Čo nepatrí k prirodzenému pôrodu?

Pôrod by mal byť prirodzenou záležitosťou. Napriek tomu sa doň často zbytočne zasahuje nepotrebnými procedúrami a nadbytočnými liekmi. Čoho sa treba pri pôrode vyvarovať, aby prebehol hladko a prirodzene?

shutterstock_716928052-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

Na čo slúži oxytocín?

Pre prirodzený pôrod je nevyhnutné bezproblémové fungovanie hormonálneho systému, hlavne os hypotalamus – hypofýza, ktorá uvoľňuje hormón oxytocín. Tento hormón je pri pôrode veľmi dôležitý, spôsobuje sťahy maternice a má veľký význam pre vytvorenie väzby medzi matkou a dieťaťom. Oxytocín je nevyhnutný pri začiatku dojčenia, má vplyv na utváranie pevných partnerských vzťahov, rozpúšťa úzkosť, pomáha zvládať stres a bolesť. Pri medicínsky riadenom pôrode sa však často podáva v umelej forme.

Vnútrožilové podanie oxytocínu pôsobí iba na sťahy maternice, no nedostáva sa cez hematoencefalickú bariéru do mozgu. Tu je však veľmi potrebný pre limbické a emočné spracovanie pôrodu.

Trvanie samotného pôrodu sa jeho podaním síce urýchli, sťahy však môžu byť bolestivejšie a ženy často vnímajú pôrod ako nepríjemný. To v mnohých prípadoch vedie k potrebe podať lieky proti bolesti.

Mnohé rodičky sa zhodujú v tom, že prirodzený pôrod bol pre ne oveľa znesiteľnejší, lepšie zvládali bolesť, inštinktívne cítili, akú polohu majú zvoliť, netrpeli strachom ani stresom; pár hodín po pôrode sa cítili veľmi dobre, neboli unavené a mali dosť síl starať sa o dieťatko.

Váš pôrod bude čo najprirodzenejší iba v prípade, ak vám nebudú podané žiadne lieky na uvoľňovanie svalstva a žiadne hormóny. Myslite na to v momente, keď si budete zostavovať pôrodný plán. Produkciu prirodzeného oxytocínu v tele môžete podporiť vhodnou detoxikáciou organizmu. Orgány, ktoré tento hormón produkujú, začnú po účinnej očiste fungovať lepšie.

Amniotómia ušetrí pár hodín bolesti. Za akú cenu?

Amniotómia je úplne zbytočný zákrok, ktorý sa robí na skrátenie druhej pôrodnej doby. Zväčšuje bolestivosť kontrakcií, môže viesť k tiesni plodu a zvyšuje pravdepodobnosť cisárskeho rezu.

Predstavuje tiež zvýšené nebezpečenstvo infekcie, navyše sa dieťa po pretrhnutí blán musí narodiť do 24 hodín. Každá matka by mala zodpovedne posúdiť, či je riziko adekvátnou nádejou na skrátenie bolesti približne o jednu či dve hodiny.

Takmer každá žena si pri pôrode prežije „ťažkú chvíľku“, keď má pocit, že bolesť a vyčerpanie nevydrží. V tejto fáze je potrebné, aby bol sprievodca pri pôrode oboznámený s rodičkinými želaniami a bol jej v danej chvíli oporou. Táto chvíľa často prichádza tesne pred samotným pôrodom. Podanie prostriedkov proti bolesti je teda v tomto okamihu už zbytočné, pretože nie je čas, aby začali pôsobiť.

Keď organizmus funguje správne a prvá pôrodná doba sa spúšťa postupne, nie je potrebný klystír, pretože žena sa pred začiatkom pravidelných kontrakcií sama vyprázdni v podobe miernej hnačky. Táto prirodzená očista často spúšťa samotný pôrod.

Čítajte tiež:

Využite vlnu energie druhej doby pôrodnej

Druhá pôrodná doba už predstavuje vlastný pôrod a začína sa vtedy, keď je hrdlo maternice dokonale otvorené. Počas tejto fázy treba vytlačiť dieťa von silou maternicových kontrakcií a aktívnym tlačením brušných svalov.

Keď sa do pôrodu farmakologicky nezasahuje, cíti matka veľký príliv energie.

Malo by jej byť umožnené, aby si pôrodnú polohu inštinktívne zvolila sama. Klasická poloha v ľahu na chrbte s dvihnutými nohami bráni prekrvovaniu maternice. Tým môže dôjsť k tiesni plodu v dôsledku zníženého zásobovania krvou.

Vtedy treba dieťa čo najrýchlejšie porodiť a pristúpiť tak k úplne zbytočnému lekárskemu zákroku. Často by pritom stačilo, keby sa matka mohla posadiť na pôrodnícku stoličku alebo si kľaknúť. Nenadarmo sa používa termín „ľudské pokolenie“ – podľa toho, že sa najčastejšie rodilo na kolenách.

Problém našich pôrodníc je, že málokde umožnia vybrať si polohu pre druhú pôrodnú dobu. Pôrodnice to na svojich internetových stránkach často ponúkajú, no samotná prax je iná. V lekárskej učebnici o pôrode sa píše, že treba dodržiavať zásady pôrodného mechanizmu, umožniť dorotovanie hlavičky a nenútiť rodičku ležať na chrbte. Preto je dôležité mať pôrodný plán a tiež ústne vopred vyjadriť svoje želanie.

Vo chvíli, keď pôrod prebieha, už matka nemôže strácať energiu dohadovaním sa s personálom.

Do kopca sa rodí horšie

Nevýhodou polohy v ľahu je aj to, že matka rodí proti gravitácii („do kopca“) a v tejto polohe nedochádza k úplnému rozšíreniu pôrodných ciest. Matka by mala sama tlačiť podľa toho, ako vníma svoje telo a nutnosť tlačiť. Pri riadenom tlačení podľa pokynov hrozí pôrodné poranenie a navyše to ženu oveľa viac vysiľuje.

Ak má matka problém dieťa v polohe na chrbte vytlačiť, môže byť použitý tzv. Kristellerov manéver alebo expresia. Sestra alebo lekár tlačia na brucho a maternicu a „pomáhajú“ matke. Tento manéver je postupom non lege artis a je zakázaný, no napriek tomu sa s ním často stretnete. Je veľmi rizikový pre matku i dieťa, pri tlaku na maternicu sa do krvi vyplavujú koagulačné látky, ktoré môžu spôsobiť trombózu. Navyše tu hrozí poranenie brušných orgánov ženy či poranenie dieťaťa. Tento zákrok by mala žena alebo otec pri pôrode razantne odmietnuť.


Autorka: Mgr. Marie Vilánková. Mgr. Marie Vilánková má vyše dvanásťročné skúsenosti s metódou kontrolovanej a riadenej detoxikácie CIC. Je trojnásobnou matkou a jej deti vďaka metóde riadenej detoxikácie nikdy nepotrebovali antibiotiká. Metóda CIC vám môže pomôcť lepšie zvládnuť aj pôrod. Podľa názoru Marie Vilánkovej je metóda CIC pre dieťa a matku veľmi prínosná nielen v čase pred otehotnením, ale aj v tehotenstve či počas samotného pôrodu. Viac sa o tejto metóde dozviete na www.eccklub.cz.

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist