Vysoká stolička pre dieťa – akú vybrať?

Keď vaše dieťa dovŕšilo šesť mesiacov, prišiel čas poobzerať sa po vysokej stoličke. Keďže to nie je lacná záležitosť, treba si dať na výbere naozaj záležať. Tu je niekoľko typov, načo si dať pozor, aby ste si boli istí, že za vaše peniaze dostanete to najlepšie.

Od kedy začať používať vysokú stoličku?

Medzi šiestym a ôsmym mesiacom je už väčšina detí dostatočne silná na to, aby dokázala sedieť vzpriamene a stolovať tak s celou rodinou. Vidieť svoje dieťa sedieť za stolom je veľký moment, na ktorý sa tešia všetci rodičia.

Niektoré stoličky majú možnosť zakúpiť špeciálnu sedačku podobnú autosedačke „vajíčko“, v ktorej môžete mať dieťa už od narodenia. Bábätko v nej môžete nielen kŕmiť, ale využiť aj ako miesto, z ktorého bude pozorovať dianie okolo seba. Tu ale siahnete hlbšie do peňaženky.

Je vysoká stolička bezpečná?

Tak túto otázku si kladú azda všetci rodičia. Smutné je, že sa na našom trhu stále objavujú nebezpečné výroby. Ich zoznam pravidelne aktualizujeme aj na našej stránke.

Pozrite si databázu nebezpečných výrobkov na babywebe

Pri kúpe je azda najdôležitejšie skontrolovať stabilitu stoličky a to vo všetkých smeroch. Problémom býva práve bočná stabilita stoličiek. Ak má stolička možnosti výškového nastavenia, skontrolujete stabilitu vo všetkých jej polohách. Stabilite prospieva široká základňa a nízko položené ťažisko.

Pripútajte sa!

Skontrolujte, či je stolička vybavená bezpečnostnými popruhmi. Poslúžia vám hlavne vtedy, keď dieťa zistí, že sa na stoličke dá aj postaviť. Popruhy mu to neumožnia a zabránia tak jeho prípadnému vypadnutiu. Najbezpečnejšie sú tie s päťbodovým upínaním. Vyhýbajte sa tým, ktoré majú iba slučku okolo pásu. Pre dieťa je jednoduché z nej vykĺznuť a ublížiť si.

Niektoré stoličky sú vyrábané bez podpornej poličky na nohy dieťaťa. Niektoré mamičky to oceňujú, lebo sa ich deti nemajú o čo odraziť a vstávať. Treba si však uvedomiť, že v takýchto stoličkách dochádza k odkrveniu nožičiek a nie sú preto ideálnou voľbou na dlhodobé a pravidelné sedenie.

Skontrolujte kolieska a zámkové mechanizmy.

Vysoká stolička s kolieskami môže byť skvelou voľbou a dobre vám poslúži pri presúvaní dieťaťa z miesta na miesto. Tieto stoličky by mali mať kvalitný mechanizmus na zamknutie koliesok, aby sa predišlo nehodám alebo naháňaniu stoličky počas kŕmenia.

Ak máte málo miesta a uvažujete o skladacej stoličke, uistite sa, že uzamykateľný mechanizmus je dostatočne kvalitný a nezloží sa počas používania.

Stolička, ktorá rastie s dieťaťom.

Na trhu je bohatý výber výškovo nastaviteľných stoličiek, ktoré môžete používať dlhodobejšie. Niektoré druhy dokonca až dovtedy, kým dieťa nedorastie do potrebnej výšky, aby mohlo sedieť na bežnej stoličke. Tu oceníte, ak má odnímateľný pultík a je konštruovaná tak, aby si väčšie dieťa dokázalo na ňu sadnúť samo.

Čistíš, čistím, čistíme…

Nezabudnite na to, že vysoká stolička sa veľmi ľahko zašpiní. Vyberajte preto model, ktorý sa dá ľahko umývať a má čo najmenej zákutí, ktoré sa ťažko čistia. To platí aj pre podporné vankúše predávané k stoličkám. Ideálne sú tie, ktoré sa dajú utrieť a prať v práčke aspoň na 40 stupňov.

Stolček prestri sa!

Existujú dve možnosti. Stolička s integrovaným stolčekom, ktorý sa môže alebo nemusí odnímať a stolička bez stolíka. Ak je stolček súčasťou stoličky, dieťa bude sedieť mimo stola, akoby oddelené od ostatných.

Výhodou je, že stolík vytvára priestor na hru, ale takáto stolička zaberá veľa miesta, lebo sa väčšinou nedá zasunúť ku stolu. Pri výbere stoličky bez pultíka si dobre premerajte, či ju dokážete zasunúť pod stôl. Ak to nebude možné, dieťa bude ďaleko a nedočiahne na svoje jedlo.

Aký materiál uprednostniť?

V minulosti boli používané hlavne drevené stoličky. Tie sú populárne pre ich stabilitu, trvácnosť, vzhľad a nosnosť. V súčasnosti sa tešia obľube plastové stoličky, ktoré sú ľahšie prenosné, umývateľné.

Pri výbere zohľadnite aj svoje priestorové možnosti a estetický dojem, predsa len ide o kus nábytku, ktorý sa stane vaším spoločníkom na niekoľko rokov.

Stolovanie na cestách.

Ak s dieťaťom veľa cestujete a uvažujete o kúpe prenosnej vysokej stoličky, nájdete na našom trhu stoličky pripevniteľné na stôl či stoličku, ale aj špeciálne vaky, ktoré sa navliekajú na stoličku. Určite vám však nepostačia ako jediná stolička a ich využívanie je vhodné len príležitostne.

Nech sa už rozhodnete pre ktorúkoľvek vysokú stoličku, určite zažijete veľa pekných chvíľ pri spoločnom stolovaní.

Dobrú chuť!

Na Babywebe tiež nájdete:

Za dieťaťom s jedlom nebehajme
Poprvýkrát sme boli traja
Príprava bytu na príchod bábätka

19.10.2011 9:26| autor: Eva Ondrášeková
Viac o téme: detidieťanohy

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist