Na bicykel i s drobčekom

VAŠE SKÚSENOSTI

Ste nadšení cyklisti a premýšľate, ako si vyraziť na bicykel i s vaším drobčekom? Prinášame vám niekoľko „vychytávok“ našich čitateľov.

Lukáš sa narodil v septembri a už začiatkom mája vyrazil s rodičmi na celodenný výlet. Samozrejme, prispôsobili mu režim – robili často prestávky, aby sa presvedčili, že je v poriadku a či niečo nepotrebuje. Nikdy nenastal žiadny väčší problém, rodičia si zašportovali, dieťa sa nadýchalo voňavého vzduchu a všetci boli spokojní.

Vozík za bicykel

Kam s bábätkom na bicykli? Najlepšie do krytého vozíka, ktorý je pripevnený za bicyklom pomocou samostatného kĺba, takže se neprevrhne ani v prípade, že jazdec spadne.

Vo vozíku pripomínajúcom nízky kočík dieťa napoly leží. Okrem remeňov je tu špeciálne stabilizačné lôžko použiteľné i pre sedemmesačné bábätko nastaviteľné podľa hmotnosti a veľkosti dieťaťa. Je však nutné dať pozor, aby sa príliš malé dieťa vo vozíku neskrútilo.

Cez predný otvor je možné natiahnuť igelit alebo sieťku ako ochranu proti špine a vetru. Dieťa vo vozíku môže bez problémov spať, pretože je v pohodlnej polohe, a môže tam mať i hračky.

Výhody a nevýhody

V porovnaní so sedačkou má vozík mnoho výhod. Dieťa je chránené pred vetrom i dažďom a môže sa hrať i spať. V sedačke nemá unavené dieťa žiadne pohodlie, pri spaní sa všelijako skrúti. Dieťa vo vozíku však nemá taký prehľad o dianí okolo ani potrebný kontakt s rodičmi. Malému bábätku rýchle ubiehajúca krajina aj tak veľa nehovorí, navyše porozhliadnuť sa môže z náručia rodičov pri prestávke.

Trasa

Cestu, ktorú chceme absolvovať s dieťaťom vo vozíku za bicyklom, treba dopredu poriadne premyslieť. Nemá zmysel vyberať príliš náročný terén. Zvládnuť sa dajú ušľapané hlinené cesty alebo lesné asfaltky.
Väčšie cesty alebo náročnejší lesný terén si s dieťaťom, pokiaľ možno, odpusťme.

Odkedy sedačku?

Keď dieťa povyrastie a vie už dobre sedieť, môžeme si zadovážiť sedačku priamo na bicykel. Aj tento variant spolujazdy dieťaťa s rodičom má svoje výhody a nevýhody. Dieťa má lepší kontakt s rodičom, môže sa ho dotýkať a rozprávať sa s ním. Má rozhľad po krajine a je viac v centre diania. Na druhej strane si nemôže pohodlne pospať alebo sa hrať ani relatívne voľne pohybovať nohami ako vo vozíku.

Pre dieťa môže byť i nepríjemný synchrónny pohyb s rodičom: napríklad pri jazde do kopca, keď kolíše s bicyklom prudko zo strany na stranu (to sa vo vozíku nestane, pretože jeho pohyb je vďaka kĺbovému pripojeniu závislý len od terénu).

Dieťa už nutne potrebuje prilbu.

Vlastný bicykel

Malý Lukáš dostal svoj prvý bicykel s postrannými kolieskami. Viezol sa vždy len kúsok, často zastavoval. Až keď si na nový spôsob pohybu viac zvykol, zaobstarali si rodičia pružný držiak v tvare oblúka, ktorý sa pripevní za sedadlo dospelého a za prednú časť detského bicykla. Rodič tak dieťa ťahá za sebou.

Je však nevyhnutné, aby bolo dieťa natoľko zrelé, že udrží dlhší čas pozornosť. Takto je možné vyraziť i na dlhší výlet, ale rodičia musia byť neustále v strehu, ich pozornosť nesmie poľaviť.

Tento spôsob cestovania nikdy neskúšajte na rušných cestách. Úplnou samozrejmosťou je prilba.

Na Babywebe tiež nájdete:

Ako sa žije s detským kočíkom?
S novorodencom vonku
Vyberáme prvé topánočky

28.6.2011 8:39| autor: Magdalena Holancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist