Keď dieťa musí do nemocnice

Hrozí vášmu dieťaťu hospitalizácia a chcete byť so svojim dieťaťom v nemocnici? Aké sú podmienky na Slovensku? Musím za pobyt platiť? Poradíme vám!

Nemocnicu určí doktor

Ak hrozí, že vaše dieťatko bude musieť ísť niekedy do nemocnice, je lepšie sa na to pripraviť. Hospitalizácia je náročná nielen pre dieťa, ale aj pre rodičov. V prvom rade musíte vedieť, ako dlho a prečo má byť dieťa hospitalizované.

Hospitalizáciu odporučí váš pediater, ak usúdi, že dieťa sa nedokáže uzdraviť doma. Ak to naozaj nie je možné, potom je hospitalizácia namieste.

Dôvody pre a proti hospitalizácii dieťaťa so sprievodom

Asi každý rodič, ktorý má dieťa v nemocnici, chce byť pri ňom. Veď práve teraz vás naozaj potrebuje pri sebe.  Nie vždy je však hospitalizácia spolu s rodičom možná.

Jedným z dôvodov proti, je právny problém zodpovednosti za dieťa. Nemocnica má zodpovednosť za hospitalizované dieťa, ale nevie zaručiť, či rodič dodrží všetky odporúčania (diéta a pod.), prípadne spôsobí úraz dieťaťa.

Problémom býva aj prenos infekcií na oddeleniach, prípadne vážny akútny stav dieťaťa, kde rodič môže, ale ,samozrejme, nemusí zaťažovať personál alebo aj samotného pacienta.

Ďalším dôvodom sú kapacitné a finančné problémy nemocníc.

Hlavným dôvodom za sprievod sú psychologické potreby dieťaťa. Pre deti je hlavne prvá hospitalizácia veľkým šokom.

Boli zaznamenané veľké zmeny správania u týchto detí priamo na oddeleniach, ale aj po návrate domov.

Treba preto odporučiť sprievod pre deti do troch rokov, ak je to teda možné. Vo vyššom veku je vhodné učiť dieťa aj cudziemu prostrediu. To však platí individuálne, niekedy je dieťa veľmi bojazlivé, inokedy môže byť naopak spolupráca iba so samotným dieťaťom lepšia.

Prečítajte si tiež:

Močové infekcie
Gynekologické problémy dievčatiek

Aké mám ako rodič práva?

Charta práv pacienta aj zákon o ústavnej starostlivosti hovoria o tom, že ak je do ústavnej starostlivosti prijaté dieťa mladšie ako šesť rokov, možno s ním prijať na základe odporúčania ošetrujúceho lekára aj sprievodcu. Toto právo však nedokážu nemocnice vždy zaručiť.

Dôvodom na Slovensku je väčšinou nedostatok lôžok, prípadne povaha ochorenia dieťaťa. Ak je dôvodom odmietnutia pobytu rodiča záujem ochrany zdravia dieťaťa alebo ostatných pacientov, bývajú lekári často neoblomní. Vyžadujte však zdôvodnenie a návštevy tak často, ako to len ide.

V prípade, že nemocnica nemá dosť lôžok pre sprevádzajúce osoby, majú prednosť matky s dojčiacim dieťaťom a potom matky s deťmi do troch rokov.

Aké sú podmienky pre sprevádzajúce osoby v našich nemocniciach?

Väčšina našich nemocníc nemá dosť vyhovujúcich priestorov pre rodičov chorých detí.  Niekde môžu byť rodičia spolu v izbe s dieťaťom, niekde v osobitnej izbe rodičov na tom istom alebo inom oddelení. V prípade núdze vás nechajú s dieťaťom len na stoličke, ale to väčšinou len cez deň. Všetko záleží na dohode s primárom oddelenia.

Často je k dispozícii aj nadštandardné ubytovanie na izbe len s dieťaťom, ale tieto izby bývajú väčšinou obsadené dlho dopredu.

Za ubytovanie sa platí poplatok približne 3 až 4 eurá za noc. Neplatia väčšinou matky s dojčiacim dieťaťom a matky s deťmi do troch rokov, každá nemocnica má ale vlastné podmienky, ktoré sa môžu líšiť. Za nadštandard sa samozrejme platí viac. Okrem toho treba rátať aj s výdavkami na stravu – v nemocnici je poplatok cca 6 eur na deň, prípadne si ju treba zaobstarať vo vlastnej réžii.

Na Babywebe tiež nájdete:

Najčastejšie choroby detského veku
Pediatrické ambulancie – zoznam
Drobec má hnačku. Čas na diétu

20.12.2011 7:44| autor: Tomáš Ondrášek

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist