28. týždeň tehotenstva: Vývoj plodu a tehotenské zmeny

Vstúpili ste do tretieho trimestra vášho tehotenstva. Ten bude pre vás po fyzickej aj psychickej stránke veľmi náročný. V poslednom trimestri priberiete asi 5 kilogramov, z toho tri kilogramy budú patriť dieťatku.

Ako rastie vaše dieťatko

Ak by sa dieťa narodilo predčasne v tomto týždni, bolo by schopné samo dýchať, ale bolo by to preň ťažké, pretože pľúca ešte nie sú úplne zrelé. Bolo by tiež schopné po pôrode regulovať svoju telesnú teplotu. Koža už nie je taká zvraštená, pretože pokračuje ukladanie podkožného tuku. Dieťatko zreteľnejšie rozlišuje čas spánku a bdenia. Rozoznáva hlasy svojich rodičov. U chlapcov aj dievčat pokračuje vývoj vonkajších pohlavných orgánov. V treťom trimestri bude dieťa predovšetkým priberať na hmotnosti. Už teraz meria od temena po zadoček asi 25 cm a váži okolo 1,1 kg.

PRE VÁS: plud2.jpgKaždý týždeň emailom informácie o vašom bábätku a tehotenstve CHCEM DOSTÁVAŤ

Čo sa deje s vami?

Maternica v poslednom mesiaci vyrástla asi o 4 centimetre, už tlačí na dno hrudného koša. Rozostupujúce sa dolné rebrá môžu spôsobovať miernu bolesť. Pupok sa napína a začne vyčnievať. Po pôrode sa vráti opäť do normálu.

Tento týždeň nezabudnite

Ak ste ešte nezačali, začnite zháňať výbavičku. Premyslite si, čo určite treba kúpiť nové a čo by vám stačilo z druhej ruky, pretože investícia do výbavičky rozhodne nie je malá. Možno je vo vašej rodine alebo okolí niekto, kto už detské veci nepotrebuje. Máte už kočík? Je dôležité vybrať si kočík podľa vašich konkrétnych potrieb a nárokov. Vážite 30 kíl aj s topánkami? Ťažký kočík by pre vás znamenal trápenie a skladať ho do kufra auta by bol sizyfovský boj. Existuje niekoľko typov kočíkov a každý rok pribúdajú nové modely. Pravidelne sa robia aj testovania kvality a zdravotnej neškodnosti, na ktoré by ste mali pri výbere brať ohľad.

Na Babywebe tiež nájdete:

Tip pre mamu

Vitajte v treťom trimestri, v období únavy, kŕčových žíl, strií, hemoroidov, bolestí… a príchodu vášho dieťaťa na svet! Nepodceňujte odpočinok. S blížiacim sa koncom tehotenstva budete asi stále viac cítiť únavu a ťažobu v nohách. Niektoré ženy trápi tzv. syndróm nepokojných nôh. Ide o napätie a tlak v oblasti lýtok, ktoré im nedovolia zaspať. Príčiny môžu byť rôzne – od mozgových porúch, cukrovky, anémie až po dedičné vlohy, pričom spúšťačom býva práve tehotenstvo.

Otecko je v tom tiež

Tretí trimester je tu, oslávte to! Vezmite mamu za ruku a kúpte jej pár pekných outfitov na posledných trinásť týždňov so stále sa zväčšujúcim bruškom. Pomôže jej to trochu sa rozptýliť. Pripravte sa na to, že úzkosť z blížiaceho sa pôrodu bude čochvíľa na dennom poriadku.

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist