Darí sa vášmu dieťaťu dobre? alebo Prehľad preventívnych prehliadok (1)

Máte novorodené bábätko a neviete, koľko preventívnych prehliadok vás čaká? A čo všetko sa na nich sleduje? To všetko sa dozviete v našom kompletnom prehľade preventívnych prehliadok pre deti od narodenia do piatich rokov:

Zajtra vám prinesieme prehľad prehliadok od jedného do piatich rokov.

V dojčenskom veku spravidla vyšetruje pediater dieťa pri pravidelných preventívnych prehliadkach, na začiatku po štrnástich dňoch, neskôr po dvoch mesiacoch priebežne do jedného roka.

Prvé vyšetrenie prebehne po príchode domov z pôrodnice

Lekára zaujímajú okrem vlastnej registrácie dieťaťa anamnestické dáta rodičov, priebeh pôrodu a okolnosti bezprostredne okolo pôrodu a po ňom. Prvé vyšetrenie ďalej slúži k posúdeniu celkového stavu dieťaťa a jeho výživy, techniky dojčenia, vysvetleniu základných pravidiel starostlivosti o dieťa. Rodičia by sa mali dozvedieť, čo ich dieťa v najbližšej dobe čaká, ktoré pravidelné a prípadne doporučené očkovania by dieťa malo podstúpiť. Dostanú predpis na vitamíny D a K s poučením, ako tieto vitamíny podávať.

Prehliadka v 14 dňoch veku

Lekár skontroluje zdravotný stav dieťaťa a predovšetkým stav jeho výživy. Do tejto doby by dieťa malo byť prvýkrát vyšetrené ortopédom vrátane ultrazvukového vyšetrenia bedrových kĺbov. Začína sa podávať vitamín D vo forme kvapiek ako prevencia ochorenia krivice.

Prehliadka v 6 týždňoch je dôležitá najmä k odhaleniu hrubších odchýlok vo vývoji pohybových schopností dieťaťa – zdvíhanie hlavičky, vývoj aktívneho vzpriamenia.
Lekár zisťuje, či dieťa fixuje zrakom predmety a blízke osoby. Dieťa by malo mať za sebou už druhé vyšetrenie bedrových kĺbov, vrátane ultrazvukového (Prvé prebieha v pôrodnici alebo krátko po prepustení).

Prehliadka v 3 mesiacoch

Tretí mesiac je medzníkom vo vývoji pohybových schopností dieťaťa. Dokáže sa v polohe na bruchu opierať o predlaktia a o dolnú polovičku hrudníku, dlane ma roztvorené. Pri priťahovaní drží hlavičku v ose trupu.
Spozornie, keď začuje nejaký zvuk. Avšak hodnotenie sluchu je do 3 mesiacov problematické.

V tejto dobe sa začína pravidelné očkovanie podľa očkovacieho kalendára, ak je zahojená jazva po BCG vakcinácii z pôrodnice. Nezávisle na priebehu hojenia jazvy je možné dokonca už od 9. týždňa veku podať vakcínu proti rotavirom. V rámci screeningového programu prebieha tretie ortopedické vyšetrenie. Ak je všetko v poriadku, ortopéd už ďalej dieťa nesleduje.

Hodnotí sa samozrejme rast a výživa dieťaťa ako pri každej prehliadke.

Prehliadka v 4 mesiacoch

Opäť sa kontroluje celkové prospievanie a psychomotorický vývoj dieťaťa. Rozhodne sa nedajú tolerovať zaťaté pästičky pri polohe na bruchu alebo dokonca opora len o zápästie namiesto o celé predlaktie.
Dieťa sa začína pretáčať. Pokročil vývoj zmyslov. Dieťa by nemalo škúliť. Okolo 4. mesiaca sa dá orientačne posúdiť aj sluch. Môžeme očakávať zľaknutie sa po hlasných zvukoch v jeho blízkosti, nepokoj alebo prebudenie zo spánku, ak niekto hovorí alebo je hlučný. Poruchy sluchu nie sú nijak vzácne a je potrebné, aby sa na ne myslelo. Môžu byť spojené s nedonosenosťou, s vrodenou vnútromaternicovou infekciou. Rolu hrá aj dedičnosť, aj keď sa vada neprejaví u rodičov.

Ak sa doposiaľ nezačalo s očkovaním šesťvalentnej a pneumokokovej vakcíny, je najvyšší čas. Ak má matka málo mlieka, je možné už po štvrtom mesiaci dieťatko prikrmovať. Je žiadúce, aby nové potraviny dieťa dostávalo práve ešte v dobe, kedy je aspoň čiastočne dojčené. Platí to aj pre lepok, čo je veľká zmena. Donedávna sme mamičky nabádali k tomu, aby lepok podávali až po šiestom mesiaci. Základnou tekutinou ale zostáva mlieko.

Prehliadka v 6 mesiacoch

Rodičia majú niekedy predstavu, že si v šiestich mesiacoch dieťa vie samo sadnúť. Nie je tomu tak. Vydrží chvíľu v pasívnom sede. Ak sa dieťa samo neposadí, nemalo by voľne, bez opory, sedieť dlhšie ako niekoľko minút! Oveľa dôležitejšie je, že sa vie pretáčať. Zvláda kŕmenie lyžičkou. Základom lekárskeho vyšetrenia je zhodnotenie zdravotného stavu a pohybových schopností dieťaťa. Už v tejto dobe sa odporúča prvá návšteva zubného lekára (v závislosti od prerezávania prvých zubov. Najneskôr by sa táto návšteva mala uskutočniť do dvoch rokov).

Prehliadka v 8 mesiacoch

V 8 mesiacoch sa lekár pri preventívnej prehliadke zameriava opäť na vyšetrenie sluchu dieťaťa, prerezávanie zúbkov a predovšetkým na rozvoj pohybových schopností. Je to obdobie plazenia sa a začiatku lezenia.
Dôležitý míľnik vo vývoji dieťaťa.

Zopakujme si teda, čo všetko vie 8 – 9 mesačné dojča:
Skúma predmety rukami, ústami i očami, predáva si ich z ruky do ruky. Začína tvoriť slabiky, niekedy už vie povedať mama, tata, vie „paci-paci“. Začína prejavovať strach z cudzích ľudí vo svojom okolí a je výraznejšie fixované na mamu. Sedí s oporou a zvláda pretáčanie z chrbta na bruško a naopak, z bruška na chrbátik, začína samo sedieť.

Túto dôležitú schopnosť by malo zvládnuť v 9 mesiacoch. V tejto dobe, na prelome druhého a tretieho trimenonu nastupuje aktívny stoj. V následujúcom mesiaci by sa malo vedieť postaviť tak, že k opore používa nábytok a predmety okolo. Hovoríme tomu šplhanie po nábytku. Končí totiž vývojové obdobie prirodzene nižšieho svalového napätia a tým sa otvára cesta k budúcej chôdzi. Zatiaľ sa ale pohybuje plazením.

To sa postupne vyvíja z najrôznejších spôsobov pohybu, ktorými sa deti snažia presunúť z miesta na miesto. Niektoré sa gúľajú, akonáhle si osvoja pretáčanie z chrbátika na bruško. Niektoré sa zdvihnú na všetky štyri, vrhnú sa dopredu, pregúľajú sa cez rameno na bruško a znova sa zdvihnú a tak postupujú dopredu. Po tejto príprave sa vytvorí typické postavenie pri plazení, kedy sa opierajú o kolená a natiahnuté ruky, s otvorenými dlaňami.

Deti sa hojdajú dopredu a dozadu a vyvažujú rovnováhu. Nie je dobré dieťaťu brániť v pohybe a uzatvárať ho do ohrádky. Je lepšie sa snažiť mu byť nablízku a odstrániť z jeho okolia všetko, čo by mohlo viesť k jeho poraneniu. Po plazení a iných spôsoboch pohybu nasleduje koncom ôsmeho, alebo skôr v deviatom mesiaci lezenie.

Môže začať skôr, v siedmom, ale tiež neskôr, až v dvanástom mesiaci a sú aj deti, ktoré túto fázu pohybu prakticky preskočia. Pri lezení dieťa pohybuje súčasne pravou rukou a ľavou nohou a ľavou rukou a pravou nohou. Tento krížový pohyb je veľmi dôležitý pre prepojenie hemisfér a pre rozvoj mozgu. Hovorí sa, že lezenie je dôležitejšie pre neskoršie správne držanie tela.

Prehliadka v 10 – 11 mesiacoch

Lekár hodnotí okrem zdravotného stavu tiež ďalší pokrok v pohybových schopnostiach. A je toho veľa, čo už naše dieťatko dokáže:
Džavotá, hovorí pár slov, rozumie jednoduchým otázkam, dáva svojím obľúbencom pusinku. Stojí s oporou, samostatne sa priťahuje do stoja. Chodí do strán, chôdzu kombinuje s lezením, pomáha pri obliekaní.

Lezenie zostáva stále u väčšiny detí dominujúcim spôsobom pohybu. Dieťa zreje, zlepšuje sa technika lezenia a tiež jeho rýchlosť. Niekedy sa dá pozorovať, že sa dieťa pri lezení miesto o kolienka opiera o chodidlá a že zadoček zdvíha hore. Takže vlastne chodí po štyroch. To je posledné štádium pred chôdzou. Dolezie k stoličke, alebo k inému predmetu, ktorý slúži ako opora, vytiahne sa do stoja a úkrokmi do strán obíde nábytok. Potom zase pokračuje po štyroch. Vlastná chôdza ho ešte len čaká v nasledujúcich mesiacoch.

V tomto veku dochádza k prevratným zmenám tiež v jemnej motorike. Dieťa začína brať predmety inak a lepšie: objavuje sa kliešťový úchop. Dlaň leží na stole či na podložke ako tomu bolo doposiaľ, keď bralo hračky ako keby do nožničiek, ale palec a ukazovák už dokáže uvoľniť tak, že sa dostanú proti sebe a uchopí hračku zhora ako keby do klieští. Úchop nie je ešte dokonalý, ale bude sa ďalej zlepšovať.

Hádzanie predmetov zo stola je stále populárne. Dieťa ale objavuje novú zábavu. Hádže jednu po druhej. Takže už nejde len o to zhodiť všetko naraz, pekne si vychutnáva pád jednej, potom druhej, tretej, štvrtej hračky a keď ho to prestane baviť, až potom zhodí všetko naraz.

Rozumie pochvale a pokarhaniu. Samozrejme len od tých, ktorí sú mu najbližší, ku ktorým ma silné citové puto, u ktorých deti cítia, že pochvala posilňuje vzájomný vzťah a pokarhanie ho naopak môže oslabiť. Toto sa dá náležito využiť pri výchove.

Nie sú to už len dobroty, ktorými ho odmeňujeme, ale niečo viac, výchovný postup založený na osobnom vzťahu. Pochvala a pokarhanie učia dieťa ovládať samo seba a vedú k rozvíjaniu vyšších citov, akými budú priateľstvo, súcit, ohľaduplnosť atď.

Na Babywebetiež nájdete:

Očkovanie – za a proti
Povinné očkovanie na Slovensku
Hexavakcína

27.11.2010 3:30| autor: Martin Gregora

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist