Majú vaše deti rady sladkosti?

Sladkosti z jedálneho lístka nemožno vylúčiť, pretože sladká chuť je tá prvá, s ktorou sa deti po narodení stretnú, keď pijú materské mlieko. Treba s nimi však zaobchádzať veľmi opatrne.

Sladkosti by nemali nahrádzať bežnú stravu. Keď sa dieťa naje sladkostí, odmieta jesť pripravené jedlo, a tým jeho organizmus prichádza o potrebné živiny. Sladkosti majú navyše vysokú energetickú hodnotu, sú zdrojom cukrov, nevhodných tukov a väčšina z nich je chemicky „vylepšená“, čo môže spôsobovať vyrážky a alergickým deťom závažnejšie prejavy potravinovej alergie.

Starí rodičia rozmaznávajú

Ako rozumní rodičia nechcete deti učiť na sladké, starí rodičia však túto vašu „výchovnú líniu“ narúšajú a často kupujú deťom sladkosti. Čo s tým?
Starí rodičia by mali úplne rešpektovať vaše rozhodnutia a nepodrývať vašu autoritu. Je dobre, keď majú k dieťaťu kladný vzťah, nemali by si ich však kupovať a rozmaznávať práve sladkosťami.

Čoho sa vyvarovať

Najhoršie je zvykať dieťa na sladkosti len tak medzi hlavnými jedlami. Radšej mu cielene pripravte sladké raňajky, desiatu, olovrant či sladký pokrm na obed.

Pomaškrťte si

  • müsli tyčinky, pufované chlebíčky, ovsené sušienky
  • čerstvé ovocie, napríklad i v podobe šalátov, špízov či chuťoviek
  • múčniky s ovocím (najlepšie doma pripravené)
  • kvalitné jogurty doplnené čerstvým ovocím
  • našľahané tvarohové dezerty s čerstvým ovocím
  • puding doplnený čerstvým ovocím

Radšej NIE

  • tučné múčniky
  • bonbóny
  • lacné cukrovinky
  • oplátky, rezy a podobne
  • sladené limonády

A na záver…

… do zdravého detského jedálneho lístka sladkosti patria, nie však denne, a treba si medzi nimi vyberať.

Tipy na domáce sladkosti:

Ovsené karolínky

100 g ovsených vločiek, 100 g hladkej múky (najlepšie celozrnnej), 80 g masla alebo iného tuku, 60 g prírodného cukru, 1 vajce, 2-3 lyžice nadrobno pokrájaných hrozienok, štipka soli, trochu mlieka, tuhšia zaváranina na naplnenie

Z ovsených vločiek, preosiatej múky, zo zmäknutého tuku, z cukru, vajca, prepláchnutých a pokrájaných hrozienok a zo štipky soli vypracujeme vláčne cesto. Podľa potreby pridáme trochu mlieka. Z cesta tvarujeme guľôčky, prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie a do ich stredu urobíme jamku, ktorú vyplníme zaváraninou. V predhriatej rúre pozvoľna upečieme.

Mrkvové mesiačiky

100 g celozrnnej múky, 100 g hladkej múky, 200 g jemne nastrúhanej mrkvy, 60 g masla alebo iného tuku, 2 lyžice nastrúhaných lieskových orieškov (nemusia byť), citrónová šťava, trochu bieleho jogurtu, múčkový a vanilínový cukor na obalenie.

Z preosiatej múky, z jemne nastrúhanej mrkvy, zo zmäknutého tuku, z nastrúhaných orieškov, citrónovej šťavy a bieleho jogurtu vypracujeme vláčne cesto. Z neho vyváľame plát, z ktorého formičkou vykrajujeme mesiačiky alebo iné tvary. Prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme doružova. Ešte horúce mesiačiky obalíme v zmesi múčkového a vanilínového cukru.

Tvarohový chlebíček

200 g celozrnnej múky, asi 200 g hladkej múky, 250 g mäkkého tvarohu, 100 g masla alebo iného tuku, 100 g prírodného cukru, 2 vajcia, 100 g sušeného ovocia a hrozienok, asi 5 lyžíc mlieka, 1 prášok do pečiva, štipka soli, vajce na potretie

Zmäknutý tuk roztlačíme s cukrom, pridáme mäkký tvaroh, vajcia, mlieko, soľ a preosiatu múku s práškom do pečiva. Nakoniec do cesta zapracujeme prepláchnuté a pokrájané sušené ovocie a hrozienka. Vypracujeme vláčne cesto, z ktorého vytvarujeme chlebíček, ktorý prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom a pozvoľna upečieme dozlatista.

Na Babywebe tiež nájdete:

Aká má byť detská strava
Nechcete mať obézne dieťa? Vieme, ako na to
Recepty z biopotravín, recepty pre zdravie
Jedlo ako závislosť
Máte obézne dieťa?

9.4.2011 4:02| autor: Jarmila Mandžuková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru alebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist