36. týždeň tehotenstva: Vývoj plodu a tehotenské zmeny

Tvárička vášho dieťatka sa začala usmievať, mračiť a používať všakovaké výrazy. Do pôrodu, ktorý nastane asi o mesiac, priberie ešte asi jeden kilogram.

Ako rastie vaše dieťatko

Plod väčšinou zaujíma definitívnu polohu. Priestor v maternici je preň už veľmi tesný. Jeho pohyby sú silnejšie a výraznejšie. Pod kožou môžete cítiť obrysy lakťov a pätičiek. Tvár má vyhladenú a mení výrazy. Jemnučké ochlpenie, ktoré malo dieťatko na pokožke, už na väčšine tela nie je. Nechty na rukách už dosahujú brušká prstov. Od temena po zadoček meria asi 34 cm (celková dĺžka už dosahuje asi 45 cm) a váži okolo 2,75 kg. Väčšina detí je už pripravená na pôrod v polohe hlavičkou nadol.

PRE VÁS: plud2.jpgKaždý týždeň emailom informácie o vašom bábätku a tehotenstve CHCEM DOSTÁVAŤ

Čo sa deje s vami?

Vaše mäkké pôrodné cesty sa začínajú pomaly pripravovať na pôrod. Prsia máte väčšie a ťažšie a zväčšujú sa Vám bradavky. Začínate stále viac rozmýšľať nad pôrodom, môže sa objavovať úzkosť. Strach má svoju funkciu a zmysel, predovšetkým ak je súčasťou pudu sebazáchovy, ale rozhodne by vás nemal paralyzovať. Chorobný strach z pôrodu, tokofóbia, je už patologický jav. Ak máte veľký strach z pôrodu či materstva všeobecne, mali by ste tento problém vyriešiť s odborníkom čo najskôr. Skúste sa o tom porozprávať aj s partnerom.

Aké vyšetrenie vás čaká

Čaká vás kultivačné vyšetrenie z pošvy zamerané na detekciu streptokokov skupiny B (možno ho absolvovať v 36. až 37. týždni). Prehľad všetkých záznamov v tehotenskom preukaze nájdete tu. V prípade výskytu tejto baktérie v pošve budete zaistená antibiotikami. Aplikujú vám ich do žily a cez placentu ich dostane aj vaše dieťatko, ktoré tak bude chránené pri prechode pôrodnými cestami. Hovoríme o tzv. GBS pozitivite. Preliečenie pred pôrodom či už klasickými, alebo vaginálnymi tabletami nemá efekt. Môžu vás prepustiť do ambulantnej starostlivosti pracoviska, ktoré povedie pôrod, a to najneskôr do termínu pôrodu (ukončeného 40. týždňa). Od tohto týždňa budete chodiť na prehliadky každý týždeň až do pôrodu.

Viete, že každé štvrté dieťa sa narodí cisárskym rezom?

Cisárskych rezov pribúda, aj keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča opak. Podľa MUDr. Petra Chudáčka sa na epidémii cisárskych rezov podieľajú všetci – nastavenie spoločnosti, samotné rodičky a ich príbuzní a tiež pôrodníci, ktorí nechcú zbytočne riskovať a čakať na spontánny pôrod príliš dlho.

Na Babywebe tiež nájdete:

Tip pre mamu

Vyhýbajte sa dlhému ležaniu na chrbte. Maternica totiž utláča cievy, ktoré vedú krv k srdcu. Mohlo by vám prísť mdlo a prípadný pád by teraz rozhodne nebol vhodný.

Tento týždeň nezabudnite

Ak nie ste s partnerom manželia, vyplňte na príslušnom mestskom úrade Dohodu o priezvisku dieťaťa a priznanie otcovstva. Inak sa bude dieťa automaticky volať po vás.

Otec je v tom tiež

Zdá sa vám, že ste za tých 36 týždňov nápadne pribrali a vtipne to pripisujete solidárnosti s partnerkou? Niektorí muži sa skutočne tak zžijú s tehotenstvom svojej partnerky, že sa u nich prejavujú fyzické príznaky – zápcha, nevoľnosť, priberanie. Tento jav sa nazýva kuvádny syndróm, alebo couvade (z fr. couver). Ale čo je veľa, to je veľa. Ak vás postihnú pôrodné bolesti, vyhľadajte odbornú pomoc.

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist