Pôrod a jeho fázy

Určite ste si všimli, že každý príbeh o pôrode sa zdá odlišný. Do istej miery je pravda, že isté rozdiely sa vo fyziologickom priebehu pôrodu vyskytujú.Tento termín totiž pomenúva rozmedzie, pokiaľ je priebeh pôrodu v norme a kedy už nie.

shutterstock_2043915206-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Najväčšie rozdiely sú v dĺžke trvania procesu pôrodu a úplne najväčší rozdiel je samotné vnímanie pôrodu každou ženou, ktorý sa tak stáva pre ňu jedinečným a neopakovateľným zážitkom. V podstate pri každom pôrode prebieha ten istý proces. Pochopenie tohto základného procesu a zmien, ktoré sa počas pôrodu dejú, vám pomôže zvládať jednotlivé jeho doby – fázy a špecifické javy, ktoré sa počas neho môžu vyskytnúť.

Termín pôrodu nepodlieha tabuľkám

Pôrod je veľmi zložitý proces, ktorý sa nezačne len tak z ničoho nič. Z praktických dôvodov sa organizmus na pôrod chystá už niekoľko týždňov predtým, než pocítite prvú kontrakciu. Telo sa na túto veľkú udalosť pripravuje niekoľkými spôsobmi, ktoré môžete, ale aj nemusíte zaregistrovať. Aj keď prípravné procesy necítite, alebo si ich nevšimnete, dejú sa. A hoci tieto známky môžu signalizovať, že čoskoro sa vám začne pôrod, definícia slovíčka „čoskoro“ sa môže pohybovať od niekoľkých hodín do niekoľko týždňov. Neexistuje žiadny časový harmonogram, ktorý by malo vaše telo nasledovať.

Keď sa začne dieťatko hlásiť na svet

Pôrodom v termíne nazývame každé ukončenia tehotenstva od 38. do 42. týždňa tehotenstva a narodenie donoseného dieťaťa s pôrodnou hmotnosťou nad 2 500 gramov. Pôrod do konca 37. týždňa tehotenstva nazývame predčasný pôrod s narodením nezrelého plodu, naopak, oneskorený pôrod sa vyznačuje narodením prenášaného novorodenca po ukončenom 42. týždni gravidity.

V prevažnej väčšine prebieha pôrod hlavičkou, kde vedúcou časťou pri pôrode je hlavička plodu, asi v 3 percentách prípadov je plod uložený zadočkom alebo nožičkami a vtedy hovoríme o pôrode koncom panvovým. Sú prípady, kedy je plod uložený priečne, alebo šikmo a vtedy je nutné pristúpiť k ukončeniu tehotenstva cisárskym rezom.

Koncom tehotenstva sa začne zložitý proces biologickej prípravy tehotnej ženy a plodu na pôrod. V priebehu tohto obdobia klesá maternica, hlavička plodu vstupuje do panvových kostí a znižuje sa tlak maternice na žalúdok a bránicu, čím sa tehotnej žene ľahšie dýcha. Maternica sa stáva dráždivejšou s výskytom nepravidelných tvrdnutí v podbruší a zvyšovaním ich intenzity s približovaním sa k termínu pôrodu. Pokiaľ sa pootvorí vnútorná bránka, často odchádza z maternicového hrdla hlienová zátka, ktorú niekedy rodičky mylne považujú za odtok plodovej vody.

„Poslíčkovia“ či kontrakcie?

Väčšina pôrodov sa začína tým, že prídu kontrakcie a až po nejakom čase odtečie plodová voda. Najskôr sú kontrakcie slabé a veľmi nepravidelné. Časom sa interval medzi kontrakciami začne skracovať a kontrakcie začnú silnieť. Vo chvíli, keď kontrakcie prichádzajú v pravidelných intervaloch (napríklad po 8 minútach), oficiálne sa začína počítať začiatok pôrodu a začína sa prvá doba pôrodná. Začiatok pravidelných kontrakcií si dobre zapamätajte (nemusí to byť na minútu presne), lekár v pôrodnici sa na to bude pýtať.

Pozor, aby ste si nesplietli začiatok pôrodu a prvej doby pôrodnej s tzv. poslíčkami. To sú maternicové kontrakcie, ktoré nebývajú príliš bolestivé a ktoré hlavne nevyúsťujú v onú pravidelnosť po 8 alebo menej minútach. Poslíčkovia sa vyskytujú niekedy aj 3 týždne pred samotným pôrodom a ich výskyt je úplne normálny.

Vlastný pôrod pozostáva z troch dôb:

  • I. doba pôrodná – otváracia,
  • II. doba pôrodná – vypudzovacia (pôrod dieťatka),
  • III. doba pôrodná – pôrod placenty a plodových obalov.

I. doba – horolezecký výstup

Počas prvej fázy pôrodu sa vaše telo všemožne pripravuje na pôrod dieťatka. Kŕčok maternice sa postupne skracuje a rozširuje, až kým nie je roztiahnutý na 10 cm, teda natoľko priestranný, že môže cezeň prejsť hlavička dieťatka. Tento proces je ako horolezecký výstup. Vyžaduje si to silnú výdrž, pretože kŕčok maternice sa musí dostatočne otvoriť a jediný spôsob, ako ho otvoriť, je mať pravidelné kontrakcie, ktoré vedú k rozvíjaniu dolného segmentu maternice, skracovaniu krčka a k otváraniu bránky. Kontrakcie sa začínajú v 10 – 15-minútových intervaloch a postupne sa prestávky medzi kontrakciami skracujú, až na každé 2 minúty tesne pred pôrodom a ich intenzita sa zosilňuje.

V 10 – 15 percentách prípadov sa začína pôrod samovoľným odtokom plodovej vody, ktorý, ak nie je bezprostredne do jednej hodiny nasledovaný kontrakciami, hovoríme o predčasnom odtoku plodovej vody. Prvá doba pôrodná sa končí úplným otvorením pôrodných ciest – hovorí sa, že bránka je „ zašlá“ a umožňuje porodenie plodu. Priemer otvárajúcej sa bránky hodnotíme v centimetroch, bránka je otvorená pri 10 centimetroch. Na otváraní pôrodných ciest má vplyv aj zachovalý vak blán, ktorý sa spravidla roztrhne pri úplnom otvorení bránky – plodová voda odteká načas. Dĺžka prvej doby pôrodnej závisí od veku rodičky, ako aj od počtu pôrodov. U prvorodičky trvá optimálne 6 – 12 hodín a u viacrodičky 3 – 6 hodín. Pri lekárskom vedení pôrodu sa na urýchlenie pôrodu vykonáva prepichnutie vaku blán, u prvorodičky pri bránke otvorenej na 4 – 5 cm, u viacrodičiek na 3 – 4 cm.

Pri začiatku pôrodu žena absolvuje predpôrodnú prípravu, podľa želania holenie vonkajšieho genitálu a klyzmu – črevný výplach. Po každej kontrakcii sa sledujú ozvy plodu alebo sa trvalo monitoruje akcia srdca plodu a intenzita kontrakcií, čím sa včas zachytí spomalenie činnosti srdiečka plodu, napríklad pri stlačení alebo dotiahnutí pupočníka. Pôrodník kontroluje pôrodný nález vaginálnym vyšetrením v 2 – 3-hodinových intervaloch, zaznamenáva odtok plodovej vody, jej vzhľad. Zelená plodová voda alebo prímes krvi môžu znamenať ohrozenie plodu. Na zmäkčenie pôrodných ciest a rýchlejšie otváranie sa podávajú spazmolytiká. Slabú pôrodnú činnosť možno zosilniť infúziou. Treba dbať na pravidelné vyprázdnenie močového mechúra, prísun dostatku energeticky hodnotných tekutín a ľahko stráviteľnej, prevažne tekutej stravy. Niekedy rodička lepšie toleruje pôrodné bolesti pod sprchou, vo vani, na fit lopte, v drepe alebo v ľahu na boku (podľa možnosti zdravotníckeho zariadenia).

II. doba – porodenie plodu

Po zániku bránky dochádza k vypudeniu – porodeniu plodu. Kontrakcie sú častejšie a výraznejšie, hlavička sa vtláča do hlbších panvových rovín a vykonáva pôrodný mechanizmus. Rodička pociťuje tlaky na konečník, tlačí ako na stolicu počas kontrakcie pri výdatnom nádychu aj za použitia brušného svalstva. Hlavička postupuje k pošvovému východu, napína hrádzu a postupne vystupuje z pošvového vchodu. Ak hrozí roztrhnutie hrádze a poranenie konečníka, pôrodník vykonáva po miestnom znecitlivení nástrih hrádze. Po porodení hlavičky sa rodia pliecka, telíčko a končatiny. Z pošvy vyteká zadná plodová voda. Lekár vykonáva podviazanie pupočníka, poprípade nechá manžela prestrihnúť pupočnú šnúru a uloží dieťatko na bruško šťastnej mamičky.

Čítajte tiež:

Kedy a ako tlačiť?

Kedy? Najlepšie počas kontrakcie, vtedy telo sťahuje maternicu a vy mu pomôžete zapnutím okolitého svalstva – jednoducho počúvajte svoje telo a tlačte vtedy, keď vám ono samo povie, že teraz je ten správny čas a dýchajte, keď vám povie, že máte dýchať. Aj keď sa vám personál bude snažiť poradiť, ak je váš pocit iný – choďte podľa seba, oni necítia to čo vy. Ale neostaňte úplne „hluché“. Vy ste síce šofér, ale lekár pôrodník je vaším navigátorom, on sleduje cestu, a preto sú jeho rady veľmi cenné.

Ako? Niektorým ženám vyhovuje, ak v rovnakej chvíli zadržia dych a tiež tlačia (ako keď sa ponoríte pod vodu). Iné zase nepotrebujú zadržiavať dych a lepšie sa im tlačí pri výdychu s otvorenými ústami. Dôležité je, aby ste sa nadýchli, keď si vaše telo žiada porciu kyslíka. V určitej fáze sa vám môže zdať, že napriek tomu, že tlačíte ako o dušu, nerobíte žiadny pokrok. Skúste si mimo kontrakcie zavrieť oči a pokojne sa nadýchnuť a vydýchnuť a upokojiť si myseľ, vypnúť a vzápätí zapnúť, niečo ako reštart na počítači. V priemere trvá II. doba pôrodná u prvorodičky od 30 do 50 minút, u viacrodičky od 15 do 30 minút.

III. doba – dorazenie do cieľa

Po porodení dieťaťa sa začína tzv. placentárna doba. V tejto dobe sa odlúči a vypudí placenta. Trvá obvykle od 3 do 10 minút, pri aktívnom a medikamentóznom vedení tejto doby. Placenta je vypudená z dutiny maternice a tlakom na pošvové steny vyvolá napnutie brušnej steny a rodička buď sama, alebo za pomoci pôrodníka porodí placentu. Lekár prezrie celistvosť placenty a plodových obalov, vykoná kontrolu pôrodného poranenia s jeho ošetrením.

Tým sa končí III. pôrodná doba a začína sa včasné popôrodné obdobie (podľa staršej nomenklatúry štvrtá doba pôrodná – v podstate už ide o rané popôrodné obdobie, kde je možná zvýšená možnosť komplikácií, hlavne krvácanie z maternice rôznej intenzity, preto sa tomuto obdobiu venuje zvýšená starostlivosť a rodička je pod intenzívnym dohľadom). Pod „štvrtou dobou pôrodnou“ sa rozumie doba dve hodiny po pôrode placenty. Rodička zostáva na pôrodnej sále. Tu jej pôrodná asistentka zmeria krvný tlak, pulz a teplotu. Pravidelne kontroluje krvácanie z maternice a to, či sa maternica zaviňuje – involuje (vracia sa do pôvodného stavu, než sa tak celkom stane, bude to ešte pár dní trvať).

Strata krvi pri pôrode predstavuje cca 250 ml. Na zmiernenie krvácania sa v III. dobe pôrodnej podáva po porodení pliecok injekcia na stiahnutie maternice. Pre rodičku sa začína obdobie šestonedelia.

Jediné, čo vás po zvládnutí pôrodu čaká, je očistenie a zopár stehov (v prípade epiziotómie alebo nástrihu či natrhnutia hrádze). Šitie sa vykonáva pod miestnym znecitlivením pomocou lokálneho anestetika a celý výkon a jeho dĺžka závisia od rozsahu poranenia.

16.5.2023 6:45| autor: z dostupných zdrojov spracovala redakcia Babyweb.sk | zdroj: gynekológ – pôrodník, MUDr. Dezider Kluka, www.bedekerzdravia.sk

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist