Sex kontra deti

Tehotenstvo, pôrod a šestonedelie predstavujú v živote ženy významný medzník. V priebehu šestonedelia sa všetky orgány a životné pochody väčšinou dostávajú späť do svojich pôvodných koľají, mnohé zmeny však môžu pretrvávať dlhodobo. Týka sa to predovšetkým intímneho života.

romantic-g6fa97a4e7_1920-1100x618.jpg Zdroj: Pixabay.com

Človek je jediný živočíšny druh, ktorý sa venuje sexuálnej aktivite aj v obdobiach, keď nečaká otehotnenie, ba dokonca aj vtedy, keď je možnosť otehotnenia úplne vylúčená. Táto trvalá sexuálna aktivita spojená so skrytou ovuláciou prispieva k súdržnosti páru. Hovoríme, že ľudská sexualita má prokreačný (rozmnožovací) a rekreačný (prinášajúci potešenie a radosť) charakter.

Niet pochýb o tom, že bezprostredne po pôrode a minimálne ešte v priebehu ďalšieho roka sa partneri väčšinou o tehotenstvo neusilujú. To však ani zďaleka neznamená, že by mali rezignovať na svoj intímny život.

Mnohé ženy, naopak, využívajú antikoncepčný vplyv dojčenia. Tvorbu materského mlieka sprostredkuje hormón prolaktín, ktorý súčasne tlmí činnosť vaječníkov a zabraňuje ovulácii. Tento účinok je však možný iba vtedy, keď prestávky medzi dojčením nie sú dlhšie ako 4 hodiny (v noci 6 hodín). Dlhšia prestávka môže spôsobiť pokles prolaktínu a nemožno vylúčiť prípadné otehotnenie.

Aj účinok prolaktínu však má svoje pre a proti. Okrem tvorby mlieka môže tiež spôsobiť pokles chuti na sex – zníženie libida. Je všeobecne známe, že u dojčiacej ženy sú sexuálne túžby utlmené. A to je vlastne príčinou častého poklesu frekvencie pohlavných stykov trvajúcich často dlhé mesiace po pôrode. Svojou troškou k tomu určite prispieva aj zmena životného rytmu, starostlivosť o novorodenca, nočné bdenie a všetky ostatné starosti, ktoré nový člen rodiny prináša.

Čítajte tiež:

Ako vajce vajcu sú si podobné hlavne sťažnosti novopečených oteckov, ktorí prichádzajú do sexuologických a partnerských poradní a ťažkajú si na náhle ochladnutie sexuálnej aktivity mladej mamičky. Tu je rada jednoduchá. V prvom rade povzbudíme otecka do väčšej snahy pri starostlivosti o novorodenca a domácnosť. Tieto práce je veľmi dôležité spravodlivo rozdeliť aj v priebehu materskej dovolenky. Mamičke takisto poradíme, aby, ak je to možné, vychádzala svojmu partnerovi v sexuálnej aktivite v ústrety a snažila sa o obnovenie intímneho života, aj keď na to práve nemá veľkú chuť.

Za tento názor ma nedávno napadla jedna militantná feministka. Táto žena doposiaľ nepochopila, že v sexe platí rovnoprávnosť a obidvaja partneri by si mali vychádzať presne na polceste v ústrety.

18.8.2023 12:10| autor: Radim Uzel

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist