Možno stravou ovplyvniť kvalitu a množstvo materského mlieka?

Kvalitu materského mlieka ženy v šestonedelí riešia veľmi často. Bude pre bábätko dostatočne výživné? A nebude ho málo? Ak si tieto otázky kladiete aj vy, potom vedzte, že každá matka produkuje mlieko špecifické pre svoje dieťa, ktoré plne uspokojí všetky jeho potreby. Zabudnite na nesprávny, zato hojne používaný výraz „slabé“ mlieko, normálne sa stravujte a o kvalitu ani množstvo materského mlieka sa strachovať nemusíte.

Materské mlieko je pre bábätko tou najlepšou potravou s nenahraditeľnou výživovou hodnotou, o tom netreba diskutovať.

Už od narodenia bábätko potrebuje výživné látky, ktoré mu dodajú energiu. A tú čerpá z bielkovín, sacharidov a tiež z tukov, ktoré sú v materskom mlieku obsiahnuté. Materské mlieko je tiež zdrojom cenných aminokyselín (AMK), vitamínov a minerálov.

Množstvo v 100 ml materského mlieka
cukor (laktóza)7,20 g
bielkoviny1,30 g
tuky4,10 g
vápnik Ca34 mg
magnézium Mg3 mg
sodík Na14 mg
kálium K58 mg
železo Fe0,07 mg
zinok Zn0,28 mg
fosfor P14 mg
chlór Cl42 mg

„Riedke“ mlieko neznamená nekvalitné

Mledzivo (kolostrum) je prvé mlieko, ktoré sa tvorí po pôrode a je hustejšie a žltšie než zrelé mlieko, ktoré sa začne tvoriť neskôr. Belavá farba a redšia konzistencia zrelého mlieka však nie je známkou toho, že by bolo mlieko nekvalitné. Jeho kvalita je 100-percentná a naplno vyhovuje požiadavkám rastúceho dieťaťa. Lenže práve kvôli „riedkemu“ vzhľadu často matky zrelé mlieko nesprávne považujú za menej výživné a svoje bábätko začnú prikrmovať. Je to jeden z najčastejších dôvodov predčasného ukončenia dojčenia.

Strava a jej vplyv na množstvo materského mlieka

To, koľko mlieka telo ženy vytvorí, stravou príliš neovplyvníme – nie je to závislé od energetického príjmu. Pre náš organizmus je skrátka produkcia materského mlieka najvyššou prioritou – je tak sám nastavený. Pokiaľ nebudete prijímať dostatok vhodných potravín a tekutín, nezníži sa produkcia mlieka, ale odrazí sa to na vašom tele. Iba v prípade, keď dojčiaca žena prijíma extrémne malé množstvo potravín a tekutín, môže byť produkcia materského mlieka znížená.

To však neznamená, že by dojčiaca žena mala jesť za dvoch a piť niekoľko litrov tekutín denne. Za zníženou tvorbou mlieka zvyčajne stojí stres, zlá technika dojčenia alebo príliš krátky čas dojčenia. Tieto problémy treba odstrániť, porciou jedla navyše sa to nevyrieši.

Strava a jej vplyv na zloženie materského mlieka

Množstvo materského mlieka stravou neovplyvníte, ale jeho zloženie áno. Podľa toho, čo jete, môže množstvo niektorých minerálnych látok, vitamínov, mastných kyselín a jódu v materskom mlieku kolísať. Preto je potrebné tieto prvky denne dodávať stravou.

Čítajte tiež:

Jedálny lístok dojčiacej ženy

Je dôležité uvedomiť  si, že prostredníctvo materského mlieka žena prichádza o určité množstvo energie a bielkovín. Preto sa odporúča, aby zvýšila svoj denný energetický príjem (o približne 500 kcal) a tiež prísun bielkovín (približne o 20 gramov). Zabúdať by nemala ani na príjem vitamínov, vápnika, železa a kyseliny listovej. Nie je však potrebné užívať ich formou tabliet, oveľa lepšie je zaradiť do jedálneho lístka dostatok čerstvej zeleniny a ovocia.

Keďže je materské mlieko z najväčšej časti tvorené vodou, žena tak prichádza aj o značné množstvo tekutín. Dodržiavanie pitného režimu je preto veľmi dôležité.

Ak ste vegetariánka alebo vegánka a nie ste si so zložením svojho jedálneho istá, poraďte sa s odborníkom na výživu. Poradí vám, ako správne skombinovať jednotlivé zložky potravy tak, aby vášmu bábätku nič nechýbalo.

24.9.2018 9:45| autor: Petra Frajová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist