Pozor na poruchy erekcie! Môžu byť príznakom choroby

„Pán Boh zaplať za varovný prst, ktorým porucha erekcie býva,“ tvrdí predný český andrológ MUDr. Karel Kočí. „Je dôležité, aby muž tento problém nebagatelizoval, neriešil len s kamarátom alebo cez internet pomocou nejakých obskúrnych prípravkov, ale by zašiel k lekárovi, ktorý ho vyšetrí a pokúsi sa zistiť, v čom ten problém naozaj je,“ upozorňuje.

Porucha erekcie je však najčastejšie spájaná s psychikou muža.
Áno, donedávna skutočne prevládala predstava, že 90% týchto problémov je v hlave, že majú psychogénnu podstatu, ale dnes už vieme, že viac ako 80% týchto prípadov má naopak hmatateľnú príčinu. Že je za tým ochorenie nejakého ústroja, ktorý sa podieľa na mechanizme erekcie, najčastejšie cievneho systému.

Poruchy erekcie máme spojené predovšetkým so staršími ročníkmi. Podľa posledných výskumov sa táto hranica výrazne posúva. O akom veku je teraz reč?
V posledných rokoch a mesiacoch sme boli svedkami mnohých fatálnych prípadov aktívnych športovcov vo veku 25 – 30 rokov, ktorí vybehli na trávnik, vyšli na bicykli, a pretože nadmerne zaťažili svoj organizmus, skončili náhlym úmrtím.

Samozrejme, že sa do toho prelína veľa ďalších faktorov, u športovcov to môže byť zakázaný doping, ale aj ja vo svojej praxi dnes narážam na somatické problémy pri 27, 28 ročných mužoch. Veková hranica týchto ochorení sa výrazne posúva dole.

Dá sa s trochou nadsádzky povedať, že je dobre, keď mužom porucha erekcie naznačuje, že sa možno deje niečo vážne?
Áno. Som rád, že tento varovný prst, ktorým porucha erekcie býva, existuje. A ja môžem na mužov len apelovať, aby tento problém nebagatelizovali, neriešili ho len s kamarátom, cez internet pomocou nejakých obskúrnych prípravkov a ktovie z akých zdrojov, ale by zašli k lekárovi, ktorý ich vyšetrí a pokúsi sa zistiť, v čom je problém.

Ak začne muž napríklad v 35 rokoch užívať lieky na podporu erekcie, nemôže sa stať, že si na ne telo zvykne a že ich bude musieť užívať už trvalo?
Zatiaľ neexistuje žiadna štúdia, že by na tieto lieky existovala nejaká adaptácia. A v medicínskej praxi som už dvanásť rokov. Skôr mám opačnú skúsenosť, že: ak je niekde problém funkčnej povahy, tak touto terapiou sa rehabilituje cievny systém do tej miery, že pacient tieto lieky prestane postupne potrebovať.

Prehlásili ste, že potravinové doplnky, ktoré majú zvýšiť schopnosť erekcie, sú pre muža postihnutého poruchou erekcie nevhodným riešením. Z akých dôvodov?
Potravinové doplnky nemajú za sebou žiadne vedecké štúdie účinnosti a bezpečnosti, aké musí mať zo zákona každý liečebný prípravok. Sú len príslušnými úradmi zaregistrované.

Užívanie týchto doplnkov odďaľuje ozajstné riešenie a prípadnú liečbu, niekedy aj vážne choroby, ako je ochorenie srdca alebo cukrovka. Pacient tak stráca čas. Niekedy už bohužiaľ nenapraviteľne.

Na Babywebe tiež nájdete:

Liečba mužskej neplodnosti
Prečo nás prestáva baviť sex
Prestávajú sa muži milovať?

21.11.2010 7:55| autor: Jarmila Jelínková
Viac o téme: muž

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist