Najobľúbenejšie chlapčenské mená

Ak hľadáte meno pre svojho chlapčeka a stále sa nemôžete rozhodnúť, možno vám napovedia štatistiky. Aké meno sa dostáva na výslnie a ktoré je, naopak, na ústupe?

Aj keď je na Slovensku ešte stále veľa Jánov, Jozefov a Petrov, na čom má zásluhu najmä staršia generácia, dnes sú v trende úplne iné mená. Čoraz viac sa dostávajú do popredia aj cudzokrajne znejúce mená. Na Slovensku sa dnes používa približne 1 500 mien.

V súčasnosti je najobľúbenejším chlapčenským menom Samuel. Je to meno hebrejského pôvodu – znamená š(e)múél, teda meno božie.

Za Samuelom nasleduje Jakub. Jakub je takisto hebrejského pôvodu a znamená ten, ktorý sa drží za pätu, druhorodený.

Podľa štatistiky tretím najobľúbenejším menom je Adam – takisto hebrejské meno značiace človeka z hliny, pozemšťana.

Stálicou medzi menami zostáva Tomáš, pôvodom aramejské meno znamenajúce dvojča alebo blíženec a Martin. Martin znamená bojovný, zasvätený bohu Marsovi (rímsky boh vojny). Je to pôvodom latinské meno.

Na šiestom mieste sa umiestnil Patrik. Meno pochádza z latinského mena Patricius a značí urodzený, patricijský (z pater – otec).

Obľúbené v poslednom čase je aj meno Andrej. Je to meno gréckeho pôvodu a znamená statný, mužný, odvážny (z gréc. Andreas).

Do prvej desiatky najobľúbenejších mien sa pravidelne zaraďuje aj Filip. Filip, pôvodne grécke meno, značí milovníka koní (z grec. philos – mať rád, a hippos – kôň).

Čoraz viac sa dostávajú do popredia aj cudzokrajne znejúce mená. Rodičia sa často nechajú ovplyvniť populárnou osobnosťou, postavou z knihy alebo obľúbeného filmu. Preto by niektorí neváhali dať dieťaťu mená ako Ľudovít III., Winettou či Harry.

12.5.2009 1:52| autor: Michaela Mazancová
Viac o téme: mená

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist