21. týždeň tehotenstva: Vývoj plodu a tehotenské zmeny

Vstupujete do 6. lunárneho mesiaca. Týmto týždňom ste zároveň vstúpili do druhej polovice vášho tehotenstva. Maternica teraz siaha mierne nad pupok a začína tlačiť na žily v malej panve. Kvalita vlasov a nechtov sa zlepšuje. Už jednoznačne cítite pohyby vášho dieťatka a vývoj placenty sa definitívne ukončil.

Ako rastie vaše dieťatko

Dĺžka plodu je asi 16 cm a jeho hmotnosť okolo 30 g. Hlavička sa pomaly prispôsobuje veľkosti tela, ale ešte stále zaberá jednu tretinu veľkosti celého telíčka. Pohyby dieťatka sú dokonalejšie, zlepšuje sa hmat, dieťa si cmúľa palček, hladká si tvár alebo sa hrá s pupočnou šnúrou. Prehĺta veľké množstvo plodovej vody. Ku koncu tehotenstva to bude až pol litra plodovej vody za 24 hodín. Rastú mu nechty, vlásky a chĺpky. Odpadové látky čiastočne filtrujú obličky plodu a čiastočne obličky matky. Na jazyku sa už vyvinuli chuťové poháriky.

PRE VÁS: plud2.jpgKaždý týždeň emailom informácie o vašom bábätku a tehotenstve CHCEM DOSTÁVAŤ

Čo sa deje s vami?

Tlačenie na žily v panve pomaly sa zväčšujúcou maternicou vedie k tvorbe kŕčových žíl, a to hlavne na dolných končatinách. Na zadku, bokoch a brušku si môžete všimnúť mierne usádzanie tuku. Koľko môžete pribrať? Váš šatník sa pomaly mení na tehotenský. Môže sa vám zdať, že dýchate rýchlejšie ako predtým. Príčinou je vaša vyššia hmotnosť. Prestali vám padať vlasy a teraz sa do lepšieho stavu dostávajú aj vaše nechty, na ktoré má priaznivý účinok krvné zásobovanie a zvýšený metabolizmus. Vlasy aj nechty môžu rásť rýchlejšie. Priberiete asi dva kilogramy.

Otázky a odpovede

Môžem v tehotenstve cestovať do exotických krajín? Tehotenstvo nie je choroba, takže žena môže s istými obmedzeniami robiť všetko, čo predtým. Platí to v prípade, ak tehotenstvo prebieha normálne. Takže cestovanie počas tehotenstva je prípustné. Treba byť len opatrnejší a predvídavejší.

Môžem sa dať zaočkovať? Očkovanie počas tehotenstva určite nie je bez rizika, ale po dôkladnom zvážení vaším lekárom možné je. Záleží aj na tom, o aký typ vakcíny ide. O tom, či zaočkovať tehotnú ženu pred cestou do exotickej krajiny, rozhoduje aj dlhodobá epidemiologická situácia cieľovej oblasti.

Na Babywebe tiež nájdete:

Tip pre mamu

Pomôžte svojmu telu tak, že upravíte svoje stravovanie. Zápche predídete dostatkom zeleniny, celozrnného pečiva, sušeného ovocia a správnym pitným režimom (vypite aspoň dva litre tekutín denne). Vyhnite sa mastným a koreneným jedlám, ktoré môžu zhoršovať pálenie záhy. Viete, čo môžete jesť v tehotenstve a čomu sa treba vyhýbať?

Otec je v tom tiež

Druhý trimester je vhodný na kratšie výlety, ale aj na plánovanú dovolenku. Budúca mamička je v relatívnej pohode a ešte jej neprekáža príliš veľké bruško. Môžete dokonca pomýšľať na cestu do exotických krajín, ale uistite sa, že si to prajete obaja.

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist