6. týždeň tehotenstva: Vývoj plodu a tehotenské zmeny

Vášmu dieťatku začína biť srdce. Môžete začať pociťovať klasické tehotenské nepríjemnosti – pocit na omdletie, zvracanie či zmenu chute a čuchu. Vaša maternica sa pomaly zväčšuje a na dotyk je mäkšia. Je stále prekrvenejšia, takisto ako prsia.

Ako rastie vaše dieťatko

Plod zatiaľ síce vyzerá ako ohnutý palec, ale už teraz má mozog a srdiečko veľkosti zrnka maku. Od temena po zadoček meria asi 2 až 4 mm. Svalovina srdca sa začína deliť na predsieň a komoru. Srdiečko nie väčšie ako zrnko maku bije. Plod má svoj vlastný krvný obeh, v ktorom začína prúdiť krv. Vznikajú základy končatín, ako prvé sa vyvíjajú ruky. V tomto období vznikajú základy väčšiny orgánov vrátane obličiek a pečene. Uzatvára sa neurálna rúra, z prednej časti sa vyvinie mozog, zo zadnej miecha. Tvaruje sa hlavička. Ešte stále môžeme pozorovať, že embryo je zakončené akýmsi chvostíkom. Zárodok obklopuje plodová voda.

PRE VÁS: plud2.jpgKaždý týždeň emailom informácie o vašom bábätku a tehotenstve CHCEM DOSTÁVAŤ

Čo sa deje s vami?

Ak vám vyšiel pozitívny tehotenský test, môžete zájsť k lekárovi na ultrazvuk. Pri vyšetrení bude viditeľná vysoká maternicová sliznica a dutinka gestačného vačku. Ako prvá embryonálna štruktúra sa zobrazuje žĺtkový vačok. Od konca 6. týždňa sa tesne pri žĺtkovom vačku darí zobraziť embryonálny pól, ku koncu 6. týždňa možno pozorovať pulzovanie primitívneho srdca. Po návšteve lekára ste si už istá, že ste tehotná. Môže sa objaviť napätie v prsiach, únava, častejšie močenie alebo zvracanie. Je pravdepodobné, že sa vám zmenia chute – nebudú vám chutiť obľúbené jedlá a objavíte naopak chute nové. Môžete zaznamenať zmeny v prsiach spôsobené hormonálnou stimuláciou mliečnych žliaz. Dvorce bradaviek tmavnú a modrasté žilky pod kožou sú viditeľnejšie.

Na Babywebe tiež nájdete:

Aké vyšetrenie vás čaká

Zhruba v šiestom týždni sa väčšinou absolvuje prvé vyšetrenie v prenatálnej poradni. Náplňou návštevy zvyčajne býva rozhovor zameraný na subjektívne problémy tehotnej a zmena či doplnenie anamnestických údajov. Lekár vykoná vonkajšie vyšetrenie tehotnej s určením jej hmotnosti, meranie krvného tlaku, chemickú analýzu moču a vaginálne vyšetrenie so stanovením cervix skóre (CS) a hodnotením rastu maternice.

Tento týždeň nezabudnite

Skontrolujte si kozmetiku, či neobsahuje nežiaduce látky. Ak si nie ste istá, či je stopercentne bezpečná, pozrite sa do databázy EWG, aké toxíny sa môžu v kozmetike vyskytovať. Urobte si tiež zoznam otázok, ktoré sa chcete opýtať vášho gynekológa pri prvej návšteve poradne. Položte si pero a papier aj na nočný stolík pre prípad, že ten najlepší nápad dostanete uprostred noci!

Otec je v tom tiež

Možno je vaša žena tento týždeň ľútostivá, úzkostlivá a ešte aj precitlivená na niektoré pachy a vône. Preto používajte parfum, ktorý má na vás rada a uistite sa, že je ešte stále jej obľúbený. A to, že exotické menu, ktorého príprava vám dala tak zabrať, skončilo v toaletnej mise, si skutočne neberte osobne.

4.6.2009 12:28| autor: Michaela Mazancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist