Mám po pôrode zjesť placentu?

OTÁZKA TÝŽDŇA Dobrý deň, niekde som čítala, že sa po pôrode odporúča zjesť placentu. Vraj je to veľmi zdravé a robia to tak mnohé prírodné národy. Je na to niečo pravdy? Pripadá mi to dosť nechutné, ale také sú napokon mnohé prospešné veci. Ďakujem za odpoveď. Alica

Redakcia Babywebu odpovedá:

Máte pravdu, že v civilizovanej kultúre je predstava pojedania placenty považovaná skôr za nechutnú záležitosť, napriek tomu sa tento rituál začína rozmáhať aj u nás, predovšetkým u ľudí, ktorí podľa vzoru tradičných národov veria, že placenta patrí k rituálu zrodenia.

Ak odhliadneme od faktu, že placenta bola súčasťou matkinho tela, nie je na jej zložení nič zlé či nechutné. Ide priam o výživovú bombu: obsahuje značné množstvo proteínov, vitamín E a B6, železo a tiež hormón oxytocín známy ako hormón šťastia. Tieto látky majú pozitívny vplyv na fyzickú rekonvalescenciu ženy po pôrode, podporujú a zvyšujú tvorbu mlieka. Okrem toho sú výbornou prevenciou popôrodnej depresie a výkyvov nálad, teda účinným prostriedkom proti popôrodnej depresii.

Liečivých účinkov placenty sú si vedomé mnohé prírodné národy, napríklad starí Egypťania verili v dualitu duší, pričom jedna z nich sídlila práve v placente. Podobne aj kmene Ibo v Nigérii a Ghane považujú placentu za dvojča dieťaťa a usporadúvajú jej plnohodnotný pohrebný obrad. Navahovia pochovávajú placentu do posvätnej pôdy spolu s náčiním, ktoré symbolizuje povolanie, ktoré by malo dieťa v budúcnosti vykonávať.

Podobne to robia na Filipínach. Tradičná čínska medicína verí, že placenta je liečivý orgán natoľko prekypujúci aurou mystickej sily, že sa v Číne vo veľkom rozvinul čierny trh obchodu s placentami, ktoré sú servírované v reštauráciách ako špeciálne menu.

Na internete nájdete veľké množstvo receptov na prípravu placenty. Môžete si pripraviť steak alebo kokteil. Z lekárskeho hľadiska sa zatiaľ neodporúča dávať si placentu na večeru, kým nebudú účinky konzumácie dôkladne preskúmané. Tak či onak by sme mali tento zvyk rešpektovať u národov, v ktorých ide o kultúrnu tradíciu.

Čítajte tiež:

Alternatívou k steaku z placenty môže byť vo Veľkej Británii čoraz populárnejšie usušenie placenty a jej následné plnenie do kapsúl, ktoré matka po pôrode užíva. Receptúra vychádza zo starej čínskej medicíny a ponúkajú sa dve metódy spracovania placenty (Placenta Encapsulation) – usušenie alebo uvarenie a následné usušenie, v oboch prípadoch sa placenta následne rozdrví a naplní do kapsúl podobných vitamínovým.

K matke sa produkt dostane spravidla dva dni po pôrode.

V našich končinách môže byť problém vôbec si placentu priniesť po pôrode domov, pretože pri podaní tejto žiadosti sa nemocnice väčšinou odvolávajú na zákon o biologickom odpade. Ak sa vám to však podarí, môžete uzavrieť svoje tehotenstvo a poďakovať svojmu telu symbolickým obradom, pri ktorom placentu pochováte a vysadíte nad ňu strom.

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru alebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist