Prenatálna komunikácia alebo keď máte v bruchu motýle

Keď budúca mamička pocíti prvé pohyby dieťatka, vzniká medzi ňou a bábätkom čoraz intenzívnejší kontakt. Spočiatku si možno nebude istá, čo táto jeho „reč“ znamená.

Pocit, že máte v bruchu „motýle“, pochádza z pohybov jeho ručičiek. „Boxovanie“, ktoré sa prejavuje údermi a nárazmi na brušnú stenu, spôsobujú nožičky, ale aj lakte dieťaťa. Niekedy možno ku koncu tehotenstva pozorovať, ako sa z brušnej steny vyduje obrys nožičky. Keď hlavička leží v panve, cítite jej pohyby ako jemné elektrické zásahy smerom k pyskom ohanbia.

Prvé zaklopanie

Prvé chvíle, keď dieťatko takto „klope“, sú nesmierne fascinujúce. Samozrejme, každá matka sa snaží, aby sa na tomto zážitku mohol podieľať aj otec. Keď však na brucho položí ruky otec, väčšinou je tam úplný pokoj. Dieťatko totiž zvyčajne cíti, že je práve stredom pozornosti a dáva pozor na to, čo sa deje.

Každá matka, keď cíti tieto pohyby, pokladá ruky na brucho, hladí nenarodené bábätko a prihovára sa mu. Dieťatko to počuje a cíti. Jemný tlak hladkajúcej ruky ho podnecuje, aby plávalo smerom k brušnej stene. Pritisne sa tesne k nej, aby sa mu tejto náklonnosti ušlo ešte viac.

Prečítajte si tiež:

Čo dokáže prenatálna diagnostika
Dnešné mamičky sa o seba starajú
Cesta do prenatálu, cesta k sebapoznaniu?

Rozprávaj sa so mnou

Bábätko spí v matkinom tele aj cez deň. Preto má matka niekedy strach, že s ním niečo nie je v poriadku. Ak si nie je istá, môže dieťatko prebudiť tým, že sa mu prihovára, pohybuje bruchom alebo dokonca v krajnom prípade nechá zazvoniť budík.

Nastávajúca matka sa pomerne rýchlo naučí interpretovať rôzne druhy pohybov dieťatka: kedy sa chce maznať a kedy je rozrušené, kedy sa zľaklo a kedy má dobrú náladu a robí kotrmelce. Bábätká prejavujú svoje pocity a dojmy celým telom. „Skáču“ od radosti, strhnú sa, keď sa naľakajú, skrčia sa, keď majú strach.

Väčšina žien im v tomto období tehotenstva dáva maznavé mená a dokonca to vyzerá tak, že deti si tento zvuk pamätajú a reagujú naň.

Dospelí počas rôznych terapií rozprávajú o svojom živote pred narodením. Zdá sa, že prostredníctvom tranzu, dychových cvičení alebo drog sa môžu takéto zabudnuté spontánne spomienky znovu vybaviť.


 Ukážka z knihy Prenatální komunikace, nakl. Portál
http://obchod.portal.cz/produkt/prenatalni-komunikace/

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist