38. týždeň tehotenstva: Vývoj plodu a tehotenské zmeny

Od tohto týždňa je vaše dieťatko donosené a zrelé. Všetky orgány má vyvinuté, pľúca sú pripravené prvý raz sa nadýchnuť. Dieťatko sa môže kedykoľvek narodiť.

Ako rastie vaše dieťatko

Koža dieťatka je ružová, elastická a vďaka ukladaniu podkožného tuku už nie je priesvitná. Lebkové kosti sú síce pohyblivé, ale už pevné. Obvod hlavičky je rovnaký ako obvod bruška. Placenta už nie je taká efektívna v prenose živín ako pred niekoľkými týždňami. Začína starnúť a objavujú sa v nej krvné zrazeniny a kalcifikované miesta. V črevách dieťatka je nahromadená zeleno-čierna smolka – prvá stolica. Maternica je dieťatku už veľmi tesná. Dieťa meria od temena po zadoček asi 35 cm a váži niečo cez 3 kg.

PRE VÁS: plud2.jpgKaždý týždeň emailom informácie o vašom bábätku a tehotenstve CHCEM DOSTÁVAŤ

Čo sa deje s vami?

Niektoré ženy trpia na konci tehotenstva depresiou. Je to spôsobené zmesou niekoľkých pocitov, predovšetkým obavami z nadchádzajúceho pôrodu, nedostatkom spánku a únavou z tehotenstva. Bruško predstavuje v poslednom lunárnom mesiaci veľkú mechanickú záťaž pre chrbticu a celý chrbát, ktorý môže často bolieť. Veľa oddychujte. Ak ste si ešte nezbalili tašku do pôrodnice, mali by ste tak urobiť.

Aké vyšetrenie vás čaká

Vyšetrenie v prenatálnej poradni spojené s kardiotokografickým záznamom oziev plodu, pomocou ktorého sa hodnotí kondícia dieťatka a tým aj funkcia placentárnej jednotky. Ide o 20 až 30 minút dlhý záznam srdcových oziev plodu súčasne s prípadnou maternicovou činnosťou.

Na Babywebe tiež nájdete:

Otázky a odpovede

Ako spoznám, že mi odišla hlienová zátka? Odchod hlienovej zátky väčšinou ohlasuje blížiaci sa pôrod, ktorý zvyčajne prebehne počas nadchádzajúcich dvoch až troch dní, ale môže sa objaviť aj šesť týždňov pred pôrodom. Prejavuje sa malým množstvom červeného alebo hnedkastého hlienu, prípadne sa môže objaviť rôzne intenzívny výtok.

Tip pre mamu

Ak ste aktívna šoférka, buďte opatrná a pri šoférovaní si robte často prestávky a poprechádzajte sa na vzduchu. Ak je to možné, prenechajte šoférovanie partnerovi.

Otec je v tom tiež

V tejto chvíli sa už nemusíte báť predčasného pôrodu. Počas nasledujúcich 14 dní sa vám narodí potomok. Už máte vybrané krstné meno? Viete, čo znamená? Dáte mu slovenské alebo zahraničné meno?

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist