Ako na atopický ekzém?

OTÁZKA TÝŽDŇA Mám osemmesačného syna a pred dvomi mesiacmi mu diagnostikovali miernu formu atopickej dermatitídy (mal suchšiu kožičku a občas vyrážku na líčku). Malého stále dojčím a pani doktorka mi odporučila relatívne prísnu diétu – chcem sa opýtať, ako dlho ju budem musieť držať – po celý čas dojčenia? Aj po dosiahnutí jedného roku dieťaťa? A ešte jedna otázka – po požití jogurtu s ovocnou detskou výživou sa mu v mieste kontaktu jedla s tváričkou urobili červené škvrny, ktoré do 20 minút zmizli – čo to môže byť? Hanka

Názor odborníka: 

V prvom roku života dieťaťa pokladáme úpravu výživy dojčiacej matky a dojčaťa s atopickým ekzémom za veľmi významnú. Snažíme sa predísť vzniku potravinovej alergie preventívnou diétou. Neskôr už význam diéty slabne a je dosť individuálny. V prvých 6 – 9 mesiacoch je veľmi dôležité dojčenie dieťaťa, ale matka by mala dodržiavať diétu s vyradením potravín, ktoré najčastejšie spôsobujú alergické reakcie. Prvý nemliečny príkrm odporúčame zaviesť postupne, až od ukončenia 6. mesiaca. Na prípravu pokrmov sa vyberajú potraviny s nižšou pravdepodobnosťou vzniku alergickej reakcie.

Hypoalergénnu výživu matky a dieťaťa je vhodné dodržiavať až do jedného roka.

Potraviny, ktoré je nutné počas tohto obdobia u dojčaťa vynechať, uvádza tabuľka nižšie. Pri mamičke, ktorá dojčí, sme len o niečo menej prísni.

Po 12. mesiaci pomaly prechádzame k bežnej strave batoliat a vynechávame len potraviny, ktoré vyvolávajú alergické reakcie najčastejšie (kakao, čokoládu, orechy, mandle, mak, ryby, citrusy, kivi, paradajky, papriky, plesňové syry). Stravu nekoreníme a nepodávame ani príliš kyslé a pikantné potraviny (horčicu, nakladanú zeleninu), lebo zvyšujú svrbivosť kože. Z mliečnych výrobkov prednostne odporúčame konzumáciu tvrdých syrov a kyslomliečnych výrobkov v stúpajúcich dávkach. Pri väčšom dieťati postupujeme už celkom individuálne a povolíme všetky potraviny, ktoré ekzém priamo nezhoršia.

Ak vznikajú po kontakte niektorého jedla s pokožkou okolo úst červené škvry, sme pri podávaní tejto potraviny (väčšinou sú to niektoré druhy ovocia alebo zeleniny) veľmi opatrní. Podávame ju najprv len v malom množstve a sledujeme, či sa nezhorší ekzém, či nesvrbí koža, či dieťa nebolí bruško, alebo nemá riedku stolicu, či hnačku.

Ak dieťa potravinu znáša dobre a problém je len vo väčšej citlivosti pokožky pri predispozícii na ekzém, potom väčšinou stačí pred každým jedlom natrieť okolie úst dieťatka mastnejším krémom, ktorý zabráni väčšiemu podráždeniu v mieste kontaktu s jedlom.

Čítajte tiež:

Potraviny, ktoré odporúčame vynechať v jedálnom lístku dojčiat pri atopickom ekzéme:

  • všetky citrusové plody, kivi, ananás, mango, broskyne
  • bobuľovité ovocie (ríbezle, egreše, jahody, maliny, černice)
  • všetky druhy orechov, mandle, všetky semienka, mak, figy, datle
  • med, sladkosti (bonbóny), čokoládu, kakao
  • paradajky, papriky, zeler, petržlen, reďkovku, chren
  • kyslú kapustu, zaváranú zeleninu, strukoviny, cesnak, cibuľu
  • exotické korenie (napr. vanilka, škorica, karí), žeruchu, bazalku, kečup, horčicu
  • vajce (povoľujeme individuálne v pečive), kravské mlieko (nahrádzame HA mliekom), individuálne povoľujeme kyslomliečne výrobky a tvrdé syry od 9. mesiaca pri zlepšení ekzému
  • ryby, morské produkty, údeniny, mäso „veľkých zvierat“

Odpovedala: MUDr. Štěpánka Čapková

4.7.2016 12:34| autor: Redakcia Baby-webu.sk

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist