Tehuľka LIVE! – Ako som zabudla, že mi niečo bolo… 34. týždeň

Pre tie osôbky, čo si naklikli po dlhšom čase na babyweb a pre mňa:-), zábudlivú, oznamujem, že sme v 34. týždni. Tento týždeň bol veľmi rušný a trochu aj adrenalínový. Vo štvrtok sme boli sme v poradni, odobrali mi „za kýbel“ krvi, v utorok sme sa fotili, včera som bola konečne asi po piatich mesiacoch u kaderníčky a balíme sa na dovolenku.

Konečne poradňa

Najvýraznejší zážitok, na ktorý som sa aj najviac tešila, bola minulotýždňová poradňa. Po mesiaci som do ambulancie vstupovala s menšou dušičkou, či je všetko v poriadku. Ešteže máme za tie roky s pani doktorkou taký dobrý vzťah. Už len pohľad na ňu ma vždy upokojí, a kým jej nadiktujem údaje ako: hmotnosť (kedy už prestanem priberať???), tlak (ako vždy ukážkový 120/60) moč (samozrejme negatívny) tak preberieme, ako sme sa mali, čo sme robili a čo nás najbližšie čaká.

Dokonca som si pre odchodom do ambulancie spomenula, že som mala po prvom pôrode niečo s krvou, tak som nabalila papiere z hematológie (taká som bola herečka:-)).

Raz si niekde aj hlavu zabudnem

Pani doktorka pozrela na papiere, a keď dočítala, až sa jej, chúďatku, oči zväčšili o jedno číslo: „Gabika, a to mi nesiete až teraz???“ Pozrela sa na mňa vyčítavo. „Veď s týmto ste mali prísť na začiatku, viete, čo všetko sa Vám mohlo stať?“

No to veru neviem, a ani na to už nechcem myslieť, pomyslela som si… Keď som čakala Adama, tak som to (tú chorobu mám vrodenú) tiež mala, len sa o tom nevedelo a všetko bolo „okej“. Viem, že to znie nezodpovedne, ale nebolo to úmyselne. Veď ktorá mamička by si chcela škodiť?

Tak som sa nevinne pousmiala, že ako dobre, aspoň sme sa obe nestresovali celé tehotenstvo a som rada, že všetko je v poriadku. Bolo mi jasné, že je na mňa trochu nahnevaná, ale už sa nedalo nič robiť. Úprimne musím napísať, že naozaj mi nenapadlo, že to môže mať negatívny vplyv na tehotenstvo, a úplne, ale úplne som na to aj zabudla. Inak by som, samozrejme, mávala s papiermi z hematológie pred očami už od januára. Som vďačná, že som mala také šťastie! Niekto tam hore (asi moja maminka) mňa a bábätko určite ochraňuje.

Rastieme ako z vody

Po „objave mojej diagnózy“ sme sa mohli sústrediť na pozeranie synátora. Pani doktorka si „naštelovala“ ten svoj ultrazvuk a divadlo sa mohlo začať. Keďže všetko zaznamenáva baby-web, tak si vymieňali informácie najmä medzi sebou. Až som sa cítila dotknutá, že mne nič neukážu. Ono už toho toľko ani vidieť nie je:-), ale pre ten pocit, že ho konečne vidím. Až som sa čudovala, ako to tam pani doktorka na monitore všetko tak rýchlo rozpozná.

Malinký nám pekne pribral, už máme vyše 2 500 gramov. Som pyšná mamina:-). Prietoky sú v poriadku, bábätko má všetky živiny, čo potrebuje a putujú k nemu cez pupočníkovú šnúru úplne ukážkovo. Srdiečko ma „supertep“. Som spokojná. Presný priebeh, čo sa deje u mňa v brušku a aká som bola zvedavá, nájdete nižšie v opise poradne.

Ešte posledná dovolenka

Na záver poradne ma pre istotu objednala ešte na krv (ako obvykle asi na päť ampuliek). Už máme aj výsledky. Všetko sa zdá byť v poriadku. Niektoré hodnoty sú zvýšené, ale tie vraj v tehotenstve bývajú bežne.

Budúci týždeň ma čakajú dve návštevy hematologickej ambulancie. Pre istotu, aby sme niečo nezanedbali. Držte palce, aby bolo všetko o.k. Ale medzitým sa idem rozmaznávať a najmä oddychovať do Luhačovíc.

Posledná dovolenka, kým „to“ vypukne!

Tak o týždeň „dočítania!“

Vaša Gabika

Za dverami ambulancie

Čas prázdnin a dovoleniek sa pomaly končí, ale my nezaháľame a opäť vám, milí čitatelia, prinášame autentické informácie z návštevy ordinácie našej pani doktorky MUDr. Radmily Sládičekovej, MPH, aby ste sa spolu s nami dozvedeli, čo sa deje v Gabikinom brušku.

Naša tehuľka sa môže pýšiť už naozaj dobrým prírastkom. Keď sa uvoľnila na doktorkinom ležadle, z bruška sa vytvoril pekný zaoblený kopček. Malý sa vrtel, ako vždy, aj keď veľa miesta už nemá. Po chvíľke ticha a sústredenia na prácu sa Gabika pýta:

Gabika: „Keď má štikútku, môže ma tam dole pichať? Trvá to tak 5 minút, sú to také zášklby… niekde som čítala, že malý sa dusil…

Doktorka: „Áno, každá mamička takto cíti štikútku, stáva sa to mnohým ženám, bábätko štikúta práve takýmto spôsobom, jedna mamička si dokonca myslela, že počuje srdiečko“…:-)… a potom komentuje informácie spracované na obrazovke počítača:

„Bábätko má 2 680 g, podľa poslednej menštruácie je to ukončený 33. týždeň tehotenstva, ale zodpovedá 36. týždňu, 35 + 6, čiže to bude veľké bábätko a ešte k tomu je uložené koncom panvovým…“

Gabika: „Keď je taký veľký, neposúva sa termín pôrodu?“

Doktorka: „To si už pôrodník odmeria, lebo to, že je väčší, neznamená, že je aj zrelý, podľa toho sa určí spôsob vedenia pôrodu.“ A pokračuje: „Počúvali sme prietok krvi pupočníkom, prietoky sú dobré, pulz má 143 za minútu, čo je ideálne…“

Popri komentári pani doktorka fotí a maličký je práve v takej polohe, že krásne vidieť, že je to…

Doktorka: „Tak toto teda dievča nebude, môžete si byť istá, že nie:-)…

Ale tváričku už na 4D nevidíme dobre, tu je časť líca, čelo, oko a tuto už je tieň… a krásna bránica“

Po chvíľke prezerania a kontroly bábätka sa ešte pýtame:

Baby-web: „Je tam ešte šanca, že by sa pretočil?

Doktorka: „Je, ale už veľmi malá.“

Záver

Bábätko má 2 680 g, vyvíja sa úplne v poriadku, z hľadiska vedenia pôrodu je nepriaznivý fakt, že dieťatko je uložené koncom panvovým. Je to chlapček, maminkin predchádzajúci pôrod bol takisto vedený cisárskym rezom, takže určite sa bude zvažovať, že aj tento pôrod sa vykoná takýmto spôsobom. Bábätko nám dobre rastie a predpokladám, že pred pôrodom dosiahne hmotnosť ťahajúcu sa až k 4 kilám. Samozrejme, spôsob vedenia pôrodu rozhodne pôrodník.

U mamičky sme robili záverečný odber z pošvy a konečníka, výter na streptokoka – streptococcus agalactiae, ktorý by mohol ohroziť plod infekciou, čo sa vykonáva štandardne. Vezmeme ešte krv, a keďže mama je Rh negatívna a otec pozitívny, budeme brať záverečné protilátky, krvný obraz, testy na HBs antigén, hepatitídu C, toxoplazmózu, mamina absolvuje záverečné EKG. A vzhľadom na to, že má aj heterozygótnu mutáciu 5. faktoru zrážanlivosti krvi, o čom som sa dozvedela práve dnes, absolvuje komplexné vyšetrenie na zrážanlivosť krvi.

Ďakujeme našej odbornej spolupracovníčke, MUDr. Radmile Sládičekovej, MPH, za poskytnutie svojej ambulancie a využitie unikátnych prístrojov pri tomto projekte.

Milí čitatelia, naše fotografovanie Gabikinho bruška sa nezadržateľne blíži ku koncu. V tejto chvíli ešte nevieme, či bolo predposledné alebo posledné, všetko závisí od bábätka, ako sa bude pýtať na svet. „Sme“ momentálne v 34. týždni a vyzeráme takto:

Pri poslednom fotografovaní sa nám centimeter zastavil pri 105 cm a do tohto času bruško narástlo o ďalšie 4 cm! Jeho obvod je teda 109 cm.

Dieťatko v 34. týždni tehotenstva:

Komentár k obrázku nájdete tu

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist