Vyrobte si s Mackou: Originálna potlač na tričko

TVORENIE A VYRÁBANIE S DEŤMI Materiál, s ktorým by som vás dnes chcela oboznámiť, je nielen mimoriadne vhodný na tvorivú činnosť, ale aj veľmi praktický. Ide o obyčajné zažehľovacie, alebo, ak chcete, nažehľovacie fólie.

Ja som sa s týmto typom fólií po prvý raz stretla pred niekoľkými rokmi na malej kreatívnej výstave. Okamžite som sa do nich zamilovala a domov som si odnášala svoje prvé exempláre. Od tých čias moja láska zašla tak ďaleko, že vlastním všetky dostupné typy a vzory a prácu s nimi si skutočne užívam.

Na čo ich používam:

Predovšetkým na tvorenie. Vždy pred začiatkom sezóny nakúpim lacné tričká a na jeden večer sa zatvorím s fóliovými hárkami, so žehličkou a s ďalšími pomôckami a tvorím a tvorím – srdiečka, kvetinky a podobne – alebo dekorujem obrázky maľované na textil. Pod rukami mi vznikajú skutočne originálne dielka.

  • Na opravu odevov – diery a dierky každého druhu. A moje deti ich teda narobia! Dierku podžehlím zažehľovacím vizelínom, zašijem a hore nažehlím dekoráciu z fólie.
  • Ako darček – či už samostatný hárok fólie, alebo napríklad vytvorím detské body s menom, keď sa narodí bábätko.
  • Na dotváranie karnevalových kostýmov atď.

A práve na mene si ukážeme, aké jednoduché je s fóliami pracovať.

Budeme potrebovať:

tričko, fóliu (alebo viac rôznych), meno vytlačené na počítačovej tlačiarni, nožničky, skalpel, liehovú fixku, žehličku

1) Najskôr si vystrihneme papierové písmenká.

2) Písmenká jedno za druhým prekreslíme na fóliu. Kreslíme z lícovej strany priamo na kryciu fóliu (tá sa nakoniec odstráni, preto môžeme kresliť z líca).

3) Písmenká z fólie vystrihneme, napríklad vyrežeme skalpelom.


4) Písmenká naskladáme na tričko – môžeme si pomôcť pravítkom. Zažehlíme. Zažehľujeme na teplotu podľa druhu textilu. Žehličku iba prikladáme, aby sa nerozmazala liehová fixka, ktorou sme obkresľovali písmenká (ak sa rozmaže, nič sa nestane, vyperie sa, ale je to zbytočná práca navyše).

5) Necháme vychladnúť a zlúpneme vrchnú ochrannú fóliu.

A je to! Nádherný darček, však?

Pár tipov pre vás:

  • Fólie kúpite najlepšie na internete. Predávajú sa v trblietavej, metalickej, zamatovej alebo vo vzorovanej verzii (napríklad káro, zvieracie vzory atď.). Zaujímavá je aj fólia svietiaca v tme. Môžete na ne naraziť aj v papiernictvách, galantériách alebo v predajniach kreatívnych potrieb.
  • Okrem rezania a strihania môžete z fólií aj „vyrážať“ tvary ozdobnými dierovačkami. Potom však odporúčajú ochrannú fóliu najskôr zlúpnuť, vyraziť tvar a zažehliť ho cez papier na pečenie, ktorý nahradí ochrannú fóliu.
  • Fólie znesú bežné zaobchádzanie – pranie na 40 °C. Ja dávam textil dekorovaný fóliami dokonca do sušičky a vôbec im to neprekáža.
  • Ak by sa náhodou fólia na niektorom mieste „odlúpla“, jednoducho ju znova zažehlite.

Vaša Macka a spol.

Ak sa vám Mackine výrobky páčia, navštívte aj jej stránky www.ateliermacka.cz alebo jej profil na Facebooku, kde nájdete ďalšie návody.

Foto: Jiří Černý

Pozrite a vyskúšajte si aj ďalšie naše tvorivé tipy:

Vyrobte si s Mackou: Kvetinový záves
Záložky do knižky
Pestrobarevné vtáčiky

Viac o téme: detiláska

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist