Ako pripraviť dieťa na príchod novorodenca

Ako povedať nášmu malému princovi či princeznej, že o niekoľko mesiacov pribudne do nášho života uzlíček, ktorý na seba sústredí rovnaký diel pozornosti a lásky, ktoré si dosiaľ užíval náš prvorodený miláčik?

Každé dieťa je iné, a preto nie je možné dať jednoznačný návod na to, ako postupovať. Rozhodne by sa však dieťa malo včas a vhodným spôsobom dozvedieť o svojom budúcom súrodencovi. Odložiť toto oznámenie až po narodení dieťatka by mohlo mať pre jeho vývoj závažné dôsledky. Neočakávaná náhla zmena pomerov v rodine môže dieťa veľmi stresovať.

Informáciu o narodení ďalšieho súrodenca je nutné prispôsobiť veku a mentalite staršieho súrodenca alebo súrodencov. Súrodenci by mali o očakávaní prírastku do rodiny vedieť skôr, než bude gravidita na matke viditeľná. Zvlášť malým deťom to treba povedať najskôr po treťom mesiaci tehotenstva (pre prípadné zdravotné komplikácie matky).

Tejto informácii sa nemusíte venovať hodiny a zaťažovať dieťa prílišnými informáciami. Vhodnejšie je tento fakt povedať a odpovedať dieťaťu, samozrejme, prijateľnou formou vzhľadom na vek, na jeho otázky. Je dôležité hovoriť o tehotenstve a príchode súrodenca opakovane, ale nie je nutné tomu venovať veľa času.

Dieťa by malo vedieť, že narodenie súrodenca ho neodsunie do úzadia, že maličké nie je zaň „náhrada“, pretože vyrástol. Musí cítiť, že je pre vás stále veľmi dôležité, že ho budete mať radi i po narodení mladšieho súrodenca. Je dobré vytvoriť staršiemu dieťaťu jeho vlastný priestor v detskej izbe skôr, než tesne pred pôrodom (vtedy by to mohlo vnímať i negatívne). Už počas tehotenstva by si mali matka i otec vytvoriť pre dieťa čas, v ktorom sa mu budú výhradne venovať, a to v jeho obľúbených činnostiach.

12.5.2009 4:23| autor: Jana Schmidtová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist