Potrebujete ísť s dieťaťom lekárovi alebo ste ochoreli?

Nástupom do zamestnania sa starostlivosť o vášho drobca stáva v mnohých ohľadoch náročnejšia. Čo robiť, keď potrebujete ísť s dieťaťom lekárovi, alebo ochoriete vy alebo vaše dieťa?

Ak máte nejasnosti, pokúsime sa ich vyriešiť. Máme pre vás informácie, na čo máte podľa zákonníka práce nárok.

Pracovné voľno s náhradou mzdy

Ak potrebujete ísť na vyšetrenie k lekárovi, zamestnávateľ má podľa zákona povinnosť uvoľniť vás na nevyhnutný čas potrebný na návštevu lekára. O vyšetrení musíte priniesť potvrdenie (teda závisí od firmy, či ho od vás požaduje). Takto môžete v práci chýbať 7 dní v rámci jedného roka, samozrejme, že neprítomnosť ráta na hodiny, prípadne aj minúty :). Ak potrebujete navštíviť lekára nad tento limit, tak vás zamestnávateľ uvoľní, ale už bez náhrady mzdy. Samozrejme, všetko závisí od vášho šéfa a dohody v práci.

Ďalších sedem dní

Zákon myslí aj na tých, ktoré sprevádzajú k lekárovi rodinného príslušníka. Aj v tomto prípade vás musí zamestnávateľ uvoľniť. Využívajú to napríklad mamičky, keď idú k lekárovi so svojím pokladom. Návštevu treba dokladovať, pričom náhrada mzdy sa poskytuje len jednému z rodinných príslušníkov. Na sprevádzanie môžete čerpať ďalších 7 dní v roku. Okrem toho má tehotná žena nárok na voľno s náhradou mzdy na všetky preventívne prehliadky súvisiace s tehotenstvom. Manžel má tiež nárok na platené voľno pri narodení dieťaťa na čas nevyhnutný na prevoz manželky do nemocnice a späť. Pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytuje ešte aj v ďalších prípadoch, ako napríklad pohreb a podobne.

Mohlo by vás zaujímať:

Späť do práce
Kariéra verzus materstvo

Ošetrovanie člena rodiny

Ak ste zamestnancom a ochorie vám niekto blízky, máte možnosť ísť na takzvanú OČR-ku. Keď je choré vaše dieťa, manžel/ka, rodič alebo rodič manžela/ky, máte nárok na ich ošetrovanie a počas prvých 10 dní aj na dávku ošetrovné. Musíte však splniť podmienku doby nemocenského poistenia 270 dní počas dvoch predchádzajúcich rokov. Ošetrovné môžete poberať aj na zdravé dieťa do 10 rokov. Ide napríklad o prípady, keď človek, ktorý sa inak staral o dieťa, ochorel alebo zariadenie, kam vaše dieťa chodí, bolo z určitých dôvodov zatvorené.

Ošetrovné môže poberať len jeden poistenec a vypláca ho sociálna poisťovňa mesiac pozadu. V prípade, že sa staráte súčasne o dve osoby, nemáte len starostí vyše hlavu, okrem toho máte nárok len na jednu dávku. Ošetrovné je vo výške 55 percent z denného vymeriavacieho základu.

V prípade, že vaše dieťa ochorie znovu po uplynutí 10 dní, môžete poberať ošetrovné opäť len vtedy, ak to bola recidíva ochorenia po prerušení, teda nie ak ochorenie pokračuje kontinuálne.

Na Babywebe tiež nájdete:

Samoživitelia – osamelí rodičia
Ako vhodne podporovať imunitu u detí
Desať najčastejších otázok a odpovedí o alergiách a astme

16.10.2013 11:06| autor: Tomáš Ondrášek

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist