Pilates – ikona dvadsiateho prvého storočia

„Po desiatich hodinách sa budete cítiť lepšie, po dvadsiatich budete lepšie vyzerať a po tridsiatich hodinách získate nové telo,“ vyhlásil zakladateľ cvičenia Joseph Pilates.
Pilates sa vďaka svojim hviezdnym priaznivcom, napríklad Madonne, Dustinovi Hoffmanovi či Sharon Stonovej stal pomyselnou ikonou dvadsiateho prvého storočia.

Zo štúdia do fitnescentra

Cesta, ktorú zakladateľ cvičenia Joseph Pilates prešiel, viedla cez box, gymnastiku, jogu a silový tréning až po zostavu asi päťsto cvikov, ktoré sa dnes podľa svojho zakladateľa nazývajú pilates. Pilates svoju metódu neustále zdokonaľoval. Až do svojej smrti v roku 1967 vyučoval a predával tak ďalším generáciám cvičenie, ktoré stabilizuje a posilňuje centrum tela, napriami stavce a vytvaruje svaly. „Pilates sa dlhodobo cvičilo v uzavretej komunite. Keď totiž Joseph Pilates prišiel do New Yorku, učil tento spôsob cvičenia tanečníkov a baletky. Bola to súčasť rekonvalescencie po úrazoch či náročných predstaveniach. Preto sa o pilates dosť dlho nevedelo,“ vysvetľuje Hana Císařová, medzinárodne certifikovaná StottPilates inštruktorka. Cviky pomaly prenikli medzi odbornú i laickú verejnosť a dnes už ponúka verejné lekcie pilates takmer každé druhé fitnescentrum.

Posilňujte a preťahujte naraz

Pilates je cvičenie založené na pohybe ľudského tela. Je to systém efektívnych cvičení, ktoré sa vykonávajú pomaly a presne v súlade s kvalitným dýchaním, správnym postavením jednotlivých častí tela a vysokou koncentráciou. Tak celé telo pracuje oveľa intenzívnejšie. Rovnako ako joga, aj pilates môže na prvý pohľad vzbudzovať dojem, že je to jednoduché cvičenie, pri ktorom sa veľmi nenadriete.

Pilates je síce cvičenie šetrné k ľudskému telu, ale namáhať sa pri ňom rozhodne budete. Na popularite nadobudlo vďaka tomu, že nezaťažuje ľudské telo, neničí kĺby, extrémne nenamáha, a pritom efektívne a prepracovane preťahuje, naťahuje a posilňuje všetky svaly. „Pilates sa líši tým, že pri jeho cvičení je posilňovanie a preťahovanie v harmónii. V posilňovni precvičujete vždy len určitú svalovú skupinu, tu precvičujete celé telo,“ dodáva inštruktorka.

Čo dokáže pilates?

• výrazne zvýši ohybnosť

• posilní a vytvaruje svaly, predovšetkým svaly brucha, chrbta, paží a stehien bez mohutného nárastu svalovej hmoty, čo ocenia najmä ženy

• uvoľní, posilní a zlepší funkčnosť kĺbov, najmä panvových, ramenných a kolenných

• zlepší držanie tela a odbúra bolesti chrbta s tým spojené

• vyrovnáva svalové dysbalancie

• zlepší koncentráciu, koordináciu a rovnováhu

• naučí lepšie využívať dýchanie, zvýši kapacitu pľúc

• pôsobí ako prevencia inkontinencie

• je vhodnou pohybovou aktivitou pri osteoporóze

• odbúrava stres

• poskytuje priestor na uvedomenie si vlastného tela a tela v pohybe

Mám na to aj ja?

Pilates je vhodné pre každú vekovú skupinu a akúkoľvek úroveň fyzickej zdatnosti. Je však dôležité prispôsobiť cviky individuálnej kondícii. „Výhoda pilatesu spočíva v tom, že cviky sa dajú rôzne obmieňať. Ak teda niekto zatiaľ nezvláda uskutočniť istý cvik v jeho klasickej zostave, cvičiteľ mu ponúkne modifikáciu, ktorá je pre neho zvládnuteľná,“ hovorí Hana Císařová.

Aby ste sa dočkali výsledkov, mali by ste cvičiť pilates dva- či trikrát týždenne. Dôležité je, aby ste cvičili pravidelne.

Zacvičiť si môžete zájsť do:

www.pilates.scaf.sk
www.h-fit.sk
www.studiomiracle.sk
www.abfit.sk
www.pilatespreteba.sk
www.ahafit.sk
www.oxiline.sk

12.5.2009 3:02| autor: Michaela Mazancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist