Vaša sušená placenta po pôrode zahojí telo aj dušu

Pri zmienke o konzumácii placenty sa z tej predstavy väčšine ľudí zdvihne žalúdok. Na druhej strane sa užívanie vlastnej placenty po pôrode stáva rastúcim trendom. Dôvody sa vám teraz pokúsime vysvetliť a vy si budete môcť vytvoriť svoj vlastný názor.

Placentofágia, ako sa pojedanie placenty tiež nazýva, sa zvlášť v západných kultúrach často stretáva so zdvihnutým obočím, zosmiešňovaním, prípadne je rovno označená za kanibalizmus. Lenže možno tí, ktorí sa teraz na tom zabávajú, nevedia, že placenta sa už od roku 1500 využíva v tradičnej čínskej medicíne (TCM) a tá je predsa staršia než moderná medicína.

Využitie placenty je v Číne veľmi populárne dodnes, a to pre množstvo jedinečných vlastností, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie, zahojenie a pohodu novopečenej mamičky. Placenta je bohatá na živiny, ktoré výrazne pomáhajú zotaveniu po pôrode vrátane spomalenia a zastavenia krvácania a zvýšenia produkcie materského mlieka.

Okrem Číny je placenta vyhľadávaným podporným liekom tiež vo vietnamskej, v maďarskej a talianskej kultúre. Aj voľne žijúce zvieratá neváhajú po pôrode zožrať placentu – vedia, čo je pre ne dobré. Viete vy, čo je placenta?

Prečo užívať svoju placentu:

  • Podporuje vyváženie hormónov.
  • Obvykle iba 5 – 10 dní po pôrode.
  • Obsahuje kmeňové bunky a rastové faktory.
  • Doplní železo, ktoré je dôležité pre absorpciu kyslíka v bunkách, spotrebované v tehotenstve.
  • Vitamín B6 pomáha pri tvorbe protilátok.
  • Vitamín E zlepšuje hojenie poškodených kožných buniek.
  • Hormón oxytocín je nevyhnutný na uľahčenie pôrodu a dojčenie, znižuje popôrodné krvácanie, pomáha maternici vrátiť sa do pôvodného stavu.
  • Corticotropin-releasing hormone (CRH) je hormón zodpovedný za zníženie stresu, mamičky sa vďaka nemu cítia šťastné a plné energie. Popôrodné blues môže ovplyvniť až 80 % žien v priebehu prvého týždňa po pôrode. Ženy, ktoré konzumujú svoju placentu, majú menej emocionálnych problémov a príjemnejšie šestonedelie.
  • Cytokíny sú fibroblasty, ktoré vyvolávajú liečebný metabolizmus buniek a majú vplyv na poškodené bunky a tkanivá.
  • Prolaktín zvyšuje produkciu mlieka.

Kmeňové bunky pre mamičku

Kmeňové bunky a rastové faktory obsiahnuté v placente hrajú kľúčovú úlohu pri hojení rany vľavo vnútri maternice po oddelení placenty od steny maternice. Matka obvykle krváca počas 3 – 6 týždňov po pôrode a strata krvi pochádza z tejto rany. Zistilo sa však, že matky, ktoré užívali svoju placentu po pôrode, a zvlášť tie, ktoré vypili kokteil zo surovej placenty, krvácajú podstatne menej a kratší čas.

Ako spracovať placentu

Placentu na usušenie do kapsúl je nutné spracovať čerstvú, neskazenú. Po pôrode môže byť spojená s narodeným dieťatkom maximálne šesť hodín. Po oddelení sa umiestni do chladiaceho boxu a do dvanástich hodín od pôrodu sa treba kontaktovať so špecialistom, ktorý ju do 24 – 48 hodín spracuje. Ak z nejakého dôvodu nie je možné placentu v boxe dodať do 12 hodín k špecialistovi, je potrebné ju preložiť do chladničky. Ak nie je možné z nejakého dôvodu spracovať ju do piatich dní od pôrodu, treba ju umiestniť do mrazničky, na spracovanie by nemala čakať dlhšie než 7 dní. Z placenty sa dá vyrobiť celý rad prírodných produktov: kokteil z placenty, kapsuly, krémy, tinktúra, esencie a homeopatické lieky. Každý z nich má svoj vlastný prínos pre telo a podporuje rýchlejšie a prirodzenejšie zotavenie po pôrode.

Výroba kapsúl metódou podľa čínskej medicíny:

  • Placenta v kapsuliach je vyrobená z vašej placenty bez prísad.
  • Varí sa na pare s citrónom, so zázvorom a zeleným čili podľa TCM receptu.
  • Potom sa nakrája na tenké plátky a dá do sušičky na ovocie alebo do rúry, kde sa suší 8 – 10 hodín, kým nie je krehká.
  • Usušená sa rozdrví a pomocou kapsulovača sa vloží do prázdnych rastlinných kapsúl.
  • Vyrábajú sa aj kapsuly zo surovej placenty, pretože niektorí ľudia veria, že varenie v pare môže zabiť niektoré vitamíny. Potom sa postupuje tak, že sa nevarí, ale rovno sa nakrája na tenké plátky a suší sa 14 – 16 hodín, potom sa rozdrví a vloží do kapsúl. Účinky takto pripravených kapsúl sú silnejšie než v prípade sušených metódou podľa tradičnej čínskej medicíny.

Skladovanie placenty

  • TCM kapsuly by mali byť na chladnom a tmavom mieste počas 6 týždňov, potom 1 rok v chladničke. Čo zostane, sa môže uchovať v mrazničke na použitie pri problémoch v prechode.
  • Kapsuly zo surovej placenty sa majú skladovať v chladničke maximálne 1 rok, potom sa premiestnia do mrazničky.

Užívanie placenty

  • Užíva sa 1 kapsula 2- až 4x denne počas 6 týždňov.
  • Na zvýšenie tvorby mlieka sa užívajú 2 kapsuly 3x denne dovtedy, než sa tvorba mlieka zvýši a ustáli.

Čítajte tiež:

Ako chutí placenta?

Placenta, ktorá je vysušená a správne spracovaná do kapsúl, nemá žiadnu chuť či zápach. „Nemalo to žiadnu chuť, ale verím, že ak by som mala iný výrobok než placentu v kapsuliach, tak by to nejako chutilo. Rozhodne som necítila žiadnu pachuť. Prehltla som to a zapila trochou červeného vína podľa pokynov, ktoré som našla na internete,“ opisuje skúsenosti s užívaním placenty Rebecca. Prekvapivo ani placenta pripravená ako kokteil nemá žiadnu chuť. Ženy, ktoré ju v tejto forme užili, zhodne tvrdia, že ak by nevedeli, že tam je, tak by to nezistili.

Placentofágia vo výskumoch

Zatiaľ bolo vykonaných veľmi málo výskumov, ktoré by potvrdili alebo vyvrátili výhody užívania placenty pevnými dátami. Stránky The Placenta Benefits síce obsahujú nejaké výskumy a informácie týkajúce sa výhod konzumácie tohto orgánu, ale žiadne významnejšie a rozsiahlejšie štúdie zatiaľ neboli urobené. Ale aj tak jej užívanie dáva zmysel v čase, keď v tele rodičky dochádza k veľkým hormonálnym zmenám a po výraznej strate krvi (takže je náchylnosť na nedostatok železa).

Placenta môže poskytnúť už opísané výhody, pretože doplnením zásob železa nebude matka ohrozená depresiou a zlou náladou.


Kokteil z placenty

Potrebujete:

  • kúsok čerstvej placenty z materskej strany (strana, kde je mäkké mäsko) veľký ako dve kovové mince
  • 1 banán
  • hrsť ovocia (maliny, ostružiny, jahody, čučoriedky)
  • malú hŕstku goji berries (namočené 5 minút v horúcej vode a precedené) – nemusí byť
  • jablčný džús a trochu vody

TIP: Goji berries sú skvelé na podporu imunitného systému, ktorý je oslabený po ťažkom alebo dlhom pôrode s intervenciami, ale tiež po cisárskom reze.

Postup:

  • Všetko rozmixujte na jemnú konzistenciu, ktorá sa dá piť.
  • Podajte mamičke okamžite a zvyšok dajte do chladničky – musí sa spotrebovať do 24 hodín.

TIP: Ak chcete placentu užívať dlhší čas, napríklad počas troch týždňov, rozdeľte ju na príslušný počet kúskov. Tie dajte jednotlivo do škatuliek, ktoré uložíte v mrazničke. Tiež si možno placentu dať do nádobky na ľad, prekryť ju fóliou a dať do mrazničky. Každý deň si potom kúsok vytiahnete a urobíte si kokteil. Nevýhoda zmrazenia je, že sa zabíja vitamín B6. Placenta môže byť zamrazená maximálne 2 roky.


Text: Michaela Kalusová, je usporiadateľkou kurzov hypnopôrodu v Česku, v Londýne absolvovala kurz učiteľa hypnopôrodu u Katharine Gravesovej, členka IPEN (Independent Placenta Encapsulation Network), www.jemnezrozeni.cz

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist