Bozkávanie bábätiek posilňuje ich imunitu

Keď sa bábätko narodí, je úplne normálne, že ho matka k sebe privinie a bozkáva ho. Väčšina ľudí by povedala, že je to preto, že ho má rada. Určite je v tom aj veľký kus pravdy, no vzájomné dotyky plnia ešte ďalšiu funkciu.

Nielen láska, ale aj imunita

Intímny fyzický kontakt má veľký význam pre harmonizáciu imunitného systému matky a dieťaťa. To, čo sa na prvý pohľad zdá ako krásny prejav materskej lásky, je zároveň biologický proces, pri ktorom sa navzájom zladia imunitné systémy matky a dieťaťa.

Kontakt s pokožkou

Keď žena porodí v prostredí, ktoré jej v žiadnom ohľade nebráni v kontakte s bábätkom, začne sa so svojím dieťaťom nežne zoznamovať. Privinie ho k sebe, bude ho držať v náručí a starostlivo ho pozorovať, hladiť ho, dotýkať sa jeho pokožky a bozkávať ho. Je to prirodzený proces, pri ktorom sa naštartujú materské inštinkty. Pre bábätko, ktoré je takto privítané na svete, to však nemá význam iba ako akt lásky. Fyzický kontakt, pri ktorom sa pokožka matky dotýka novorodeniatka, má jednoznačný pozitívny vplyv na jeho zdravie. Toto zoznamovanie sprostredkováva nielen emočné, ale aj biologické puto.

Baktérie z kože matky osídlia pokožku dieťaťa a ich imunitné systémy sa takto prepoja. Nezrelý imunitný systém dieťatka je konfrontovaný s baktériami a vírusmi, na ktoré je už matkina imunita zvyknutá a dokáže sa proti nim brániť. Od mamičky sa potom k dieťatku dostanú tie správne protilátky v materskom mlieku.

Bozkávanie posilňuje imunitu

Imunitná ochrana, ktorá sa v matkinom tele vytvorí v čase, keď je tehotná, však čoskoro prestane postačovať. Dieťa potrebuje protilátky, ktoré dokážu reagovať na okolité prostredie. Preto je tu bozkávanie.

„Keď matka bozkáva svoje dieťa, na jej perách sa zachytávajú patogény z kože bábätka. Sú to baktérie, ktoré sa pravdepodobne dostanú aj do tráviaceho traktu dieťaťa. Imunitný systém matky na tieto mikroorganizmy zareaguje a protilátky sa prostredníctvom materského mlieka dostanú k bábätku,“ hovorí Lauren Sompayrac, autorka knihy Ako funguje imunitný systém.

Ak teda matka dojčí, je bozkávanie zároveň súčasťou imunitnej ochrany dieťaťa.

Čítajte tiež:

Ako si to zariadiť v pôrodnici?

Aj keď v našich pôrodniciach je už dnes pomerne bežné, že vám dieťa hneď po pôrode položia na nahú hruď, je dobré dohodnúť sa s personálom vopred a ubezpečiť sa, že bábätko bude hneď od začiatku u vás a že vás od neho neoddelia lekárskymi výkonmi, ktoré môžu počkať. S dieťaťom by ste mali v nerušenom fyzickom kontakte, keď sa vaše pokožky dotýkajú, zostať aspoň 2 hodiny. Ak ste porodili cisárskym rezom, môžete si dať bábätko priložiť k tvári alebo ho na svoju hruď môže privinúť otec.

Nie je to síce presne to, čo by bábätko potrebovalo, no je tu predpoklad, že matkin imunitný systém reaguje na mikroorganizmy z otcovho tela lepšie ako na baktérie z pokožky niekoho úplne cudzieho.

15.1.2016 12:44| autor: Jana Mihovičová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist