Prečo plače bábätko bez sĺz?

OTÁZKA TÝŽDŇA Máme šesťmesačné dievčatko, ktoré vôbec pri „plači“ neroní slzy. Tie obsahujú endorfín, ktorý tlmí bolesť, a stresové hormóny, veď zmyslom plaču je upokojenie bábätka. Michaelka je v poslednej dobe viac a viac nepokojná, ľaká sa skoro úplne všetkého a začala sa extrémne zlostiť. Ale nech sa deje, čo sa deje, nikde žiadna slzička, ktorá by ju upokojila. Kde môže byť problém?

Odpovedá prim. MUDr. Boris Živný, NeuroCentrum Clinic:

Myslím, že k pochopeniu problému bábätka je potrebné najprv vyvrátiť všetky omyly uvedené v Martinovej otázke: slzy neobsahujú endorfíny ani stresové hormóny, ktoré by akokoľvek bábätko upokojovali. Tiež nie je pravda, že plač vedie k upokojeniu dieťaťa.

„Plač“ bez sĺz nie je plač, ale pravdepodobne „len“ krik (rev) ako prejav zlosti, teda veľmi odlišný emočný prejav. Zľaknutia (skôr ale zvýšená dráždivosť) a zlosť sú väčšinou prejavom psychickej alebo fyzickej nepohody dojčaťa.

Hľadajme príčinu

Odporúčam dôsledne pátrať po príčine takejto nepohody. Myslieť si, že hnev je prejavom vzdoru dieťaťa, je často veľkou chybou a môže spôsobiť významné oddialenie riešenia skutočnej príčiny problému. Z vlastnej klinickej skúsenosti môžem potvrdiť, že jednou z vôbec najčastejších príčin takého nadmerného „zlostenia“ je chronická únava dieťaťa následkom poruchy spánku, veľmi často primárne spôsobená blokáciou v oblasti krčnej chrbtice bábätka.

Blokácia chrbtice

Áno, aj novorodenec či dojča môže mať zablokovanú krčnú chrbticu, aj keď to málokoho z dospelých vôbec napadne. Takáto blokácia môže vzniknúť už pri pôrode, ale tiež kedykoľvek neskôr, napríklad nesprávnou manipuláciou s novorodencom či dojčaťom alebo následkom zdanlivo banálneho úrazu, ako je pád z malej výšky.

Príčin takéhoto problému môže byť ale viac a ich identifikácia nemusí byť vždy jednoduchá, dosť často ani nie je možná. Deti bývajú nepokojné, umrnčané, zlostia sa, nedajú sa bežnými spôsobmi upokojiť, často reagujú podráždene na uloženie do horizontálnej polohy, ťažko zaspávajú, často sa zo spánku prebúdzajú, po prebudení bývajú podráždené, majú unavený alebo utrápený výraz v tvári (halonované oči, kruhy pod očami).

Prečítajte si tiež:

Trpí celá rodina

Popísanými prejavmi bábätka trpí predovšetkým mamička, ktorá s dieťaťom trávi nekonečné hodiny jeho neúspešným chlácholením, ale následne trpí celá rodina. Liečba je možná, patrí však do rúk veľmi skúseného špecialistu s neurologickou a neuro-rehabilitačnou erudíciou, so znalosťou špecifík dojčenského veku a vývojovej problematiky.

Pri liečbe týchto detí s úspechom používame najmä veľmi šetrné reflexné fyzioterapeutické techniky, ale v niektorých prípadoch sa musí siahnuť aj k dočasnej liečbe pomocou liekov. Čím skôr sa s riešením problému začne, tým býva rýchlejšia a jednoduchšia!

17.7.2017 12:55

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist