Dočasné prerušenie dojčenia

Matkina choroba môže spôsobiť závažný problém a lekár odporučí prerušiť dojčenie. Ako to zariadiť, aby matka o mlieko neprišla a mohla znovu dojčiť?

dojcenie_istock_000008873591medium-1100x618.jpg Zdroj: archiv redakce

Najskôr treba povedať, že užívanie mnohých liekov vrátane väčšiny bežných antibiotík nie je absolútnou kontraindikáciou dojčenia a lekár by mal starostlivo zvážiť, či riziko, ktoré prítomnosť lieku v materskom mlieku predstavuje, je väčšie než výhody dojčenia.

Je možné zvoliť lieky, ktoré dojčeniu prakticky neprekážajú. Prítomnosť lieku v materskom mlieku sa dá ovplyvniť aj časom, kedy liek podáme.

Prerušenie

Najlepšie je podať liek tesne po dojčení. Ak napriek tomu treba dojčenie prerušiť, mala by matka mlieko pravidelne odstriekavať, aby sa predišlo retencii mlieka v prsníku a podporovala sa jeho tvorba.

Odstriekanie je najúčinnejšie rukou. Každá matka by si techniku odstriekania rukou mala osvojiť už v pôrodnici. Dobrou a pohodlnou alternatívou je odstriekanie pomocou elektrickej dvojfázovej odsávačky. Mechanické odsávačky sú menej vhodné, najmä ak ich matka používa dlhodobo. Na kratší čas sú kvalitné mechanické odsávačky celkom praktické a vzhľadom na cenu obľúbené.

Počas choroby matky dostáva dieťa umelé mlieko. Ak existuje predpoklad, že matka sa bude k dojčeniu vracať, odporúča sa podať novorodencovi a malému dojčaťu mlieko alternatívnym spôsobom.

Čítajte tiež:

Dočasné prerušenie dojčenia počas choroby dieťaťa

Ak choré dieťa matka nemôže na prechodný čas dojčiť, mala by mlieko odstriekavať a skladovať. Odstriekané mlieko možno uchovávať vo fľaštičkách alebo v tzv. vrecúškach na mrazenie mlieka (24 hodín v chladničke, pri hlbokom zmrazení na -18 ºC v mrazničke až 3 mesiace).

Pri podávaní odstriekaného mlieka dávame opäť prednosť niektorým z alternatívnych spôsobov (napr. fľaštička s cumlíkom v tvare lyžičky, téglik na kŕmenie, tzv. suplementor, alebo striekačka.

3.5.2017 2:08| autor: Martin Gregora

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist