Pozor na zbytočné poistenia

Napadlo vám niekedy prejsť všetky svoje poistné zmluvy a zamyslieť sa nad tým, ktoré sú potrebné a ktoré, naopak, zbytočné? Ak nie, urobte to.

Platenie poistiek väčšina z nás berie ako samozrejmosť. Niektoré poistné zmluvy sme uzavreli my alebo naši rodičia pred mnohými rokmi a na ich platenie sme si už zvykli. Sú však pre vás aj po rokoch tieto poistky výhodné? Veď všetko sa stále mení, aj naša rodinná situácia.

Dôležité poistenia

Poistenie by ste mali mať uzatvorené predovšetkým pre prípady a situácie, ktoré by vám a vašej rodine mohli spôsobiť problémy ohrozujúce chod domácnosti. Z tohto pohľadu je pre rodinu najrizikovejšie úmrtie niektorého zo živiteľov rodiny.

Ako rodičia by ste preto mali na prvom mieste uzatvoriť životnú poistku pre seba a partnera a ochrániť tak svojich potomkov pred finančnými problémami v prípade, že by ste museli v živote čeliť takýmto extrémnym situáciám.

Ďalším dôležitým poistením, ktoré je dobré uzatvoriť, je poistenie trvalých následkov chorôb a úrazov pre vás a partnera. V prípade, že by ste pre trvalé následky nemohli ďalej vykonávať svoju prácu a prišli tak o finančný príjem, nezostali by ste vďaka tomuto poisteniu bez prostriedkov.

Aj poistenie majetku vám môže ušetriť veľa starostí. Vykrádanie bytov nie je, bohužiaľ, nezvyčajné a príroda občas takisto dokáže napáchať na majetku značné škody. Súčasťou poistenia domácnosti býva aj poistenie zodpovednosti. To vám zasa príde vhod, ak vaše deti poškodia cudzí majetok (napríklad rozbijú okno v škole) alebo sa vám podarí vytopiť byt susedom. Poistenie zodpovednosti sa vzťahuje práve na tieto prípady.

Odporučené poistenia

Ak budete mať uzatvorené uvedené poistenia a zvýšia vám peniaze, môžete sa poobzerať po ďalších poistkách, napr. poistenie dennej dávky v pracovnej neschopnosti, poistenie invalidity a malých úrazov a poistenie detí.

Ak chcete uzatvoriť svojim deťom sporiacu poistku, zamyslite sa nad tým, čo vás k jej uzatvoreniu vedie. Ak chcete dieťaťu len sporiť peniaze, poistenie nie je tým najefektívnejším nástrojom. Môžete zvoliť výhodnejšie produkty, ako napr. stavebné sporenie, podielové fondy a ďalšie.

Malá „inventúra“ vašich poistných zmlúv vám možno zaberie chvíľu času, ale určite sa oplatí. Je dobré pristupovať k životu zodpovedne a myslieť na nepríjemné situácie, ale určite nie je nutné platiť si poistenie, ktoré je pre vás zbytočné. Optimalizáciou rodinných financií sa zaoberajú aj odborníci, ktorých služby môžete vyhľadať.

Na Babywebe tiež nájdete:

Čo s voľnými peniazmi?
Ako rozumom k peniazom prísť alebo emócie bokom
Ako dostať míňanie pod kontrolu

21.2.2011 9:03| autor: Jan Lener
Viac o téme: detirodičia

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist