Aby sa vajíčko uhniezdilo

Pred uhniezdením embrya v maternici musí embryo opustiť ochranný obal, ktorý chránil vajíčko pred viacpočetným prienikom spermií. U niektorých žien je tento obal silnejší alebo pevnejší, embryo sa horšie uvoľňuje a k jeho uhniezdeniu vôbec nedôjde.

shutterstock_761873650-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Aby sa zvýšila pravdepodobnosť, že embryo svoj ochranný obal úspešne opustí, čím sa zároveň zvýši aj šanca na uhniezdenie, môže embryológ vykonať pomocou mikroskopu tesne pred transferom takzvaný asistovaný hatching (AH).

Ihlou alebo laserovým lúčom urobí otvor na obale embrya, ktorý uľahčí jeho vycestovanie. Asistovaný hatching je nadštandardný výkon, ktorý nie je hradený poisťovňou.

Čítajte ďalej:

Úspešnosť potvrdí test

Po dvoch týždňoch od IVF sa vykoná tehotenský test, ktorý určí úspešnosť pokusu. Potom nasleduje ďalších niekoľko týždňov napätého očakávania. Skutočným potvrdením tehotenstva je až srdcová aktivita plodu na ultrazvuku. V opačnom prípade musí pár tri mesiace čakať a pokus sa opakuje znova.

Na Slovensku poisťovňa hradí dva až tri cykly liečby, potom je nutné siahnuť do vlastného vrecka. Nejde o lacnú záležitosť, jeden cyklus vyjde približne na 26 000 Sk/863,04 €

5.5.2023 8:54| autor: Radka Borovičková | zdroj: Lekári a redakcia Babyweb.sk

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist