Pôrody doma sú protizákonné

Doktor MUDr. Ľubomír Divéky, PhD., pracuje ako gynekológ a pôrodník v bratislavskej nemocnici v Ružinove. O ženách vie toho toľko, že o nich môže písať romány. No najviac hádam o materstve a bábätkách. Aký je jeho postoj k diskutovanej téme „pôrody doma“?

Pôrody doma sú protizákonné a jednoznačne charakterizované ako trestný čin. Na Slovensku stále platí, že ženám, ktoré očakávajú príchod dieťatka, poskytujeme všetku dostupnú zdravotnú starostlivosť a akýkoľvek krok mimo tohto rámca, to znamená, ak by si žena chcela nejakým spôsobom dohovoriť pôrod doma, stavia matku i dieťa pod obrovské riziko, a to nehovorím o nelegálnosti takéhoto činu. Mimo nemocnice rodia ženy len vo výnimočnom prípade, keď nastane tzv. prekotný pôrod. Nečakane vyvolaný pôrod musí byť čo najrýchlejšie oznámený lekárovi a pôrodnej asistentke, ktorí musia rodičke poskytnúť okamžitú a efektívnu pomoc.

V niektorých krajinách sú však pôrody mimo nemocnice povolené, a dokonca sa podľa ohlasov zo zahraničia tešia značnej obľube…
V živote by som nedovolil, svojej rodine alebo nikomu, koho si vážim, aby čo i len zauvažoval nad pôrodom doma. Som profesionálny lekár a viem, čo všetko sa môže stať, aké riziká rodičky podstupujú, akokoľvek majú zabezpečené, že ich bude viesť nejaká asistentka. V prípade komplikácií rozhoduje každá sekunda a ak nie je k dispozícii potrebná technika a vyškolený personál, rodička a dieťa sa môžu ocitnúť v ohrození života.

Lenže kedysi rodili ženy často doma, niekedy dokonca i na poli…
To áno, ale preto, lebo bola chudoba. Dnes sa opakovane stretávame s rôznymi pomýlenými teóriami od ľudí, ktorí nemajú medicínske vzdelanie a šíria medzi ľuďmi rôzne fámy. Voľakedy, v domácich podmienkach, zomieralo 10 percent matiek a tretina novonarodených detí. Staré cintoríny sú plné malých hrobčekov. Dôvodom vysokej úmrtnosti v minulosti bol práve nedostatok odbornej lekárskej starostlivosti. Jednoznačne som proti akýmkoľvek inému spôsobu vedenia pôrodov, než v nemocnici.

Existujú predsa vyškolené pôrodné asistentky, v minulosti zase asistovali babice, ktoré boli volané k pôrodu. Hovorí sa, že doma má žena viac pohodlia a cíti sa istejšie.
Osobne si myslím, že podobné tendencie sú obrovským hazardom. Uvedomme si, že centrálny nervový systém a mozog, sú extrémne citlivé na prísun kyslíka a jeho nedostatok spôsobuje nenávratné škody na zdraví i živote. V skutočnosti sú kritériá jasné a stručne dané: ak sa hypoxia mozgu, teda nedostatok kyslíka, vráti do normálu podľa súčasných noriem do piatich minút, organizmus by nemal byť poškodený. Všetko nad tento rámec je rizikom.

Pán doktor, váš postoj je jednoznačný a zaujíma nás, či máte okrem profesionálneho postoja aj osobné pohnútky.
Podľa mňa, jediné šťastíčko, ktoré na svete existuje, je, keď žena nosí v sebe dieťa. Ukrýva v sebe najväčší poklad na svete. Nech si ľudia robia, čo chcú, ale pre mňa je tehotná žena nedotknuteľná a treba ju chrániť, aj s bábätkom. Opakujem, jediné šťastíčko na svete je zdravé dieťa. Nemôžete očakávať od života nič viac. Lebo nič ho nedokáže nahradiť. Matka má urobiť pre svoje dieťatko všetko a od momentu, keď mu dá život a drží ho v náručí, jej vlastný život už nikdy nebude ako predtým. Dieťa by malo byť prvoradé a jeho šťastiu má podriadiť celý svoj život. To je skutočné materstvo. Je to nevyhnutná podmienka zdravého vývoja detí.

Áno, lenže realita nie je prechádzka rozkvitnutou záhradou…
U nás na oddelení sa stretávame s rôznymi postojmi žien, čo niekedy býva ťažko pochopiteľné. Pre mňa, keď vidím možno nie najlepšie oblečenú ženu stáť na zastávke električky, s plnými taškami, ako sa ponáhľa domov, k svojim štyrom deťom, to znamená všetko, čo je v živote dôležité. Takáto žena urobí pre svoje deti všetko a netrpí, lebo ich miluje. Láska je to jediné, čo si nikde nekúpite. Láska je to jediné, bez čoho nemôžeme žiť. Inak by z nás boli kriminálnici, narkomani, frustrovaní ľudia. Keď v rodine panuje porozumenie, lebo je tu mama, čo miluje svoje deti, hoci možno nebývajú práve v luxusnom dome a nemajú najmodernejšie šaty, dáva im niečo nesmierne cenné: výborne svoje deti pripravuje do života. Sú vychované v láske, vedia na seba zobrať zodpovednosť a nerobia toľko hlúpostí, lebo vedia rozlíšiť pseudohodnoty 21. storočia od naozajstných hodnôt. Preto aj akékoľvek reči o pôrodoch doma odmietam a považujem ich za extrémne. Pretože si ženy vážim ako matky, prial by som každej z nich čo najlepšiu lekársku starostlivosť. Aby nemuseli rodiť niekde pod stromami ako v chudobných častiach sveta, kde dodnes umierajú rodičky i deti na následok otrasných životných podmienok.

16.2.2010 11:03| autor: Lucia Michaelová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist