Rozvíjanie schopností dieťatka pred narodením

Život dieťatka sa nezačína až jeho narodením. Bábätko žije a vníma už počas vášho tehotenstva, a preto by sme nemali zabúdať na prenatálnu starostlivosť o nenarodené dieťatko. Spievajte mu, rozprávajte rozprávky, púšťajte pesničky – funguje to.

„Reč matky vníma plod intenzívnejšie než reč iných, lebo dostáva aj súbežnú pocitovú a emocionálnu informáciu o prežívaní hovoreného slova,“ vysvetľuje liečebná pedagogička a muzikoterapeutka PhDr. Elena Amtmanová

Dieťatko v brušku začína podľa najnovších vedeckých štúdií vnímať už od trinásteho týždňa gravidity, čiže veľmi skoro. Preto je dôležité začať sa malému človiečikovi venovať čo najskôr. Popri tom, že vás už tak zavčasu počuje, cíti aj všetky vaše pocity.

Keď sa smejete, aj vaše bábätko má dobrú náladu a keď sa bojíte, bojí sa aj ono. V dnešnej dobe sa prikladá čoraz väčší význam stimulácií nenarodených detí počas tehotenstva. Každá matka môže totiž podľa moderných vedeckých výskumov pozitívne ovplyvniť povahu, talent a správanie sa svojho dieťatka už počas jeho vývinu v maternici.

Reč

Matka svojou rečou a slovným prejavom prirodzene pôsobí na vývin svojho dieťaťa v brušku.

„Pre dieťa sú najprirodzenejšou zvukovou podobou, ktoré vníma sústavne počas tehotenstva matky jej srdcové ozvy, šum cirkulácie krvi, dýchanie, zvuky z tráviacej sústavy a samozrejme reč. Súčasne vníma aj temperament matky, jej rytmus a melódiu reči, momentálne zafarbenie hlasu, jej úsečnosť, intenzitu pri hneve, dobrú pohodu, láskavosť pri pozitívnom naladení, ticho, skleslosť pri únave, či radosť až eufóriu pri prežívaní šťastia,“približuje túto problematiku liečebná pedagogička a muzikoterapeutka PhDr. Elena Amtmanová.

Dieťatko však nevníma konkrétny obsah slov, ktoré matka vyslovuje, nakoľko ich významu nerozumie. Bábätko teda vníma akúsi melódiu matkinej reči, na ktorú je veľmi senzitívne.

Spev

Z generácie na generáciu sa traduje, aby tehotné ženy svojim nenarodeným deťom spievali príjemné melódie. A ukazuje sa, že táto pravda právd skutočne platí. Štúdie jednoznačne potvrdzujú, že matkin spev pozitívne ovplyvňuje prenatálny vývin detí.

„Detičky, ktoré mali už v brušku možnosť komunikovať a spolu s maminkou sa pohybovať bývajú menej plačlivé, pohodové a veľmi skoro sa u nich ukáže talent a kreativita. Nuž a v neposlednom rade tým prispejete i k bezproblémovejšiemu pôrodu a dokonca i lepšiemu zdravotnému stavu,“ rozvádza o problematike pôrodná dula Mgr. Luba Lapšanská.

Hudba

Drobci, ktorým sa matky venujú už počas tehotenstva tým, že sa s nimi rozprávajú a spievajú im majú väčšiu schopnosť učiť sa, sú emocionálne vyrovnanejšie a inteligentnejšie. Je známe, že pozitívnu prenatálnu stimuláciu môžeme dosiahnuť aj púšťaním hudby.

Vedci tvrdia, že velikáni hudobného sveta Mozart, či Vivaldi dokážu nenarodené dieťatko upokojiť a rozvíjať v ňom empatiu a talent na hudbu, zatiaľ čo Beethoven, alebo hlasná rocková hudba naopak, privedú vaše bábätko do úzkostných stavov.

Preto pozor na to akú hudbu budete vášmu malému, či malej v brušku púšťať. Vo všeobecnosti však lekári odporúčajú púšťať hudbu pokojného charakteru a primeranej hlasitosti dieťatku v brušku bez problémov aj každý deň. Môže to byť totiž len a len v jeho prospech.

Tanec a pohyb

Na nenarodené dieťatko do značnej miery pôsobí aj pohybová aktivita, či tanečná činnosť jeho matky. Existujú rozličné cvičenia, či tance pre tehotné ženy, ktoré majú navodiť pohodu po fyzickej, ako aj psychickej stránke. Aj pohyb je totiž jedným z nezanedbateľných faktorov, ktoré môžu dieťatko počas prenatálneho vývinu pozitívne ovplyvniť.

Prenatálne vzdelávacie programy

V súčasnosti sa ľudstvo dostalo už tak ďaleko, že vypracovalo dokonca komplexné vzdelávacie programy pre ešte nenarodené deti. „Väčšinou sú založené na sluchovej či pohybovej stimulácii. Mamičky ich deťom púšťajú minimálne hodinu denne. V niektorých deti počúvajú zvuky prírody, v iných hudbu, rôzne rytmické vzory, ba čítala som i o takom, ktorý „vzdeláva“ dieťa v matematike. Faktom je, že výskumy dokázali, že tieto programy prinášajú pozitívne výsledky. A to najmä čo sa týka intelektovej úrovne detí. Niektoré však hovoria i o zlepšení emocionálneho prežívania či o rýchlejšom vývojovom postupe,“ opisuje pôrodná dula Mgr. Luba Lapšanská

Akúkoľvek formu prenatálneho vývinu použijete, vždy si buďte vedomá a istá, že tým v prvom rade prospievate svojmu bábätku a v konečnom dôsledku tak aj sebe. Prečo to teda neskúsiť, keď nás to takmer nič nestojí a môžeme tým svojmu

Na Babywebe tiež nájdete:

Cesta do prenatálu, cesta k sebapoznaniu?
Zmeny materského organizmu v tehotenstve
Chcete dobre porodiť? „Vypnite“ hlavu

25.11.2010 6:49| autor: Jana Vahančíková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist