Desať spôsobov, ako sa zbaviť cumlíka

Cumlík niekedy skutočne dokáže zázraky. Niekedy však zas potrebujeme malý zázrak, ktorý by dieťa od cumlíka odnaučil. Tu je desať malých fígľov, ktoré by vám mali pomôcť zbaviť sa „malého, ale nežiaduceho problému“.

1. Dodajte mu nepríjemnú chuť

Rovnako ako pri odnaúčaní ohrýzania nechtov môže pri odvykaní od cumlíka pomôcť to, že ho natriete niečím nepríjemným, čo dieťaťu nechutí.

2. Darujte ho alebo „predajte“

Ak si myslíte, že dieťa tento postup pochopí, potom darovanie alebo výmena cumlíka za niečo iné, po čom dieťa túži, môže byť ten správny trik, ktorý závislosť od cumlíka pomôže ukončiť.

3. Hrajte nedobytného

Vy ste rodič, a tak máte tú moc cumeľ dieťaťu náhle raz a navždy odobrať – aspoň teoreticky. Ak si myslíte, že pre vaše dieťa i vaše duševné zdravie je najlepšie jedného dňa jednoducho povedať pevné nie, máte na to plné právo.

4. Odoberajte ho postupne

Postupné a citlivé odstavovanie od cumlíka budú asi všetci zúčastnení znášať lepšie. Prvý úspešný krok je obmedziť používanie cumlíka iba na určité časové úseky (večerné zaspávanie…) alebo miesto (posteľ…).

5. Čím skôr, tým lepšie

Bábätká i malé deti majú svoje silné prostriedky, ako protestovať proti ukončeniu milovaného návyku, akým je napríklad práve cumlík. Keď však zvyk ukončíte skôr, ako sa dieťa naučí slovne prejavovať svoju nevôľu alebo s vami bude vyjednávať, ušetríte si dosť času a energie, bude to pre vás i vaše dieťa ľahšie.

6. Poškoďte ho

Mnohým rodičom sa osvedčilo cumeľ nejako poškodiť, aby sa potom sám doničil a prestal byť dieťaťu v ústach príjemný. Niekto ho prepichne a čaká, až sa roztrhne, niekto ho rovno natrhne až po držadlo. Bezpečnostná poznámka: ak sa o to pokúsite, dajte pozor, aby ste cumlík nepoškodili tak, že by sa z neho uvoľňovali malé čiastočky, ktoré by dieťaťu mohli zaskočiť alebo by sa začalo dusiť.

Čítajte tiež:

7. Venujte ho Cumlíkovej víle

Cumlíková víla je maličká, ale mocná a je to najbližšia príbuzná Zúbkovej víly. Táto čarovná postavička môže vášmu dieťaťu pomôcť prejsť zo života s cumlíkom do slobodného života bez cumlíka. „Keď mal môj braček dva roky, povedali sme mu, že Cumlíková víla potrebuje jeho cumlík pre bábätká, ktoré žiadny nemajú. Zabralo to fantasticky – tá predstava sa mu veľmi páčila.“ – L.

„Moja dcéra mala 3 a pol roka, keď sme si s ňou zahrali hru, vďaka ktorej sa vzdala cumľa bez jedinej slzičky. Dali sme všetky jej cumlíky do vrecúška a povedali sme jej, že jej zaň Cumlíková víla prinesie nejakú hračku podľa jej želania. Na to sme ju pripravovali niekoľko mesiacov a vysvetlili sme jej, že cumlíky sú pre bábätká, a nie pre veľké dievčatká. Na naše prekvapenie vrecko s cumlíkmi sama vystrčila pred vchodové dvere. Ráno tam namiesto vrecka bola krásna hračka, ktorú si vopred sama vybrala. Na cumeľ si už odvtedy nikdy nespomenula.“ – A.

8. „Straťte“ ho

Až budete nabudúce zase zúrivo hľadať stratený cumlík, zastavte sa. Keď sa stratil, nech je stratený. Alebo ho môžete stratiť zámerne. Obe možnosti sú pre zúfalých rodičov skvelým riešením.

9. Čítajte si o ňom

Rozprávanie a čítanie príbehov je zároveň skvelý čas na maznanie sa a povzbudzovanie detskej lásky k čítaniu a ku knižkám. Prostredníctvom knižiek môžete dieťa „navádzať“ na správanie, ktoré by ste uňho radi videli. Pomôže vám tiež učiť sa novým veciam, zvládať zmeny a rôzne prechody – ako je napríklad skoncovanie s cumlíkom.

10. Nechajte to na prírodu

Zakázať cumlík je niekedy potrebné zo zdravotných dôvodov: Deti, ktoré cumeľ nepoužívajú, majú menej problémov s ušnými infekciami. Ak to vyzerá tak, že vaše dieťa bude mať nejaké problémy s výslovnosťou, môže ich cumlík ešte zhoršiť. Dlhodobé a urputné „cmúľanie“ môže spôsobiť problémy so zubami a s ústnou dutinou.

Niektorí rodičia si, naopak, myslia, že je lepšie sa do ničoho veľmi nemiešať a nechať na dieťati, až sa cumľa vzdá samo. Niekedy môže mať dieťa silnú potrebu neprítomnosť cumlíka kompenzovať, takže keď mu cumeľ odoberiete, rýchlo si nájde náhradu: bude si cucať palec, ťahať so sebou deku a cucať ju alebo si nájde iného „miláčika“, ktorého bude cmúľať.

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist