Kedy si mám urobiť tehotenský test?

OTÁZKA TÝŽDŇA Kedy si mám urobiť tehotenský test? Antikoncepciu neberiem už tretí mesiac, menštruáciu mám pravidelnú. Tento mesiac sme to skúšali viackrát, pretože som presne nevedela, kedy mám ovuláciu. Začala som slabo krvácať tri dni pred očakávanou menštruáciou, čo sa mi ešte nestalo. Test som si ešte nerobila. Ak by bola nejaká šanca, že by som mohla byť tehotná, kedy mám skúsiť test? Niekde som totiž čítala, že žena môže slabo krvácať ešte pred menštruáciou, kedy sa zahniezďuje vajíčko alebo môže mať i menštruáciu normálne. Preto sa pýtam, kedy mám asi skúsiť test, aby som si ho napríklad nerobila zbytočne skoro. Ďakujem. Soňa.

profimedia-0352268460-1100x618.jpg Zdroj: Profimedia.cz

Babyweb odpovedá:

Tehotenský test si urobte, ak bude mať menštruácia týždenné meškanie. Sú i ženy, ktoré majú normálnu menštruáciu, aj keď sú tehotné. Ak by ste predsa chceli mať istotu aj tak, urobte si test po skončení menštruácie, hovorí doktorka Radka Gregorová.

Testy sú predovšetkým orientačná záležitosť slúžiaca výlučne len pre prvú informáciu – test síce potvrdí tehotenstvo, nepovie však viac. Existuje preto veľké nebezpečenstvo úniku mimomaternicového tehotenstva.

Ak žena zistí, že je tehotenský test pozitívny, mala by neodkladne navštíviť svojho gynekológa. Výsledok testu môže byť pozitívny, hoci nie ste tehotná. Stáva sa to pri užívaní niektorých liekov (Pregnyl, Profasi, Pergonal, APL), pri cyste na vaječníku a mimomaternicovom tehotenstve.

29.9.2022 12:14| autor: Redakcia Baby-webu.sk

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist