Ako ošetriť drobné poranenia

Hrča na hlave, odreté kolienko, modriny… Takéto boliestky k aktivitám malého zvedavca jednoducho patria. Ako ich ošetriť, aby vaše dieťatko trápili čo najmenej?

Hrča na hlave

Možno si povzdychnete: Malé deti by mali nosiť helmu… To, že sa ich hlavička stretne s niečím tvrdším a navrie im hrča, je totiž dosť časté. Len čo sa vaše dieťatko udrie do hlavy, čo najskôr mu priložte na hrču studený obklad – opuch ďalej nenarastie.

Priškripnuté prsty

… a na ručičkách by zas mali mať chrániče… Také priškripnutie prstíkov je poriadne nepríjemné. Aby to tak nebolelo a predišlo sa napuchnutiu prstov, je dobré ošetriť ich pomocou chladivého obkladu, napríklad kociek ľadu zabalených do utierky.

Trieska v prste

Ideálna je taká, ktorú vidieť – stačí ju vytiahnuť sterilizovanou pinzetou. Na tie hlbšie vezmite sterilizovanú ihlu a kožtičku okolo triesky jemne roztrhnite. Len čo triesku uvidíte, vytiahnite ju pinzetou. Miesto omyte vodou a mydlom a pre istotu ešte vydezinfikujte.

Modriny

Tak tie sú na dennom poriadku tiež… malý neposedník väčšinou ani nevie, ako k nim prišiel. V prípade, že by ho však boleli, pomôže studený obklad. Priložte ho na modrinu na štvrť hodinky a o chvíľu zas zopakujte.

Odreté kolienko

Keď sa dieťa „natiahne“ na asfalte, určite z toho bude odreté koleno. Ak máte možnosť, je najlepšie odreninu čo najskôr opláchnuť pod tečúcou vodou, prípadne jemne otrieť jej okolie kúskom vaty alebo jemným bavlneným tampónom na odlíčenie, ktorý namočíte do teplej vody. Na každý oter použite vždy nový kúsok vaty. Ranu potom malému hrdinovi prelepujte každý deň náplasťou – najlepšie s obrázkami – až dovtedy, kým sa nezahojí.

Škrabnutie a porezanie

Povrchové zranenia stačí dať na chvíľu pod studenú vodu a umyť mydlom, ranu ešte ošetriť dezinfekciou a zalepiť ju náplasťou. Na ranky na rukách použite radšej vodoodolnú náplasť.

Bodnutie a hryznutie hmyzom

Keď dieťatko dostane včelie žihadlo a to zostane v rane, treba ho najskôr vybrať pinzetou alebo sterilnou ihlou. Na miesto v okolí bodnutia priložte ľadový obklad či kúsok vaty namočený do liehu.

Kliešte

Tieto krvilačné potvorky sa vyskytujú najviac v tráve, takže po každej hre vonku by ste dieťa mali prezrieť. Ak objavíte prisatého kliešťa, pokvapkajte ho dezinfekciou, uchopte ho pinzetou čo najbližšie ku koži a vykývaním z jednej strany na druhú ho odstráňte. Miesto prisatia ešte ošetrite dezinfekciou.

Pľuzgiere

Pľuzgier nepotrebuje žiadne ošetrenie, iba ho do topánočiek prelepte náplasťou, aby sa ďalej nedrel a nebolel. Pľuzgier neprepichujte, o pár dní sa zahojí a odlúpne. Keď praskne sám, nechajte ho čo najviac voľne na vzduchu.

  • V prípade, že sa vám aj po domácom ošetrení niečo nezdá, napríklad hlavička s hrčou dieťatko bolí alebo okolie ranky sčervenie a opuchne, treba zájsť s dieťaťom k lekárovi.
  • Čo by sme mali mať doma v lekárničke na ošetrenie drobných poranení: náplasti, sterilné gázové štvorce, pinzetu, vatu, dezinfekčné prostriedky (Jodisol, Septonex Plus)

Na Babywebe tiež nájdete:

Ako zaobchádzať s dieťaťom
Hráme sa s dieťatkom
Starostlivosť o dieťatko

27.10.2010 7:49| autor: Monika Langrová
Viac o téme: detidieťa

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist