Neveru neodsudzujme, ale riešme

Nie je žiadnym tajomstvom, že mužská nevera je častejšia ako ženská. Tak trochu by som ponechal stranou to známe jednorázové zlyhanie, ten občas sa vyskytujúci mužský sexuálny odskok, ktorému Nemci tak pôvabne hovoria „skok na stranu“ – Seitensprung.

shutterstock_1185761950-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

Jeden cynický neverník takýto odskok dokonca nazval „obligátnou potrebou pre oživenie všedného dňa“. Ak je takýto hriech odhalený, väčšinou to nekončí žiadnym dlhodobým konfliktom.

Ako riešiť neveru?

Riešením je niekedy napríklad aj niekoľkodenná tichá domácnosť alebo hádka. Žena väčšinou dbá na tri podstatné kritéria: aby sa nechytila nejaká prenosná choroba, aby nedošlo k otehotneniu a aby to nič nestálo, teda aby to nepoznal rodinný rozpočet.

Podvádzam, teda som

Samozrejme, že sa na svete vyskytujú muži, ktorí majú k nevere väčšie sklony, sú k nej už akosi povahovo predurčení. Je to predovšetkým typ muža, akéhosi notorického lovca žien. Mimomanželská sexuálna aktivita takéhoto človeka vyplýva väčšinou z akejsi silnej pudovosti a z potreby častej zmeny. Je presvedčený, že počtom svojich sexuálnych skúseností potvrdzuje svoju mužnosť.

Ďalší scenár

Niektorí psychológovia pripúšťajú, že mužskú neveru nespôsobuje len nejaký zvýšený pohlavný pud, ale uplatňuje sa tu aj tendencia získavania stále nových zážitkov. A nemusí sa prejavovať iba v sexe – rovnako ako napríklad turistovi prináša každá novo objavená cesta nové uspokojenie. Väčšinou to sú ľudia s veľkou životnou energiou, milujúci nové a nové životné scenáre.

Večný nespokojenec

Ďalšieho nebezpečného neverníka vytvorí jeho charakterová vlastnosť večného nespokojenca. Nielen v sexualite, ale aj v ostatných životných situáciach je nestály, stále hľadá niečo lepšie. S žiadnou ženou nedokáže vybudovať skutočný emocionálny vzťah, o láske spravidla len tára a v skutočnosti každá nová milenka predstavuje akýsi nový experiment.

Narcista

Úplnú pohromu pre svoje milenky predstavuje taký neverník, ktorý naviac získava potešenie z vlastného narcizmu. Chce sa len páčiť, a keď sa mu to podarí, zažíva sebauspokojenie.
Je to nevyzretá osobnosť akéhosi dona Juana. Motív tohto známeho a notorického zvodcu bol mnohonásobne zobrazený v rôznych dielach svetovej literatúry a hudby.

Miesto útechy návod

Neverou postihnutá žena nepotrebuje až tak útechu, ako skôr návod na riešenie tejto zamotanej situácie. Keď chce niekto vyliečiť napríklad kvapavku, tiež mu nepomôžu poučky, ako by sa mal človek vyhýbať promiskuite. Skôr je potrebné otvoriť učebnicu kožných a pohlavných chorôb a poučiť sa o nutnosti vhodného antibiotika.

Nezaujaté pojednanie o nevere pasuje často odborníka do role jej skoro zástancu. Možno tiež aj preto bol môj vzácny priateľ a učiteľ MUDr. Miroslav Plzák, najväčší a najznámejší „neverológ“, často v ľudovom podaní označovaný za veľakrát rozvedeného chlipníka. V skutočnosti je tento zakladateľ manželského poradenstva rozvedený iba raz a počet jeho životných nevier, ktoré s vzácnou úprimnosťou vo svojom pokročilom veku sám odhalil, neprekračuje normálny priemer.

Len táranie

Neverný muž má často snahu svoju neveru ospravedlňovať nezmyselným táraním o akejsi „osudovej láske“, ktorá ho postretla. Tvárou v tvár s týmto zásahom osudu ostal ako bleskom zasiahnutý stáť skoro na akejsi nadprirodzenej životnej križovatke. Všetky tieto vznesené úvahy nie sú ničím iným ako nezmyselným táraním, ktoré zakrýva len túžbu po vášnivom sexe.

Ako na neveru

Túto túžbu je samozrejme možné potlačiť, rovnako ako každú ľudskú túžbu. Čo si však budeme hovoriť, niekedy je to veľmi veľmi ťažké. Kvalifikovaná rada, ako narábať s neverou, sa tak často dostáva do nezaslúženej paľby moralistov, že na odbornej úrovni nie je nevera dostatočne odsúdená. Je nutné si uvedomiť, že nevera sa musí riešiť, nie odsudzovať. Skrátka postupovať podľa zásady sine ira et studio – bez hnevu a zaujatosti.

Chorobná neschopnosť

A tu je potrebné hneď na prvom mieste učiniť zmienku o prípadoch chorobnej neschopnosti vyrovnať sa s odhalenou neverou. Tu si väčšinou človek sám nepomôže a je teda nutné odborné liečenie. Je zaujímavé, že tou chorobou trpia častejšie muži ako ženy. Aj keď žena spravidla dokáže svoju neveru lepšie maskovať a často to trvá dosť dlho, než to praskne, následky ženskej nevery na mužské zdravie bývajú ďaleko viac pustošivé. Možno to znie skoro neuveriteľne, ale žena sa dostane z nevery svojho muža oveľa skôr .

Ešte raz!

V prípade prezradenej mužskej nevery existuje samozrejme ešte posledné východisko: jednoducho ten mimomanželský vzťah ukončiť. Ono sa to ľahšie povie, ako urobí. A tiež tá poctivá snaha „už nikdy viac!“ vezme za svoje po prijatí prvého milenkinho telefonátu alebo SMS. Zrazu vznikne stav mučivej túžby, na človeka všetko doma padá, na svoju milú myslí často aj za bezsenných nocí. Čo teda ostáva? Tak teda ešte raz a naposledy!

Ťažké odvykanie

Problémom je, že tých „naposledy“ je potom väčšinou celá rada a reťazia sa v nepretržitý sled útekov a návratov. V náručí milenky potom začnú hrýzť výčitky svedomia a hriešnikovi je ako odnaučenému fajčiarovi, ktorý si po štrnásti dňoch pracne vybudovanej nikotínovej abstinencie zase dá ten túžobne očakávaný cigaretový šluk, až sa mu z toho zatočí hlava.

Chcem manželku i milenku!

Tieto neustále narušované dobré úmysly, tieto permanentné úteky a návraty vedú potom zákonite k vnútornému konfliktu, ktorý skôr či neskôr začne prerastať do vonkajšieho konfliktu. Neverníkovi doma chýba milenka, je ako jeleň v ruji. Ale to ešte nie je všetko. V náruči milenky mu skôr či neskôr začne zase chýbať manželka.

A teraz už chudák nevie kade kam. Nie je žiadnou vzácnosťou, keď si títo páni často v poradni povzdychnú, že by bolo úplne ideálne, obe tieto ženy nasťahovať do spoločnej domácnosti. Táto túžba po bigamii ale ostane nenaplnená. Ani jedna z takto angažovaných žien totiž nebude s takým riešením súhlasiť. A samozrejme nebudú súhlasiť ani slovenské zákony, ktoré dve legálne manželky pre jedného muža jednoducho nepripúšťajú.

Návrat hrdinu

Hlavnou hnacou silou manželského konfliktu je teda neschopnosť prerušiť mimomanželský vzťah. Ak sa prerušenie vzťahu podarí, už máte skoro vyhraté. Nie je už ďaleká cesta k jeho úplnému ukončeniu. Takéto prerušenie a ukončenie si ale väčšinou môže dovoliť len neverník – profesionál.

Jeho cesta je dláždená urazenými a opustenými milenkami a on sa ako hrdina vždy bezpečne vracia do trvalého manželského prístavu. Tam na nejaký čas zakotví a skôr alebo neskôr svoju loď opäť ženie do búrky ďalšej nevery. Oproti tomu muž zodpovedný, ktorý si je vedomý svojich povinností, je zahnaný do kúta. Doma zádumčivo hľadí do prázdna a nakoniec aj tak skôr alebo neskôr príde chvíľa priznania.

Prečítajte si tiež:

Priznať sa? Zabudnite!

Ten úbohý muž sa domnieva, že sa mu tým uľaví. Ale chyba! Zatĺkanie až do krvi je síce problematické a dá to veľkú námahu, priznanie je však ešte oveľa horšie. Trápne potom pôsobia tie už hore uvedené dementné táraniny o osudovej láske.

Sexuálnu túžbu a hlad po sexuálnom vzrušení zakrývame romantickou lyrickou poéziou, biologický pohlavný pud skrývame za plentu vyššieho citového vzplanutia v domnení, že tým tá naša nevera dostáva akýsi punc ušľachtilosti.

Ukončite to!

Byť neverníkom nie je ale tak jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Na rozdiel od nevernej ženy, ktorá majstrovsky dokáže svoju neveru maskovať, je muž spravidla nešikovným neverníkom, neohrabaným a teda tiež často prezradeným. Existuje preto veľa príručiek, ktoré nevernému mužovi radia „ako na to“. Máloktorá však poradí to najlepšie a najbezpečnejšie: neveru jednoducho ukončiť.

A aké sú tie múdre rady?

Predovšetkým sa muž nemá svojou milenkou chváliť pred kamarátmi. To je istá cesta k prezradeniu. Tiež celá komunikácia v mimomanželskom vzťahu má byť konšpiratívna, odkazy šifrované, oslovenie v písaných odkazoch neutrálne. Dôležitý je tiež výber miesta pre intímne stretnutie. Všetky lokality ako príroda, kancelária, požičaný byt alebo auto, majú samozrejme rôzny nevýhody. Nakoniec teda ako najbezpečnejšie riešenie ostáva hotel alebo penzión.

Príručky pre neverníkov tiež dôrazne varujú pred slobodnou milenkou. Tá totiž skôr alebo neskôr začne uvažovať o založení vlastného rodinného krbu a nešťastie je na svete. Slobodná žena vyžaduje od muža rovnakú pozornosť ako zákonná manželka, čo sa ťažko zvláda časovo aj ekonomicky. Oproti tomu vydatá milenka je z ekonomického hľadiska ďaleko výhodnejšia.

V žiadnom prípade nemôže prísť zo stretnutia domov s drahým darčekom. Tiež ideálna frekvencia stretnutí, ktorú experti na mimomanželské vzťahy odporúčajú tak asi jedenkrát za štrnásť dní, vydatej žene väčšinou vyhovuje. Pri vydatej milenke sa však môže vyskytnúť ešte ďalšia komplikácia vzťahu – jej deti.

Len vyznávači adrenalínových športov volia návštevu v domácnosti, keď deti už spia. S pribúdajúcim vekom chodia tiež deti spať čím ďalej tým neskôr a sú viac vnímavejšie. Sú deti, ktoré sú schopné strážiť svoju matky oveľa pozornejšie ako jej vlastný manžel.

Rada na záver:

  • Nakoniec sa dostávame opäť k tej univerzálnej rade – ukončeniu nevery a pokornému návratu domov. O čo je toto riešenie nevery najlepšie, o to je ťažšie.
  • Nakoniec sa dostávame aj k tradičnému „umeniu odpúšťať“. Odpúšťanie hriechov nie je len skvelým príkladom kresťanského milosrdenstva, ale znakom všeobecného ľudstva.
26.8.2022 12:05| autor: Radim Uzel

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist