Ako neporodiť alergika

Každá chceme mať svoje bábätko zdravé, ale bohužiaľ čím ďalej častejšie majú aj malé deti alergie. Môžeme nejak ovplyvniť zdravie bábätka už v dobe, kedy ho nosíme v brušku? Ako získa ešte nenarodené dieťa sklon k alergiám?

Nad našou otázkou sa zamýšľa alergologička MUDr. Jiřina Chládková: „Bolo dokázané, že počas vnútromaternicového života môžu alergény prenikať z krvného obehu matky priamo cez placentu do krvného obehu plodu. Alebo sú alergény obsiahnuté v plodovej vode, plod ich prehltne a potom sa vstrebávajú z jeho tráviaceho ústrojenstva,“ vysvetľuje spôsob, ako sa ešte nenarodené dieťa môže stretnúť s alergénmi, teda látkami, ktoré vyvolávajú alergické reakcie.

Kde vzniká precitlivelosť

Tak môže vzniknúť precitlivelosť na bežné vdychované alergény už pri plode s dedičnou vlohou – atopiou. (Atopia je dedičná schopnosť vytvárať v zvýšenej miere špecifické protilátky z triedy IgE – proti alergénom. Znamená to, že sa vo väčšine prípadov u rodičov alebo súrodencov už alergického ochorenie prejavilo.)

„Mnohí autori ale z hľadiska budúceho rozvoja alergického ochorenia nepovažujú tento dej za príliš významný,“ upozorňuje lekárka.

Pozor na cigarety!

„Na druhej strane sa ukázalo, že dôležitú úlohu má pre budúci rozvoj prieduškovej astmy u dieťaťa vedľa imunologických podnetov expozícia cigaretovému dymu (negatívny jav súčasnosti – tehotné ženy fajčiarky). Fajčenie u matiek sa hneď po pôrode prejaví poruchou pľúcnej funkcie u detí,“ vysvetľuje Chládková.

A nie je tomu len tak u ľudí: výskumy dokázali, že u zvierat spôsobuje nikotín oneskorenie rastu dýchacích ciest, zosilnenie prieduškovej steny a poškodenie pľúcnych skliepkov.

Prečítajte si tiež:
Ako liečiť alergickú nádchu u detí?
Trpíte alergiou? Otestujte sa!
Detská izbička bez chemikálií

Mamičky fajčiarky

„Už v prvých mesiacoch života sa u mnohých dojčiat, ktoré sú vystavené v období tehotenstva nikotínu, opakovane objavujú príznaky závažnejšieho ochorenia priedušiek (kašeľ, piskot a dušnosť), najmä pri bežnej vírovej infekcii dýchacích ciest (nachladenie),“ tvrdí lekárka. „U časti týchto detí sa v ďalšom období života môže rozvinúť priedušková astma. Fajčenie tehotnej ženy je tiež rizikovým faktorom pre syndróm náhleho úmrtia dojčaťa.“

Čím viac, tým lepšie

„Zaujímavé bolo tiež zistenie, že so stúpajúcim počtom detí v rodine klesá počet prípadov atopie v prvých rokoch života. Je to však prechodný stav, pretože v jedenástich rokoch je počet detí s atopiou rovnaký bez ohľadu na počet starších súrodencov,“ hovorí Chládková. „Dôvodom sú pravdepodobne rozdiely vo výžive, do úvahy pripadá aj znížený prenos alergénov cez placentu a aj väčšia expozícia mikroorganizmom u detí, ktoré vyrastajú s viacerým súrodencami predovšetkým v batoľacom a predškolskom veku.“

Ryby a slnko

Ukázalo sa tiež, že k zníženému výskytu alergických ochorení u dojčiat a batoliat prispieva aj zvýšená konzumácia potravín s obsahom nenasýtených mastných kyselín (strava v prímorských štátoch, ktorá je bohatá na ryby) u tehotných žien. Zdá sa, že preventívny vplyv pred vznikom astmy má aj dostatočný príjem vitamínu D u detí v prvých rokoch života.

Na Babywebe tiež nájdete:

Detské alergie? Je najvhodnejší čas na testy!
Alergie na bielkoviny kravského mlieka
Čomu sa vyhnúť

25.4.2011 6:57| autor: Magdalena Holancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist