Zväčšenie krčných uzlín u detí

K zdureniu uzlín na krku dochádza pri špecifických infekčných ochoreniach, ale aj pri niektorých zápaloch v dutine ústnej a iných afekciách. Uzliny sa často zväčšia pod miestom, kde nastalo povrchné poranenie kože, napríklad vtedy, keď si dieťa rozškrabalo štípanec od hmyzu, alebo blízko ekzémového ložiska.

Pri malých deťoch, ktoré často chorľavejú, sú zväčšené uzliny na krku úplne bežným nálezom. Napriek tomu im treba venovať patričnú pozornosť. Zdurenie krčných uzlín môže byť príznakom infekcie, ale tiež závažného nádorového ochorenia.

Príčiny

  • Za normálnych okolností veľkosť uzlín nepresahuje 5 mm a nie sú hmatateľné.
  • Zväčšené uzliny potom bývajú v priemere väčšie než 1 cm a môžu byť bolestivé na dotyk. Môžu sa spájať do skupín (tzv. pakety uzlín).
  • Z vírusových ochorení sa zväčšenie uzlín objavuje pri osýpkach, infekčnej mononukleóze a ďalších chorobách spôsobených tzv. herpetickými vírusmi (napr. afty, zápaly ďašien a sliznice dutiny ústnej), pri šiestej detskej chorobe (zdurenie uzliniek za ušnicami), pri mumpse (keď sa nezdurí len príušná žľaza, ale aj podčeľustné uzliny), pri ružienke (zväčšené tylové, šijové uzliny a uzliny za ušnicami).

Z chorôb spôsobených baktériami je najbežnejšie zdurenie podčeľustných a krčných uzlín pri angíne (streptokokové alebo iné bakteriálne angíny). Zväčšené uzliny pod dolnou čeľusťou môžu byť príznakom tularémie (zajačia choroba) a ďalších iných vzácnejších chorôb.

Z chorôb spôsobených parazitmi dochádza k zdureniu krčných uzlín pri toxoplazmóze.

Proti ružienke, mumpsu a osýpkam sa deti očkujú v rámci očkovacieho kalendára a výskyt týchto chorôb je sporadický. Infekčná mononukleóza a hnisavá angína sú vysvetlené v príslušnej kapitole. Tu sa zameriame na dve menej časté choroby, ktoré sa typicky spájajú so zdurením uzlín na krku: tularémiu a toxoplazmózu.

Tularémia (zajačia choroba)

Rezervoárom nákazy sú drobné hlodavce, z ktorých prechádza infekcia na iné divoké aj domáce zvieratá a predovšetkým na väčšie hlodavce, ako sú zajace. Infekciu medzi zvieratami rozširujú hlavne kliešte, v menšej miere aj komáre a ovady. Prenos na človeka je možný pri manipulácii so zvieratami (pri sťahovaní zajaca), vdychovaním infekčného prachu, ale aj zamorenou vodou alebo potravou (popadané jablká nahlodané od myší, muštované za studena, nedostatočne umyté alebo spracovanie iných druhov zeleniny a ovocia). Aj na človeka je možný prenos choroby kliešťami alebo komármi.

Príznaky

Obdobie od nákazy do prvých príznakov choroby je 2 – 7 dní. Prejavy choroby závisia od toho, akým spôsobom sa pôvodca nákazy dostal do tela. Ak k nákaze došlo poranením na ruke, potom sa v mieste poranenia vytvára vriedok a zdurí príslušné miazgové uzliny.

Pri nákaze vdýchnutím dochádza k zápalu pľúc. Pri ochutnávaní surových pokrmov vzniká jednostranný zápal krčných mandlí a mohutná reakcia a ďalej zväčšenie podčeľustnej uzliny. Tularémia sa môže prejaviť aj tzv. črevnou formou, pri ktorej vzniká horúčkovitá hnačka len ťažko odlíšiteľná od klasickej bakteriálnej hnačky.

Liečba

Spočíva v podávaní antibiotík.

Prevencia

Dodržiavanie osobnej hygieny pri spracovaní mäsa, používanie ochranných pomôcok pri manipulácii s uhynutými alebo chorými hlodavcami.

Čítajte tiež:

Toxoplazmóza

Je ochorenie vyvolané prvokom, ktorého životný cyklus je viazaný na dva druhy hostiteľov. Na hostiteľa konečného, ktorým je mačka alebo iná mačkovitá šelma, a prechodného hostiteľa, ktorým je človek alebo iný teplokrvný stavovec. Nakazená mačka vylučuje s výkalmi tzv. oocysty, ktoré vo vonkajšom prostredí dlhodobo prežívajú a pri nedostatočnej hygiene sa človek môže nakaziť. Rovnako tak môže k nákaze dôjsť pri konzumácii kontaminovaných potravín (zeleniny a pod.). Ďalšou cestou šírenia nákazy je nedostatočne tepelne upravené mäso infikovaných zvierat (prasiat, ovcí, králikov a pod.).

Príznaky

Ochorenie sa môže prejaviť len ako bežná viróza s únavou, bolesťami svalov a zvýšenými teplotami. Veľmi často zároveň dochádza k zdureniu uzlín v oblasti krku a šije. Uzliny nehnisajú a nie sú bolestivé. Aj u neliečených osôb väčšinou postupne všetky príznaky ochorenia ustúpia. Vzácnejší je vnútroočný zápal spôsobený toxoplazmózou alebo zápal mozgových blán.

Najväčším problémom je však vrodená forma toxoplazmózy. Tehotná žena často vôbec netuší, že sa nakazila. Zvýšenej únave, bolestiam kĺbov a svalov a zvýšenej teplote nevenuje zvláštnu pozornosť. Pritom môže ísť o infekciu toxoplazmózou. Tehotenstvo sa môže skončiť predčasným pôrodom, pôrodom mŕtveho plodu alebo dieťaťa s vážnymi poruchami, s postihnutím očí a mozgu.

Liečba

Spočíva v podávaní kombinácií antibiotík.

Prevencia

Dodržiavanie základných hygienických pravidiel pri práci so zvieratami, v záhrade, pri príprave pokrmov.

5.10.2017 12:15| autor: Martin Gregora

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist