Ako na atopický ekzém?

OTÁZKA TÝŽDŇA Mám osemmesačného syna a pred dvomi mesiacmi mu diagnostikovali miernu formu atopickej dermatitídy (mal suchšiu kožičku a občas vyrážku na líčku). Malého stále dojčím a pani doktorka mi odporučila relatívne prísnu diétu – chcem sa opýtať, ako dlho ju budem musieť držať – po celý čas dojčenia? Aj po dosiahnutí jedného roku dieťaťa? A ešte jedna otázka – po požití jogurtu s ovocnou detskou výživou sa mu v mieste kontaktu jedla s tváričkou urobili červené škvrny, ktoré do 20 minút zmizli – čo to môže byť? Hanka

Názor odborníka: 

V prvom roku života dieťaťa pokladáme úpravu výživy dojčiacej matky a dojčaťa s atopickým ekzémom za veľmi významnú. Snažíme sa predísť vzniku potravinovej alergie preventívnou diétou. Neskôr už význam diéty slabne a je dosť individuálny. V prvých 6 – 9 mesiacoch je veľmi dôležité dojčenie dieťaťa, ale matka by mala dodržiavať diétu s vyradením potravín, ktoré najčastejšie spôsobujú alergické reakcie. Prvý nemliečny príkrm odporúčame zaviesť postupne, až od ukončenia 6. mesiaca. Na prípravu pokrmov sa vyberajú potraviny s nižšou pravdepodobnosťou vzniku alergickej reakcie.

Hypoalergénnu výživu matky a dieťaťa je vhodné dodržiavať až do jedného roka.

Potraviny, ktoré je nutné počas tohto obdobia u dojčaťa vynechať, uvádza tabuľka nižšie. Pri mamičke, ktorá dojčí, sme len o niečo menej prísni.

Po 12. mesiaci pomaly prechádzame k bežnej strave batoliat a vynechávame len potraviny, ktoré vyvolávajú alergické reakcie najčastejšie (kakao, čokoládu, orechy, mandle, mak, ryby, citrusy, kivi, paradajky, papriky, plesňové syry). Stravu nekoreníme a nepodávame ani príliš kyslé a pikantné potraviny (horčicu, nakladanú zeleninu), lebo zvyšujú svrbivosť kože. Z mliečnych výrobkov prednostne odporúčame konzumáciu tvrdých syrov a kyslomliečnych výrobkov v stúpajúcich dávkach. Pri väčšom dieťati postupujeme už celkom individuálne a povolíme všetky potraviny, ktoré ekzém priamo nezhoršia.

Ak vznikajú po kontakte niektorého jedla s pokožkou okolo úst červené škvry, sme pri podávaní tejto potraviny (väčšinou sú to niektoré druhy ovocia alebo zeleniny) veľmi opatrní. Podávame ju najprv len v malom množstve a sledujeme, či sa nezhorší ekzém, či nesvrbí koža, či dieťa nebolí bruško, alebo nemá riedku stolicu, či hnačku.

Ak dieťa potravinu znáša dobre a problém je len vo väčšej citlivosti pokožky pri predispozícii na ekzém, potom väčšinou stačí pred každým jedlom natrieť okolie úst dieťatka mastnejším krémom, ktorý zabráni väčšiemu podráždeniu v mieste kontaktu s jedlom.

Čítajte tiež:

Potraviny, ktoré odporúčame vynechať v jedálnom lístku dojčiat pri atopickom ekzéme:

  • všetky citrusové plody, kivi, ananás, mango, broskyne
  • bobuľovité ovocie (ríbezle, egreše, jahody, maliny, černice)
  • všetky druhy orechov, mandle, všetky semienka, mak, figy, datle
  • med, sladkosti (bonbóny), čokoládu, kakao
  • paradajky, papriky, zeler, petržlen, reďkovku, chren
  • kyslú kapustu, zaváranú zeleninu, strukoviny, cesnak, cibuľu
  • exotické korenie (napr. vanilka, škorica, karí), žeruchu, bazalku, kečup, horčicu
  • vajce (povoľujeme individuálne v pečive), kravské mlieko (nahrádzame HA mliekom), individuálne povoľujeme kyslomliečne výrobky a tvrdé syry od 9. mesiaca pri zlepšení ekzému
  • ryby, morské produkty, údeniny, mäso „veľkých zvierat“

Odpovedala: MUDr. Štěpánka Čapková

4.7.2016 12:34| autor: Redakcia Baby-webu.sk

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru alebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist