Ako použiť tehotenský test

Tehotenské testy zisťujú v moči prítomnosť hormónu ľudského choriového gonadotropínu (hCG), ktorý produkuje placenta.

3-shutterstock_385314055-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Môžeme voliť medzi rôzne drahými, a teda aj rôzne kvalitnými testami. Tie drahšie bývajú citlivejšie a ich výsledok je spoľahlivejší. Na potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva sa podľa výrobcov test nemá používať skôr ako prvý deň, keď sa nedostavila menštruácia, čo zodpovedá asi štrnástim dňom po otehotnení.

Návody na použitie tehotenských testov sa vzájomne líšia, napríklad časom, po uplynutí ktorého má byť výsledok známy. Pred použitím každého testu si preštudujte návod.

V zásade test prebieha takto:

  1.  odoberiete moč do suchej, čistej nádobky
  2. na odporúčaný čas ponoríte označený koniec testu do moču
  3. po predpísanom čase odrátate výsledok testu

Ak test prebehol v poriadku a nie ste tehotná, objaví sa na ňom jeden priečny farebný prúžok, a to vo vzdialenejšom mieste od konca ponoreného do moču. Ak ste tehotná, budú na teste vyznačené dva prúžky, čo znamená, že test prebehol v poriadku (viď vyššie) a v moči sa nachádza hCG. Test nie je platný, ak sa neobjaví prúžok vzdialenejší od ponoreného konca testu.

Čítajte tiež:

Hoci sú testy väčšinou dostatočne citlivé, výsledok nie je vždy stopercentne spoľahlivý. Ak si nie ste jeho výsledkom istá, skúste o niekoľko dní vyšetrenie opakovať znova, napríklad s inou značkou testu alebo sa poraďte s gynekológom.

Výsledok testu môže byť pozitívny, hoci nie ste tehotná. Stáva sa to pri užívaní niektorých liekov (Pregnyl, Profasi, Pergonal, APL), pri cyste na vaječníku a mimomaternicovom tehotenstve.

Testy sú určené na jednorazové použitie.

8.12.2023 5:42| autor: Jana Pleskačová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist