Ako sa vyrovnať s neverou?

Dobre utajená nevera môže byť tým pravým korením pre partnerský vzťah, tvrdia niektorí odborníci.

Muž je pozornejší, nosí žene kvety, medzi kamarátmi sa má čím pochváliť. Žena zase na oplátku odpúšťa mužovi zabudnuté ponožky a zdvihnutú záchodovú dosku.

Nevera je „povznášajúca“ avšak ale len do tej chvíle, než sa o nej dozvie podvádzaný. Je to veľmi bolestivá, emocionálne náročná situácia, cez ktorú každý prejde iným spôsobom.

Nevera je ako smrť

Aj keď mnoho ľudí označuje neveru za ľahkú či šteklivú tému, pre zúčastnených to môže byť rovnako traumatizujúca skúsenosť ako smrť, výpoveď z práce či prírodná katastrofa.

Nevera ale môže byť veľmi náročná situácia aj pre samotného „neverníka“. Najmä pre človeka, ktorý by rád udržal pôvodný zväzok, myšlienka na neveru je mu odporná, ale partnerstvo napríklad dlhodobo nefunguje.

Jeden z partnerov sa zamiluje a je to pre neho veľmi zložitá situácia, či partnerstvo udržať napríklad aj z iných dôvodov ako z lásky (deti, majetok, minulosť).

Tolerancia

Z jedného prieskumu verejného mienenia vyplýva, že vydaté ženy často neveru tolerujú. Je to celkom pochopiteľné, pretože radikálne riešenie väčšinou zvolia slobodní a bez záväzkov.

Pre vydaté ženy, väčšinou s deťmi a záväzkami, môže byť predstaviteľné, že by neveru dokázali odpustiť. Je dobré mať však na pamäti rôzne podmienky, ktoré by museli byť splnené.

Bola by som opatrná s tvrdením, že neveru tolerujeme a už vôbec by som nechcela hovoriť, či je to dobre. Myslím, že ľudia, ktorí žijú v dlhodobých vzťahoch a majú spoločné záväzky, sú veľmi opatrní v kategorických tvrdeniach o tom, čo by urobili keby. Každý zodpovedný partner veľmi zvažuje, aké tvrdenia a ako radikálny môže voči druhému partnerovi byť, takže povedať jednoznačne „keby som ho načapala s inou, tak by išiel…“ nie je vôbec jednoduché.

Čítajte tiež:

Sklamaná dôvera

Ak sa dvaja ľudia nedohodnú ináč a žijú spolu v partnerstve, je pre nich nevera niečím negatívnym. Nevera naruší dôveru.

Ak neveru odhalíme, máme tri možnosti:

  • buď ju odpustíme, i s tým, že nebudeme využívať moc, ktorá plynie z hriechu partnera a nebudeme ho neustále trestať.
  • alebo ju neodpustíme a partnerstvo sa rozpadne.
  • ďalej môžeme neveru do určitej miery tolerovať (napríklad, že neverný partner zachováva diskrétnosť a svoju neveru ďalej tají) s tým, že sme si vedomí toho, že naše partnerstvo je nejakým spôsobom narušené, ale aj napriek tomu je pre nás stále cenné.

V každom prípade je nevera niečo, čo veľmi naruší a poznamená celé partnerské súžitie.

9.3.2018 10:20| autor: Kateřina Hollá
Viac o téme: dieťapartnerženy

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist