Nenechajme si pokaziť leto

S pribúdajúcim pekným počasím väčšina z nás sa už stále viac teší na nádhernú dovolenku pri vode. Je ale medzi nami aj nemálo tých, ktoré pociťujú obavy, či im tieto krásne chvíle zase nepokazia opakované vaginálne mykózy. Presne teraz je čas myslieť na to, ako sa chrániť pred týmto nepríjemným ochorením.

Čo mykózy podporuje

Mykózu vyvolávajú kvasinky (hlavne druh Candida albicans), ktoré sa bežne vyskytujú v pošve niektorých žien. Samy o sebe ešte nemusia viesť k ochoreniu. Mykózy sa dajú do pohybu až vďaka porušeniu rovnováhy na pošvovej sliznici, takže infekcia má ideálne podmienky pre svoje rozvinutie. Podporiť ju môžu niektoré faktory, ako je užívanie antibiotík, ochorenie cukrovkou, tehotenstvo, hormonálna substitučná liečba, nesprávna intímna hygiena, poranenie sliznice pošvy, nevhodné nepriedušné oblečenie, jedlo bohaté na cukor a tiež stres.

Ako poznáme, že máme mykózu

Príznaky väčšinou neprehliadneme. Ak ochorieme vaginálnou mykózou, budú nás intímne partie svrbieť a páliť, budeme pociťovať bolesť pri pohlavnom styku a pri močení. Väčšinou sa objavuje aj výtok, ktorý je obecne bez zápachu a konzistenciou pripomína rôzne hustý tvaroh.

Vaginálna mykóza je údajne najčastejším ochorením, kvôli ktorému ženy navštevujú ordináciu gynekológa. V priebehu života ju aspoň raz majú tri ženy zo štyroch. Práve pre túto všeobecnú rozšírenosť a tiež kvôli obvyklému výtoku jej ženskí lekári niekedy ľudovo hovoria „gynekologická nádcha“.

Potrápiť však dokáže neporovnateľne viacej a nepríjemnejšie ako bežná nádcha, kedy nám len tečie z nosa. Najmä ak sa tiež veľmi často vracia a opakuje. Stáva sa to skoro polovici žien, ktoré niekedy mykózu mali.

Prečo sa vracajú

Niektoré príčiny opakovaných mykóz poznáme. Vedľa už zmienených rizikových faktorov to je kúpanie v chlórovanej vode, teplé a vlhké prostredie, najmä nosenie mokrých plaviek či obtiahnutých nepriedušných nohavíc, napríklad pri jazde na bicykli, kedy sa intímne partie jednoducho zaparia. Často však dôjde k mykóze aj bez jasnej príčiny.

Na otázku, prečo sa niektorým ženám mykózy stále vracajú, zatiaľčo iné ženy pri rovnakých vonkajších podmienkach ani raz neochorejú, je potrebné hľadať odpoveď predovšetkým v imunite. Ženy s opakovanými mykózami majú určité problémy s „lokálnou imunitou“ vo vaginálnom tkanive.

Prečítajte si tiež:

• Keď sex bolí
• Žena a muž – dva rôzne sexuálne svety?

Aká je prevencia

V lekárni si môžeme zakúpiť volne predajné prípravky, ako sú vaginálne čípky, tabletky a mastičky, ktoré sa užívajú preventívne, ak napríklad vieme, že budeme tráviť čas v rizikovom prostredí. Po každom sexuálnom styku by sme sa mali osprchovať, pretože vtedy sa mení kyslosť pošvy. V teplých dňoch by sme si nemali obliekať obtiahnuté rifle a radšej vyberať bavlnené nohavičky.

Po kúpaní je dobré sa starostlivo osušiť, obzvlášť ak sme plávali v priehrade alebo rybníku. Jednoducho tam, kde sa baktériám darí. Na toalete by sme sa mali utierať smerom k ritnému otvoru a platí pravidlo – čím menej parfumácie a chémie, ak ide o toaletný papier, tým lepšie. Po okúpaní si ihneď vymeníme tampón, ktorý podľa odborníkov nasiakne všetky nečistoty z vody a prenesie ich do pošvy.

Pozor, veľa žien má práve mylnú predstavu, že ak si vezmú tampón do špinavej vody, budú ušetrené infekcie. Ako už bolo povedané, hygiena je v poriadku, ale nič sa nemá preháňať. Časté umývanie narušuje prirodzené prostredie pošvy.

Ako sa lieči

Čípkami, masťami alebo tabletkami súhrnne označovanými ako antimykotiká. Tieto prostriedky sú určené na liečbu akútneho ochorenia. Väčšina žien na nich reaguje rýchlo a dobre a už po niekoľkých dňoch obtiaže zmiznú. Problémom ale je, že samotné vyliečenie mykózy nedokáže zabrániť častému opakovaniu.

K tomu je potrebné podporiť imunitný systém. V poslednej dobe sa u pacientiek s opakovanými vaginálnymi mykózami stále viac osvedčuje podporná liečba enzýmovými liekmi, napríklad liekom Wobenzym. Samozrejme, že aj napriek tejto podpornej liečbe enzýmami je potrebné v lete dodržiavať nevyhnutné hygienické a aj ďalšie opatrenia, aby sa možné riziko vzniku vaginálnych mykóz znížilo na minimum.

Na Babywebe tiež nájdete:

Keď sex bolí
Gynekologické problémy dievčatiek
Je kúpanie v tehotenstve rizikom?

16.6.2017 12:07

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist