Čím nakŕmiť malé dieťa?

Najlepšou stravou pre maličké deti je určite materské mlieko. Obsahuje všetky potrebné látky na zabezpečenie zdravej výživy a buduje prirodzenú obranyschopnosť detského organizmu. Lenže niektoré mamičky dojčiť nemôžu, a tak musia hľadať náhradu. A pre všetky bábätká raz príde deň, keď už mlieko nestačí a mamičky postupne skúšajú aj pevnú stravu. To, čím dieťa kŕmime od narodenia, ovplyvňuje jeho vývoj a zdravie až do dospelosti.

Prečo dojčiť

Dobre fungujúci imunitný systém chráni pred chorobami – znižuje riziko infekcie a riziko vzniku alergií. Dojčenie zabezpečuje dobré fungovanie tráviaceho systému – dieťa je menej náchylné na zápchy, ale aj hnačky. Dojčené deti menej trpia infekciami dýchacích ciest aj zápalmi stredného ucha, cukrovkou, alergiami, astmou, ekzémami, obezitou či anémiou.

Sú menej často choré a hospitalizované a majú silnejšie kosti v dospelosti. Materské mlieko zabezpečuje nielen prísun živín potrebných pre rast organizmu, ale vplýva aj na rozvoj psychiky a na vytváranie stravovacích návykov. Podľa najnovších štúdií majú dojčené deti dokonca vyššie IQ o niekoľko bodov.

Kedy začať prikrmovať

Dieťa v prvých mesiacoch života rastie a vyvíja sa neuveriteľnou rýchlosťou a materské mlieko mu po čase už nestačí. Ak je dieťa iba dojčené, nemalo by prechádzať na tuhú stravu skôr, ako po skončenom 6. mesiaci veku. Ak bolo kŕmené z fľaše alebo dojčené popri kŕmení z fľaše, s prikrmovaním možno začať najskôr po 4. mesiaci veku.

Keď začnete dieťatku podávať príkrmy predčasne, zaťažujete jeho nevyvinuté obličky, zvyšujete možnosť vzniku potravinových alergií a obmedzujete tvorbu materského mlieka. Nie je však správne ani pridlho s prikrmovaním otáľať, lebo dieťa je hladné a nedostáva potrebný prísun živín pre svoj rast (na konci 6. mesiaca je dieťa hladné aj po 8 – 10 dojčeniach alebo po vypití 900 – 1 000 ml mlieka).

Ako však spoznať, či je dieťa na tuhú stravu pripravené, alebo či s prikrmovaním ešte chvíľu počkať?

Niektoré znaky určíte vy, o iných vám dá signál dieťa. Jedným z prvých znakov, že jedálny lístok treba obohatiť, je, že hmotnosť dieťaťa sa od pôrodu už zdvojnásobila a dieťatku nestačí, ani keď ho dojčíte častejšie a dlhšie. Je nespokojné a aj v noci sa budí častejšie. Niektoré mamičky od začiatku prikrmovania odradí, že dieťa inú stravu ako materské mlieko odmieta. Netreba sa však znepokojovať, lebo pre bábätko je to zásadná zmena v jeho životospráve, veď doteraz nepoznalo nič iné. Nové jedlo mu treba ponúkať vždy opakovane, dokonca aj desaťkrát, kým ho prijme. Keď dieťa jedlo na začiatku vypľúva, je to prirodzený reflex, ktorý zmizne.

Aký príkrm ponúknuť

Mamičky hľadajú pre svoje dieťa predovšetkým potraviny bezpečné a dostatočne výživné. „U dojčených detí by všetka strava mala byť výlučne mliečna do 6. mesiaca, nemliečne prídavky by sa mali zavádzať až potom. U nedojčeného dieťaťa začíname po 4. mesiaci,“ hovorí MUDr. Jarmila Hornová, odborníčka na výživu dojčiat z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. Na začiatku dieťaťu ponúkneme iba dve-tri lyžičky iba pred jednou dávkou materského mlieka a dieťa dokŕmime mliekom. Od jednej dennej mliečnej dávky býva dieťa odstavené do 2 až 3 týždňov.

„Prikrmovať začíname k obedňajšej dávke jemným zeleninovým pyré. Ako prvé tuhé jedlo je pre dieťa vhodná napríklad mrkva, zemiak, brokolica, tekvica. Mala by byť jemne rozmixovaná,“ vraví pediatrička MUDr. Mária Gerincová. Malým deťom odporúča biozeleninu buď z vlastnej záhradky, alebo kupovanú a variť v kupovanej dojčenskej vode.

Od 7. mesiaca jedálny lístok postupne obohatíme o chudé mäso (6 x v týždni, najprv asi 20 g v jednej dávke, potom 1 polievková lyžica, nadrobno pokrájané) a raz do týždňa žĺtok. Nové jedlo pridávame postupne, vždy aspoň po 3 až 7 dňoch. „Až keď sa prejde na plnú obedňajšiu dávku zeleninovej a neskôr zeleninovo-mäsovej polievky, pridáme večer ryžovú kašu ako druhý príkrm,“ dodáva doktorka Gerincová.

Teda žiadna klasická krupičná kaša, ale radšej najprv ryžová.

Ovocie ako desiata je až tretím príkrmom. S ovocím začíname asi mesiac po zelenine.

Čítajte tiež:

Má výraznejšiu chuť a hrozí, že ak ho dieťa okúsi, odmietne zeleninu. Môže sa podávať jablko, banán, hruška, marhuľa. „Nakoniec, od 7. mesiaca pridávame obilniny s lepkom (pšenica, žito, jačmeň, obilné kaše, bezvaječné cestoviny),“ vraví doktorka Hornová.

Vhodnými prvými potravinami sú mrkva, brokolica, karfiol, kapusta, ružičková kapusta, špenát, tekvica, cuketa, zelený hrášok, ryža, kukurica, pohánka, biely jogurt, ovocie, obilniny.

Pre malé dieťa je, naopak, nevhodný vaječný bielok, všetky sladkosti, med, 100 % ovocné džúsy, pudingy, údeniny, hovädzie mäso, tučné mäso, silné čierne a zelené čaje, soľ, orechy a iné semienka, kakao, škorica aj iné korenie a do jedného roka aj celozrnné pokrmy. Hotové nemliečne výrobky určené špeciálne dojčatám nepodávame denne, iba príležitostne, napríklad na cestách.

„U dojčených detí by mala byť strava výlučne mliečna do 6. mesiaca, nemliečne prídavky by sa mali zavádzať až potom.“

Čo môže jesť dieťa

1. Zeleninové pyré
2. Mäso (najlepšie králičie, hydinové, divina, nie hovädzie)
3. Neochutený biely jogurt, ryžu, kukuricu, výnimočne žĺtok (1 x za týždeň)
4. Špeciálne detské sušienky (s probiotikami či bezlepkové, nie klasické piškóty s cukrom, vajíčkom a lepkom)
5. Ovocie
6. Obilniny (ako posledný príkrm, začať s bezlepkovými)

Kedy začať prikrmovať

!Keď sa pôrodná hmotnosť bábätka prinajmenšom zdvojnásobila.! Zvýšili ste prídel mlieka, ale bábätko ešte stále nie je spokojné.

!Bábätko sa počas noci budí častejšie.! Telíčko je vyvinuté tak, že udrží bez pomoci zdvihnutú hlavičku. Začína sa zaujímať o jedlo, ktoré jete.

Ryby v jedálnom lístku detí môžu znížiť riziko ekzémov

Konzumácia akéhokoľvek druhu rýb znižuje riziko ochorení kože o 25 percent v porovnaní s deťmi, ktoré ryby nikdy nejedli, tvrdí pediater z univerzity vo švédskom Göteborgu Bernt Alm. Stačí, ak zaradíte malým deťom do deviateho mesiaca veku do jedálneho lístka pravidelne ryby a môže to u nich znížiť riziko ekzému. ,,Hlavným zistením je, že užitočné je najmä včasné zaradenie rýb do jedálneho lístka detí,“ uviedol Alm a jeho kolektív v britskom lekárskom časopise British Medical Journal. ,,Nezáleží na množstve ani druhu rýb. Myslíme si, že dôležité je najmä obdobie, kedy sa ryby začnú konzumovať.“ Švédski vedci sa zapojili do dlhodobej štúdie, v rámci ktorej sledovali zdravotný stav 17-tisíc detí.
(BS)


Zdroj: www. zdrava5.sk, Pravda

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru alebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist