Bábätko do sauny? Bude zdravé ako buk!

Je vaše bábätko permanentne prechladnuté? Radi by ste zvýšili jeho imunitu? Potom môžete vyskúšať saunovanie, o ktorého výhodách sa už presvedčil celý rad rodičov. Aj soľné jaskyne sľubujú, že pobyt v nich utužuje zdravie a odháňa bacily. Pozrime sa na to, aké benefity pobyt v saune či v soľnom dúpäti prináša a či môže aj uškodiť.

Prvou dôležitou otázkou je, v akom veku je pre deti saunovanie vhodné. Prax je rôzna. Vo Fínsku, kde sú sauny tradičnou záležitosťou, berú rodičia svoje deti ohriať už niekoľko týždňov po pôrode. U nás na možnosť saunovania tých najmenších narazíme spravidla v organizáciách, napríklad baby kluboch, ktoré saunami disponujú.

Vo Fínsku by ste vo väčšine prípadov narazili na sauny privátne, u nás dominujú verejné sauny – i to je jeden z aspektov, ktoré ovplyvňujú, v akom veku vziať dieťa do sauny. Deti mladšie ako tri roky by sme mali brať výlučne do domácej sauny, kde možno podmienky lepšie prispôsobiť aktuálnej potrebe. Ak nedisponujete domácou saunou, je dobré dohodnúť sa s inými rodičmi a spoločne vyraziť do privátneho priestoru.

V Európe prevláda názor, že sauny by mali navštevovať deti, ktoré zvládnu osobnú hygienu a sú samostatne pohyblivé, teda zhruba od troch rokov. Výhodou neskoršieho veku je, že dieťa dokáže povedať, keď sa necíti dobre. Napriek tomu alfou a omegou detského saunovania je neustály dozor dospelého.

Prvýkrát v saune

Ak ste už sami saunu niekedy navštívili, zistíte, že u detí postup saunovania prebieha podobne. Ako vysvetľuje MUDr. Martin Gregora, dieťa vyzlečiete a osprchujete ho vlažnou vodou v poradí nohy, chrbát, ruky, brucho, hrudník. Hlavu dieťaťu nenamáčajte. Skôr ako vstúpite do sauny, opláchnite dieťaťu tvár vlažnou vodou, aby preň vstup do horúčavy nebol šokom. Pamätajte, že plavky do sauny nepatria, použite napríklad osušku, aby sa na ňu dieťa mohlo posadiť.

Nezabúdajte kontrolovať čas. Prvá skúsenosť by nemala trvať dlhšie ako tri minúty (u dojčiat), batoľa môže zostať maximálne päť minút. Teplota by mala maximálne dosahovať 60 °C, vlhkosť 15 %. Vhodné je ochraňovať dieťa pred prílišnou horúčavou svojím telom alebo ho držať na kolenách. Pre dieťa nie sú vhodné „vyššie poschodia“ sauny, posaďte sa s ním na podlahu alebo na najnižší schod.

Na prvý pokus bude jedno prehriatie bohato stačiť. Horúci vzduch môže dieťa štípať v nose, môžete mu teda ochladiť tvár navlhčenou žinkou alebo mu nosík jemne prekryť dlaňou – urobiť mu striešku. Dieťa následne krátko vykúpte vo vlažnej vode. Ak dieťa na saunovanie reagovalo dobre, návštevu zopakujte najskôr o týždeň.

Prevencia zdravia

„Návšteva sauny je podľa môjho názoru súčasťou zdravotne preventívneho programu pre deti a v mnohých krajinách sa detské saunovanie úspešne praktizuje, napríklad práve vo Fínsku sa aplikuje aj na batoľatá. V každom prípade by malo ísť o domáce sauny, nie verejné. Prehriatie by malo byť skutočné chvíľkové, dve až tri minúty. U detí môže byť problémom malý, uzavretý priestor sauny, pretože môže nepriaznivo pôsobiť na psychiku dieťaťa,“ vysvetľuje pediater MUDr. Martin Gregora.

Ak má dieťa dýchacie ťažkosti, sauna preň môže byť dobrým prostredím. Nemožno však čakať, že sa zdravotné problémy saunovaním dajú úplne vyliečiť. Pobyt v saune nie je vhodný pre astmatikov s akútnymi ťažkosťami, rovnako ako pre chronicky choré deti, ktoré svoju chorobu nemajú pod kontrolou. Saunovanie má v prvom rade preventívny účinok a posilňuje otužovanie detí.

Čítajte tiež:

Soľná jaskyňa – ako tri dni pri mori

Aj móda v podobe budovania soľných jaskýň – miestností obložených kryštalickou soľou rôznej hrúbky, sa ukazuje ako prospešná, a to dokonca aj pre zdravie a rozvoj imunity bábätiek. Skvele pomáha pri nádche, dieťa do seba prirodzene – dýchaním – dostáva mikročastice soli, ktoré mu uvoľňujú nosové sliznice. Pobyt v nich pomáha zmierňovať nepríjemné príznaky atopického ekzému a astmy.

Lekári proti návštevám soľných jaskýň nič nenamietajú, naopak. Matky, ktoré sem vzali svoje dojčatá už vo veku dvoch mesiacov, si pochvaľujú, že bábätká návštevu pokojne prespali. Staršie dojčatá, ktoré sa už plazia alebo lozia, treba poriadne strážiť. Soľné jaskyne sú ideálnym miestom na hranie, skoro ako pieskovisko, lenže malí zvedavci majú tendencie všetko ochutnávať, preto je nepretržitý dohľad veľmi dôležitý.

Kvalitnú soľnú jaskyňu poznáte podľa zápachu pri vstupe, vzduch musí byť presýtený soľou a minerálmi, ktorých charakteristický pach nemusí byť každému príjemný, ale je znakom, že jaskyňa je funkčná a prinesie podobné benefity ako pobyt pri mori. Jaskyne majú obvykle podlahové vykurovanie, teplota v nich sa pohybuje medzi 20 až 22 °C. Vlhkosť sa udržiava medzi 40 – 50 %, čo je odporúčaná vlhkosť v bytoch.

Jaskyňa by mala byť dobre odvetrávaná, ideálne ventilačným systémom vháňajúcim filtrovaný vzduch zvonka a odvádzajúcim vydýchaný vzduch. Pretože ju často navštevujú prechladnutí ľudia, mala by disponovať nejakým účinným dezinfekčným zariadením ničiacim baktérie. Návštevu možno odporučiť každému, komu lekári nezakázali pobyt pri mori z dôvodu vysokej koncentrácie soli či jódu (napríklad osobám s poruchou štítnej žľazy).

20.1.2017 1:42| autor: Eva Kouřimová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist