prejavia po 12 až 24 hodinách zvýšenou teplotou, hnačkou, bolesťami brucha, vracaním. Tehotná žena by mala okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Ak by totiž horúčka neustala, hrozia predčasné kontrakcie. Baktéria Listeria monocytogenes, ktorá vyvoláva listeriózu, číha napríklad v čerstvých syroch, údených rybách, v údeninách, naklíčenom zrne atď. Zvlášť nebezpečné sú mäkké zrejúce syry, napríklad syrčeky alebo Camembert.

Tým by sa tehotné ženy mali vyhýbať rovnako ako potravinám určeným na priamu spotrebu, ktoré sa dlhší čas skladujú v chladiarenskom prostredí. Listerióza sa prejavuje teplotou a bolesťami hlavy. Tehotná žena by mala čo najskôr začať brať antibiotiká. Baktéria by totiž mohla spôsobiť predčasný pôrod, potrat alebo zahubiť zárodok.

Ovocie alebo zelenina, ktoré sa dostali do pôdy kontaminovanej exkrementmi nakazených mačiek, alebo nedostatočne tepelne upravené mäso sú potraviny, ktorými sa do nášho tela môže dostať parazit Toxoplasma gondi, ktorý spôsobuje toxoplazmózu . Nebezpečná je preto, že môže vážne poškodiť plod. Zákerná je i v tom, že sa prejavuje ako bežné vírusové ochorenie podobné chrípke. Preto je v prípade akéhokoľvek podozrenia potrebné zájsť čo najskôr k lekárovi.

4.8.2015 12:38| autor: Helena Chvojková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru alebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist