Plodnosť v závislosti od veku

Neplodnosť je celosvetový problém. Podľa štatistických údajov sa neplodnosť týka asi 5 – 8 % párov na svete, v hospodársky rozvinutých krajinách Európy je to až 15 – 20 %. V súvislosti s odkladaním tehotenstva do neskoršieho veku rastie pravdepodobnosť, že žena bude musieť vyhľadať pomoc v centrách pre asistovanú reprodukciu.

Vo vyššom veku je väčšie riziko vzniku endometriózy, myómov, poškodenia vajcovodov vplyvom infekcie, predlžuje sa obdobie, počas ktorého je žena vystavená škodlivým vplyvom prostredia. Všetky tieto faktory môžu ovplyvniť jej reprodukčné schopnosti. Nemenej dôležité je i to, že s rastúcim vekom klesá frekvencia pohlavných stykov.

Ženská plodnosť

Ženskú plodnosť ovplyvňuje kvalita a množstvo vajíčok. Kvalita vajíčok a funkcií vaječníkov klesá s vekom, zároveň prudko klesá počet folikulov. Dokázalo sa, že ženy, ktoré menštruujú pravidelne, majú desaťkrát viac folikulov než ženy, ktoré majú menzes nepravidelne.

Ženská plodnosť sa výrazne znižuje v priebehu desiatich rokov, ktoré predchádzajú menopauze. Hoci žena môže v štyridsiatich rokoch pravidelne menštruovať, má výrazne nižšiu schopnosť otehotnieť. Na zahniezdenie oplodneného vajíčka a udržanie tehotenstva je dôležitá správna reakcia maternice na hormonálnu stimuláciu. Tá môže byť u starších žien znížená. Tento nedostatok sa dá vyriešiť podávaním hormónu progesterónu.

Vyšší vek žien

U starších žien je väčšie riziko spontánneho potratu. Podiel spontánnych potratov stúpa z 10 % okolo 30. roku na 34 % po 40. roku. Rastie pravdepodobnosť, že vznikne plod s chromozomálnou odchýlkou.

U žien vo veku 30 – 35 rokov je o 5 % väčšia pravdepodobnosť, že privedú na svet postihnuté dieťa, než u ženy vo veku 24 – 29 rokov. Vo vekovej skupine 36 – 39 rokov je toto riziko už 10 %. Staršie ženy mávajú aj častejšie dvojvaječné dvojčatá. Súvisí to s faktom, že majú väčší počet rastúcich folikulov, ktoré sa snažia nahrádzať vyčerpávajúce funkcie vaječníkov.

Okrem stavu vajíčok je plodnosť negatívne ovplyvnená vyšším počtom ochorení súvisiacich s vekom, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, ochorenia štítnej žľazy, zápaly, málokrvnosť. V tehotenstve vo vyššom veku sa častejšie vyskytujú komplikácie, ako je preeklampsia, gestačný diabetes mellitus, zápal žíl a krvné zrazeniny. Týmito komplikáciami môže byť pri pôrode ohrozená na živote tak žena, ako i plod.

Čítajte tiež:

Mužská plodnosť

Rovnako mužská plodnosť s vekom klesá. Zatiaľ sa však neobjasnilo, do akej miery má vek vplyv na plodnosť u mužov. Pokročilý vek otca (všeobecne sa považuje za rizikovejšiu skupinu vek nad 45 rokov) je spojený hlavne s genetickými odchýlkami, napríklad achondropláziou (trpasličí vzrast), polypózou čriev, Marfanovým syndrómom (prejavuje sa vysokým vzrastom a srdcovými chybami), Apertovým syndrómom (kostná porucha najmä lebky a končatín), retinitis pigmentosa a osteogenesis imperfekta (porucha tvorby kolagénu prejavujúca sa zvýšenou lámavosťou kostí).

Niektoré štúdie preukázali, že aj nízky vek otca je spojený s vrodenými vývojovými chybami, ako je Downov syndróm, srdcové chyby, chyby vonkajších mužských genitálií a nervovej trubice, rázštepy pery, nevyvinutie obličiek a niektoré nádorové ochorenia. Dôvod zatiaľ zistený nebol, ale svoju úlohu hrajú škodlivé vplyvy prostredia.

Pokročilý vek otca je spojený so schizofréniou u potomkov. Každých desať rokov veku otca znásobuje riziko schizofrénie 1,4-krát. Vzhľadom na to, že tieto genetické odchýlky nie sú odhalené pri amniocentéze a následnom genetickom vyšetrení plodu, mali by mať rodičia na pamäti nielen zvýšené riziko vrodených vývojových chýb, ale i fakt, že nemusia byť vždy odhalené.

Reč čísel

Dvadsaťročná žena pri pohlavnom styku má 2 – 3 týždne 25 % šancu na otehotnenie v jednom menštruačnom cykle, u ženy medzi 25 – 35 rokmi táto pravdepodobnosť klesá na 16 % a po 40. roku už len na 5 %. Z toho vyplýva, že odkladanie tehotenstva do vyššieho veku výrazne zhoršuje šancu na otehotnenie.

Veľkou nádejou pre neplodné páry sú centrá asistovanej reprodukcie, ktoré môžu pomôcť zvýšiť šance na počatie stimuláciou vaječníkov až po darovanie vajíčok či ich častí. Významnú úlohu hrá prevencia vzniku ochorení, ktoré majú vplyv na plodnosť. Prevencia spočíva v zdravom spôsobe života, včasnom odhalení a riešení týchto ochorení.

8.8.2018 2:56| autor: Radka Bočánková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist