Chcú vaše deti sladkosti?

Sladkosti z detského jedálničku nejde vylúčiť, pretože sladká chuť je tá prvá, s ktorou sa po narodením stretnú, keď pijú materské mlieko. Musí sa s nimi ale nakladať veľmi opatrne.

Sladkosti by nemali nahradzovať bežnú stravu. Keď sa dieťa naje sladkostí odmieta jesť pripravené jedlo a tým jeho organizmus prichádza o potrebné živiny. Sladkosti k tomu majú vysokú energetickú hodnotu, sú zdrojom cukrov, nevhodných tukov a väčšina z nich je chemicky „vylepšená“, čo môže spôsobovať vyrážky a alergickým deťom závažnejšie prejavy potravinovej alergie.

Starí rodičia rozmaznávajú

Ako rozumní rodičia nechcete učiť svoje deti na sladké, starí rodičia však túto vašu „výchovnú líniu“ narušujú a často kupujú deťom sladkosti. Čo s tým?

Starí rodičia by mali rešpektovať vaše rozhodnutie a nepodrývať vašu autoritu. Je dobre, keď majú k dieťati kladný vzťah, ale nemali by si ich kupovať a rozmaznávať práve sladkosťami.

Čoho sa vyvarovať

Najhoršie je zvykať dieťa na sladkosti len tak medzi hlavnými jedlami. To radšej cielene pripravte sladké raňajky, olovrant či sladký pokrm k obedu.

Zamaškrťte si

  • müsli tyčinky, pufované chlebíčky, ovsené sušienky
  • čerstvé ovocie, napríklad v podobe šalátov, špízov či jednohubiek
  • koláče s ovocím (najlepšie doma upečené)
  • kvalitné jogurty doplnené čerstvým ovocím
  • šľahané tvarohové dezerty s čerstvým ovocím
  • puding doplnený čerstvým ovocím

Radšej NIE

  • koláče bohaté na tuky
  • cukríky
  • lacné cukrovinky
  • oplátky, rezy a podobne
  • sladené limonády

A záverom… do zdravého detského jedálničku sladkosti patria, nie však denne a je potrebné medzi nimi vyberať.

Tipy na domáce sladkosti:

Ovsené karolínky

100g ovsených vločiek, 100g hladkej múky (najlepšie celozrnnej), 80g masla alebo iného tuku, 60g prírodného cukru, 1 vajíčko, 2-3 lyžičky nadrobno pokrájaných hrozienok, štipka soli, trochu mlieka, tuhá zavareniny na plnenie.

Z ovsených vločiek, múky, zmäknutého tuku, cukru, vajíčka, opláchnutých a pokrájaných hrozienok a štipky soli vypracujeme vláčne cesto. Podľa potreby pridáme trochu mlieka. Z cesta tvarujeme guličky, prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a do ich stredu urobíme jamku, ktorú vyplníme zavareninou. V predhriatej rúre upečieme.

Mrkvové mesiačiky

100g celozrnnej múky, 100g hladkej múky, 200g jemne nastrúhanej mrkvy, 60g masla alebo iného tuku, 2 lyžice nastrúhaných lieskových orieškov (nemusí byť), citrónová šťava, trocha bieleho jogurtu a vanilínový cukor na obalenie.

Z múky, nastrúhanej mrkvy, zmäknutého tuku, nastrúhaných orieškov, citrónovej šťavy a bieleho jogurtu vypracujeme vláčne cesto. Z neho vyváľame plát, z ktorého formičkou vykrajujeme mesiačiky alebo iné tvary. Prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme do ružova. Ešte horúce mesiačiky obaľujeme v zmesi práškového a vanilínového cukru.

Tvarohový chlebíček

200g celozrnnej múky, asi 200g hladkej múky, 250g mäkkého tvarohu, 100g masla alebo iného tuku, 100h prírodného cukru, 2 vajíčka, 100g sušeného ovocia a hrozienok, asi 5 lyžíc mlieka, 1 prášok do pečiva, štipka soli, vajíčko na potretie.

Zmäknutý tuk premiešame s cukrom, pridáme mäkký tvaroh, vajíčko, mlieko, soľ, múku a prášok do pečiva. Nakoniec do cesta zapracujeme umyté a pokrájané sušené ovocie a hrozienka. Vypracujeme vláčne cesto, z ktorého vytvarujeme chlebíček, ktorý prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme dozlata.

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru alebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.
TOPlist