Obrana proti domácemu násiliu (II. časť)

V niektorých závažnejších prípadoch, najmä ak hrozí ďalšie pokračovanie v domácom násilí, je možnosť, podľa skúseností zo zahraničia, najmä z Rakúska, domáhať sa ochrany cestou civilného konania na súde.

Obeť domáceho násilia môže podať na súd návrh, aby nariadil predbežné opatrenie. O takomto návrhu súdy rozhodujú spravidla bezodkladne (najdlhšie však do 48 hodín od času, keď bol návrh na nariadenie predbežného opatrenia podaný) a pokiaľ návrhu ohrozenej osoby vyhovejú, súd prikáže násilníkovi najmä to, aby dočasne opustil byt alebo dom spoločne obývaný s ohrozenou osobou, rovnako ako jeho bezprostredné okolie, aby doň nevstupoval, prípadne aj to, aby sa zdržiaval stretnutí s ohrozenou osobou a nenadväzoval s ňou akékoľvek (napr. ani telefonické alebo SMS) kontakty.

Predbežné opatrenie súdu sa nariaďuje na jeden mesiac od vydania. Návrh na súd môže ohrozená osoba podať bez toho, aby mu predchádzalo vykázanie, ktoré vykonala polícia, alebo, naopak, v čase, keď platí vykázanie vykonané políciou.

Nepodceňovať návrh

V praxi sa, bohužiaľ, často zabúda, že konanie pred súdom je formálnejšie ako rozhodovanie polície, a návrh je preto vhodné spísať za pomoci pracovníkov integračného centra alebo prostredníctvom advokáta, aby mal zákonom predpísané náležitosti. Súd môže rozhodnúť na rozdiel od polície iba o návrhu ohrozenej osoby. K návrhu na nariadenie predbežného opatrenia musia byť pripojené listiny, z ktorých vyplýva, že k domácemu násiliu dochádzalo a je obava, že sa bude opakovať.

Najprv polícia

Súdy akceptujú lekárske správy, policajné protokoly, správy o vyšetrovaní orgánu starostlivosti o dieťa, rovnako ako správy orgánov miestnej samosprávy, správy z rodinných poradní a pod. Súd nevykonáva žiadne dokazovanie (musí rozhodnúť takmer obratom, bez pojednávania a vypočúvania účastníkov) a iba na základe tvrdenia obete; ak nie je doložené, nebude a ani nemôže na nariadenie predbežného opatrenia stačiť.

Preto je vhodné najprv požiadať o vykázanie políciu, ktorej rozhodnutie nie je také formálne, a ktorá ako výkonný orgán môže napríklad vykonať vyšetrovanie na mieste, môže zisťovať okolnosti, z ktorých sa dá preukázať, že domáce násilie sa konalo, a spravidla lepšie ako súd pozná pomery účastníkov, napríklad zo svojich predchádzajúcich zásahov.

Maximálne rok

Proti rozhodnutiu, ktorým sa nariadilo predbežné opatrenie, je možné podať odvolanie. Je však dôležité si uvedomiť, že podanie odvolania proti rozhodnutiu súdu, ktorý návrhu ohrozenej osoby vyhovel, nemá odkladný účinok, to znamená, že agresor musí podľa predbežného opatrenia postupovať, aj keď s ním nesúhlasí a včas sa proti nemu odvolal.

Sám a na vlastné náklady si musí nájsť aj vhodné ubytovanie. Ak sa v priebehu mesiaca, keď má trvať nariadené predbežné opatrenie, začne konanie vo veci samotnej (konanie o rozvode manželstva, úprava práva na byt a pod.), môže súd na návrh ohrozenej osoby opakovane predlžovať trvanie predbežného opatrenia, najviac však na celkové obdobie jedného roka.

22.5.2009 10:30| autor: Kateřina Janitorová Sixtová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist