Prečo niektoré ženy zanevrú na sex?

Je mnoho žien, ktoré na sex zanevrú. Väčšinou je to z viacerých dôvodov. Niekedy však paradoxne stačí veľmi málo, aby sa to všetko zase zmenilo. Pozrime sa na možné príčiny sexuálnej averzie v jednotlivých fázach sexu.

Vzrušenie

Sexualita ženy je predsa len o niečo komplikovanejšia a komplexnejšia ako tá mužská, a tak pripravenosť na milovanie nie je ako škrtnutie zápalkou, ale skôr ako pomalé zapaľovanie ohňa. Keď teda nie je žena dostatočne vzrušená, nemusí mať na sex chuť. Telesnú formu vzrušenia sprevádza zvlhčenie. Nie je nutné sa spoliehať len na telesné – prirodzené zvlhčenie pošvy.

Niekedy je dobré pomôcť jej napríklad lubrikantom. V tejto fáze sexuality tiež často ženu odrádzajú rôzne bolesti, pritom bolesť je u normálneho jedinca v priamom protiklade so vzrušením. Aj tu veľmi pomôže dostatočné zvlhčenie, dostatočné vzrušovanie. Žena môže partnerovi ukázať, ako a čo ju vzrušuje, aký pevný má byť dotyk, na ktorých miestach a čo jej robí dobre.

Predohra

Mnoho žien preferuje dlhšiu predohru, potrebujú sa na milovanie naladiť – často preladiť z bežného každodenného života. Mnoho žien tiež uvíta aj iné ako len koitálne aktivity. Ak sa muž ponáhľa so zasunutím penisu do pošvy, žena nemusí byť dostatočne pripravená, vzrušená, vlhká, preladená a pohlavný styk sa jej nemusí páčiť.

Naladenie

Dostávame sa do tzv. fázy plató. Aj keď je už žena dostatočne vzrušená a naladená na sex, napriek tomu sa môže stať, že sa jej „to“ prestane páčiť. Opäť môže byť niekoľko príčin. Najčastejšie ide o zlú sexuálnu komunikáciu, keď muž zvolí polohu, techniku či spôsob milovania, ktorý žene nevyhovuje a tá nevie, ako muža upozorniť. Ak je žena vzrušená a chce sa milovať, ale v priebehu milovania ju niečo odradí, je potrebné, aby veľmi dobre skúmala, čo jej prekáža, čo ju nevzrušuje a naopak. Ak vie, čo potrebuje a čo chce, je dobré, aby to so svojím partnerom prebrala, aby sa to spolu učili.

Na Babywebe tiež nájdete:

Keď to v sexe neklape
Po pôrode už vôbec nechcem sex
Sexuálny nesúlad

Predsudky a mýty

Mnohokrát sa v tejto fáze sexu nechávame viazať rôznymi predsudkami a mýtmi. Tie potom môžu milovanie veľmi znepríjemňovať, pretože sa sústredíme na niečo, čo má či nemá byť.
Napríklad, že je potrebné dosahovať orgazmus súčasne alebo že orgazmus „platí“, len keď je dosiahnutý pohlavným stykom, a tak podobne. Opak je pravda. V milovaní je dovolené všetko, na čom sa s partnerom dohodneme a čo nás vzrušuje.

Mnoho partnerov si svoje milovanie napríklad „rozdelí“, najprv sa sústredí na jedného a potom na druhého partnera alebo sa vo vzrušovaní striedajú. Sexualita je veľmi bohatá a sústrediť ju len na koitus – teda súlož – je veľmi ochudobňujúce. Dobrý je akokoľvek dosiahnutý orgazmus, vaginálny rovnako ako klitoridálny, ale tiež orgazmus dosiahnutý orálne alebo manuálne. Rovnako tak i milovanie, keď žena nedosiahla orgazmus, nie je milovaním zlým, pokiaľ si užila to, po čom túžila – intimitu, dotyky, maznanie.

Bez orgazmu

Existuje teda veľa žien, ktoré rezignujú na milovanie, pretože sa síce dokážu dobre vzrušiť, ale nedosahujú orgazmus a veľmi im to prekáža. Orgazmus u žien skutočne nie je nič samozrejmé a mnoho žien sa ho musí naučiť dosiahnuť.

Prvým krokom, aby žena orgazmus dosiahla, je skúsiť sa lepšie poznať. Preskúmať svoje telo a zistiť, čo je to, čo ju vzrušuje, skúsiť dosiahnuť orgazmus sama pri autoerotike – masturbácii.

Všednosti

Nezabúdajme ani na rovinu psychickú a partnerskú. Každodenné starosti o deti, prácu, domácnosť, financie, únava a problémy môžu byť pre ženu natoľko závažné, že jej na sex nezostáva kapacita.

Sex nie je to hlavné

Niekedy sex nemá pre ženu prioritu (často na rozdiel od muža), pretože sa napríklad ťažko vzruší alebo preferuje skôr iné aktivity v rámci milovania ako len pohlavný styk alebo orgazmus dosahuje ťažšie a namáhavejšie, takže je ochotná sa ho vzdať v prospech iných vecí, ktoré nestíha (napríklad spánok a odpočinok).

Keď sa k týmto telesným problémom pripoja ešte partnerské konflikty, keď žena nemôže s mužom prežívať svoje myšlienky, nápady, emócie a má pocit, že muž o ňu prejavuje záujem len vo chvíli, keď vie, že možno potom bude sex, je veľmi ťažké sexuálnu averziu prekonať.

Nevzdávajme sex

Prečo nie je dobré na sex rezignovať? Prvý dôvod je, že sex môže prinášať potešenie. Určite, potešenie prinášajú aj iné fyzické aktivity, ale sexuálne potešenie a hormóny s tým spojené sú pre život jedinca jednoznačne priaznivé. Sexuálne zdravie je jedným z ukazovateľov celkového zdravia. Človek, ktorý je spokojný v sexe, je jednoznačne odolnejší proti stresu, frustrácii a rôznym konfliktom. Je odolnejší aj proti chorobám, pretože, ako už všetci vieme, telo a psychika idú ruka v ruke.

Proti tomuto argumentu sa iste dá namietať veľa „ale“. Je preto potrebné pozerať sa na sexualitu najmä ako na partnerskú záležitosť. Do funkčného partnerstva patrí fungujúci sex.
Ak sex nie je či je problematický a obom to tak vyhovuje, je to v poriadku, ale väčšinou to tak v skutočnosti nie je. Žena rezignujúca na sex vlastne rezignuje aj na partnerstvo.

23.4.2015 12:42| autor: Kateřina Hollá

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist