Mám po pôrode zjesť placentu?

OTÁZKA TÝŽDŇA Dobrý deň, niekde som čítala, že sa po pôrode odporúča zjesť placentu. Vraj je to veľmi zdravé a robia to tak mnohé prírodné národy. Je na to niečo pravdy? Pripadá mi to dosť nechutné, ale také sú napokon mnohé prospešné veci. Ďakujem za odpoveď. Alica

Redakcia Babywebu odpovedá:

Máte pravdu, že v civilizovanej kultúre je predstava pojedania placenty považovaná skôr za nechutnú záležitosť, napriek tomu sa tento rituál začína rozmáhať aj u nás, predovšetkým u ľudí, ktorí podľa vzoru tradičných národov veria, že placenta patrí k rituálu zrodenia.

Ak odhliadneme od faktu, že placenta bola súčasťou matkinho tela, nie je na jej zložení nič zlé či nechutné. Ide priam o výživovú bombu: obsahuje značné množstvo proteínov, vitamín E a B6, železo a tiež hormón oxytocín známy ako hormón šťastia. Tieto látky majú pozitívny vplyv na fyzickú rekonvalescenciu ženy po pôrode, podporujú a zvyšujú tvorbu mlieka. Okrem toho sú výbornou prevenciou popôrodnej depresie a výkyvov nálad, teda účinným prostriedkom proti popôrodnej depresii.

Liečivých účinkov placenty sú si vedomé mnohé prírodné národy, napríklad starí Egypťania verili v dualitu duší, pričom jedna z nich sídlila práve v placente. Podobne aj kmene Ibo v Nigérii a Ghane považujú placentu za dvojča dieťaťa a usporadúvajú jej plnohodnotný pohrebný obrad. Navahovia pochovávajú placentu do posvätnej pôdy spolu s náčiním, ktoré symbolizuje povolanie, ktoré by malo dieťa v budúcnosti vykonávať.

Podobne to robia na Filipínach. Tradičná čínska medicína verí, že placenta je liečivý orgán natoľko prekypujúci aurou mystickej sily, že sa v Číne vo veľkom rozvinul čierny trh obchodu s placentami, ktoré sú servírované v reštauráciách ako špeciálne menu.

Na internete nájdete veľké množstvo receptov na prípravu placenty. Môžete si pripraviť steak alebo kokteil. Z lekárskeho hľadiska sa zatiaľ neodporúča dávať si placentu na večeru, kým nebudú účinky konzumácie dôkladne preskúmané. Tak či onak by sme mali tento zvyk rešpektovať u národov, v ktorých ide o kultúrnu tradíciu.

Čítajte tiež:

Alternatívou k steaku z placenty môže byť vo Veľkej Británii čoraz populárnejšie usušenie placenty a jej následné plnenie do kapsúl, ktoré matka po pôrode užíva. Receptúra vychádza zo starej čínskej medicíny a ponúkajú sa dve metódy spracovania placenty (Placenta Encapsulation) – usušenie alebo uvarenie a následné usušenie, v oboch prípadoch sa placenta následne rozdrví a naplní do kapsúl podobných vitamínovým.

K matke sa produkt dostane spravidla dva dni po pôrode.

V našich končinách môže byť problém vôbec si placentu priniesť po pôrode domov, pretože pri podaní tejto žiadosti sa nemocnice väčšinou odvolávajú na zákon o biologickom odpade. Ak sa vám to však podarí, môžete uzavrieť svoje tehotenstvo a poďakovať svojmu telu symbolickým obradom, pri ktorom placentu pochováte a vysadíte nad ňu strom.

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist