Terezkin jedálny lístok (4): Víkendové menu – žiadna zelenina, žiadne mlieko

MAMI, POMOC, JA PRIBERÁM! Rodičia štvorročnej Terezky sa pustili do boja s detskou obezitou a snažia sa zlepšiť stravovacie návyky svojho dievčatka. Ako sa im darí dodržiavať novonastavené pravidlá počas víkendu? Má Terezkin jedálny lístok stále viac nedostatkov ako pozitív? Všetko nám objasnia komentáre nutričnej terapeutky Aleny Strosserovej.

  • Raňajky: 1× plátok chleba, 1× plátok eidamu, 0,5 litra vody

Komentár nutričnej terapeutky (NT): V raňajkách chýba ovocie alebo zelenina. Aj chlieb by mohol byť natretý tenkou vrstvou masla či margarínu. Chválim pitie vody, no na raňajky by bolo vhodnejšie mlieko či teplý čaj s citrónom.

  • Desiata: oriešková tyčinka müsli, 3 ks sušienka perníková

Komentár NT: Desiata zložená zo sladkostí, znovu chýba ovocie, zelenina a nápoj. K sladkostiam by sa opäť hodilo mlieko, ktoré sa v celom jedálnom lístku nevyskytuje. Namiesto sušienok by tak bol vhodnejší napríklad jogurt.

Prečítajte si tiež:

Terezkin jedálny lístok (1): Málo ovocia a zeleniny a zlé načasovanie
Terezkin jedálny lístok (2): Nevyhovujúci pitný režim
Terezkin jedálny lístok (3): Pestré jedlo v pravidelnom čase

  • Obed: sviečková, 2 žemľové knedličky, 2 dcl vody

Komentár NT: Pri obede chýba polievka, ktorá by od detstva mala byť základom stravy. Jednak pripravuje tráviacu sústavu na príjem druhého chodu, ale je aj nezanedbateľným príjmom zeleniny a tekutín. Rozmáhajúci sa neduh vynechávania polievok sa následne ďalej vyvíja k ich odmietaniu v školskej jedálni a časom táto súčasť jedálneho lístka úplne vymizne.

  • Olovrant: siesta sušienka, ½ čokoládovej oplátky, 2 dcl sladkej limonády

Komentár NT: Olovrant je úplne nevhodný, predovšetkým preto, že rovnaké zloženie mala aj desiata. V popoludňajších hodinách by bolo vhodné pečivo s nejakou nátierkou, so zeleninou a s ovocím. Ako nápoj buď čaj, alebo opäť mlieko či kyslomliečny výrobok.

  • Večera: 2 krídelká, 2× malé rebierko, 2 dcl vody

Komentár NT: Veľmi zvláštna večera pre malé dieťa, rozhodne chýba príloha, pečivo alebo zemiaky. Zase absencia ovocia a zeleniny. K mastnej večeri nie je úplne vhodná ani voda, vhodnejší by bol čaj, večer skôr ovocný.

Celkové hodnotenie jedálneho lístka:

  • Celkovo jedálny lístok neobsahuje žiadne ovocie, zeleninu, mlieko a mliečne výrobky. To sú potraviny, ktoré by sa mali v strave vyskytovať deň.
  • Zbytočne veľa sladkostí, sušienok, prázdnych kalórií.
  • Chvályhodná je pravidelnosť v stravovaní, teda päť jedál za deň.
  • Ďalší pozitívny prvok je, že je dieťa zvyknuté na vodu. Pitný režim je nedostatočný, bolo by treba ešte pridať. Sladkú limonádu by bolo vhodnejšie nahradiť ovocným džúsom.

Bc. Alena Strosserová

Nutričná terapeutka od roku 1985, od roku 1994 pracuje ako metodička pre školské jedálne. V roku 1985 sa stala členkou Spoločnosti pre výživu, od roku 2009 vedie redakčnú radu Spravodajcu pre školské stravovanie, ktorý je súčasťou časopisu Výživa a potraviny, odborného časopisu o výžive založeného v roku 1945.

Na Babywebe tiež nájdete:

Mäso v jedálničku detí – áno či nie?
Keď dieťa nechce jesť
Akú vodu vybrať pre dojčatá?
Výchova detí k správnej výžive

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist