Starostlivosť o genitálie novorodených chlapčekov

Starostlivosť o pohlavné orgány malých chlapcov má svoje špecifiká a je niekoľko vecí, na ktoré je dobré pamätať. Najdôležitejšie je opatrné preťahovanie predkožky.

Penis a predkožka 

U novorodeného chlapčeka žaluď penisu úplne pokrýva predkožka, ktorá sa väčšinou nedá pretiahnuť. O preťahovanie sa ani nepokúšame.

Predkožku penisu chlapčekom nepreťahujeme. To platí minimálne po celý dojčenský vek! Pri ročnej prehliadke sa poraďte s detským lekárom, ako postupovať ďalej. Väčšinou sa volí minimálne do dvoch rokov konzervatívny postup a predkožka sa násilne neuvoľňuje.

Nezabudnite teda:

Minimálne celý prvý rok, skôr až do dvoch rokov preťahovať, len keď to ide celkom pozvoľna. Medzi druhým a tretím rokom je vhodná porada s odborníkom (urológom) alebo detským lekárom, ako pokračovať ďalej.

Čo sa môže stať

Pri násilnom pretiahnutí môže dôjsť k drobnému natrhnutiu predkožky. Po zahojení zostáva jazvička, koža stráca svoju elasticitu a predkožka sa potom nedá pretiahnuť vôbec. Násilné preťahovanie sa tak často končí úplným operačným odstránením predkožky alebo obriezkou.

Výnimkou je príliš úzka predkožka

Niečo iné je, keď je predkožka taká úzka, že sa pri močení najprv nafúkne ako amforka a až potom začne dieťa cikať. Takýto stav vyžaduje operáciu ihneď, lebo ústie pokožky je také malé, že bráni normálnemu odtoku moču.

Vajíčka a miešok

Obe vajíčka by mali byť u chlapcov po pôrode zostúpené v miešku, ktorý je priestranný a má zvrásnenú kožu. To je okrem iného aj známka zrelosti dieťaťa. Miešok býva po pôrode opuchnutý, niekedy tmavofialovo sfarbený.

Čítajte tiež:

Vodná prietrž

Niekedy zostáva zväčšený preto, že obsahuje tekutinu v obaloch vajíčok. Je to vodná prietrž alebo hydrokéla. Tá pozvoľne ustupuje počas prvých dvoch rokov a ak sa v tomto období stratí, nie je nutná žiadna ďalšia liečba.

Na čo dávať pozor

Iba rozsiahla vodná prietrž vypĺňajúca väčšiu časť príslušnej polovice mieška, krytá napätou kožou, môže utláčať vajíčka, a tým ohroziť ich vývoj a neskoršie funkcie. Je teda dôvodom na operáciu.

Ak vajíčka nezostúpia do 8. mesiaca veku, je to dôvod na vyšetrenie u detského endokrinológa.

1.3.2016 12:51| autor: Martin Gregora

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist